Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. aprila 2023.

Poplave meteorne vode

Izpostava Koper

Ob 19.26 so v naselju Prade, občina Koper, gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji namestili strešnik in s tem preprečili zamakanje meteorne vode v stanovanjsko hišo.

Izpostava Kranj

Ob 8.39 je na Predilniški cesti v Tržiču meteorna voda tekla s strehe v prostore večstanovanjskega objekta in jih poplavila. Gasilci PGD Tržič so vodo izčrpali in posesali prostore.

Ob 15.24 je na Savski cesti v Kranju meteorna voda poplavila prostore bivšega podjetja Triglav konfekcija. Gasilci GARS Kranj in PGD Kranj Primskovo so izčrpali vodo in namestili protipoplavne vreče.

Ob 19.45 so v objektu Predilnice Tržič gasilci PGD Tržič ponovno izčrpali nateklo meteorno vodo.

Ob 21.17 je v Ulici Staneta Žagarja v Radovljici meteorna voda zalila kletne prostore večstanovanjskega objekta.  Gasilci PGD Radovljica so posesali meteorno in kanalizacijsko vodo.

Ob 21.47 je na Poti na Jošta v Kranju meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj so izčrpali nateklo vodo.

Ob 21.52 je v Mošnjah, občina Radovljica, meteorna voda zalila kletne prostore večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Mošnje so izčrpali nateklo vodo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 15.29 sta v Dolenji vasi pri Artičah, občina Brežice, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Krško pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe. Slednji so jo prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Celje

Ob 15.40 sta na Čopovi ulici v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter s tehničnim posegom omogočili dostop reševalcem NMP Celje do poškodovane osebe. Slednji so dve poškodovani osebi prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.53 so v naselju Breg pri Litiji, občina Litija, v naletu trčila štiri osebna vozila. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka in na treh vozilih odklopili akumulatorje. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 10.08 je na Dobrunjski cesti v Ljubljani osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v betonski steber dvoriščnih vrat. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo izvlekli na cestišče. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 12.48 sta na primorski avtocesti med priključkom Unec in počivališčem Lom, občina Logatec, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Dolnji Logatec in PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Logatec pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Poškodovani osebi so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.22 ja na avtocesti v razcepu Kozarje v Ljubljani v smeri Dolenjske osebno vozilo trčilo v prikolico vlačilca. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem pri oskrbi ponesrečenke in prenosu v reševalno vozilo.

Ob 18.58 je na avtocesti Logatec–Vrhnika kombinirano vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi ponesrečene osebe, s tehničnim posegom pomagali nepoškodovani invalidni osebi iz vozila in jo premestili v nadomestno vozilo.

Izpostava Maribor

Ob 12.59 sta pri naselju Pokoše, občina Slovenska Bistrica, zaradi ovire na cestišču v naletu trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP so poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Ob 15.00 se je hitri cesti H2 skozi Maribor na izvozu Maribor – vzhod v prometni nesreči osebnega vozila poškodovala ena oseba. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, pomagali osebi izstopiti iz vozila ter jo predali reševalcem NMP Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.11 sta na Seidlovi cesti v Novem mestu trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, odstranili vozili z vozišča in nudili pomoč policistom. Reševalci NMP so poškodovano voznico oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 19.59 se je v naselju Podgrad, občina Ilirska Bistrica, osebno vozilo zaletelo v obcestni zid. Gasilci PGD Ilirska Bistrica in Podgrad so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri oskrbi lažje poškodovane voznice.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 20.13 so v Oblanah v Ceršaku, občina Šentilj, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ceršak so varovali objekt do izgoretja saj.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.40 so na Banjšicah, občina Novca Gorica, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Čepovan so pogasili goreče saje, očistili dimnik in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 7.10 je v naselju Gradiščak, občina Juršinci, zagorelo na ostrešju stanovanjske hiše. Gasilci PGD Gabrnik in Grabšinski Breg so pogasili požar, odkrili poškodovani del ostrešja in ga prekrili s folijo, iz podstrešja iznesli vnetljive predmete ter s termovizijsko kamero pregledali prostore. Ogenj je uničil okoli 50 kvadratnih metrov strešne kritine in leseno strešno konstrukcijo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 9.07 je na Srednji poti v naselju Kovor, občina Tržič, iz delovnega stroja izteklo hidravlično olje. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so nevtralizirali nevarno snov in očistili cestišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.36 so v potoku Lijak v kraju Dombrava, občina Renče - Vogrsko, opazili črn madež. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so ugotovili, da vir onesnaženja izvira iz bližnjega podjetja. O dogodku je bila obveščena policija, Inšpektorat za okolje in prostor, VGP Drava Ptuj in Kanalizacija Nova Gorica.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 8.06 so v Kovinarski ulici v Štorah naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila letalsko bombo ter topovsko granato iz obdobja 2. svetovne vojne. Gasilci PGD Štore so zaradi varnosti iz bližnjega objekta evakuirali občane in varovali športni objekt.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.43 je nad naseljem Vrtoče, občina Miren-Kostanjevica, občan na različnih lokacijah našel NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so na varno odstranili 8 kosov NUS skupne mase 35,24 kg italijanske in avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Med 11.29 in 11.56 je bila na območju Podvelke v izpadu dobava električne energije 17 odjemalcem. Napako so odpravili dežurni delavci elektro podjetja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 18.24 so na Orešju na Bizeljskem, občina Brežice, gasilci PGD Orešje in Bizeljsko s folijo prekrili okoli 130 kvadratnih metrov strehe stanovanjskega objekta.

Izpostava Celje

Ob 19.51 je v Straži pri Novi Cerkvi, občina Vojnik, zaradi pregretja regulacije uhajala para iz peči za ogrevanje. Gasilci PGD Nova Cerkev in Socka so izklopili peč in počakali, da se je ohladila.

Izpostava Kranj

Ob 7.18 so v naselju Predoslje, občina Kranj, na potoku Bela opazili pene bele barve. Gasilci GARS Kranj so pregledali brežino vodotoka in izmerili pH vode, vendar posebnosti niso zaznali. Policija je bila na kraju.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.43 na Leskovškovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odstranili veje z dreves, ki so ogrožale bližnji objekt.

Ob 12.13 so v Topniški ulici v Ljubljani Gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe. Slednji so jo oskrbeli in skupaj z gasilci prenesli do reševalnega vozila ter prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 16.49 se je na Rimski cesti v Borovnici prelomil drog električnega omrežja in skupaj z vodniki padel na cestišče. Gasilci PGD Borovnica so pregledali okolico ter zaprli in označili nevarni odsek ceste. Dežurni delavci podjetja Elektro Ljubljana so z avtodvigalom odpravili okvaro.

Izpostava Maribor

Ob 2.39 so v Kacovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avto lestve vstopili v stanovanje v sedmem nadstropju večstanovanjskega objekta, odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Ob 16.54 se je v Ljubljanski ulici v Mariboru v zaklenjenem stanovanju nahaja onemogla oseba. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in nudili pomoč osebi do prihoda reševalcev NMP Maribor.

Ob 22.42 so na Vinogradniški poti v Razvanjah, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor odstranili drevo, ki je viselo nad cesto in ogrožalo mimoidoče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.31 so v Partizanski ulici v Idriji gasilci PGD Idrija na cestišče izvlekli osebno vozilo, ki se je nezavarovano z ročno zavoro samo zapeljalo čez rob cestišča.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.24 se je na Belokranjski cesti v Novem mestu sprožil požarni alarm v prostorih industrijskega objekta, ker je tovorno vozilo poškodovalo cev sistema požarnih škropilnikov, iz katerih je pričela iztekati voda. Gasilci GRC Novo mesto so zaprli vodovodni ventil in obvestili pristojne službe, ki bodo odpravile napako.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.20 so v Sejmarski ulici v Vuzenici gasilci PGD Vuzenica s folijo prekrili 30 kvadratnih metrov poškodovane kritine na stanovanjskem objektu in s tem preprečili nadaljnje zamakanje deževnice.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.33 so na Trgu svobode v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz okvarjenega dvigala, ga izklopili in obvestili serviserja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje je v visokogorju zahodnih in južnih Julijskih Alp velika nevarnost snežnih plazov (4. stopnje). Povečana je tudi drugod v visokogorju.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/