Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Dobrin: Nesprejemljivo je, da se otroci in mladostniki srečujejo z nasiljem

Danes v Ljubljani poteka 6. konferenca Inštituta za varnostno kulturo na temo varnosti in nenasilja v vzgojno-izobraževalnih zavodih ter vlogi inštitucij in skupnosti pri preprečevanju nasilja.

Udeležence je nagovorila tudi državna sekretarka Helga Dobrin, ki je dejala, da so otroci najranljivejša skupina in naša prihodnost. »Nesprejemljivo je, da se ravno najranljivejši in najobčutljivejši soočajo z nasiljem. Nerazumljivo je, da so žrtve nasilja, še bolj nerazumljivo, da so ga sposobni sami izvajati,« je dejala. Takrat morajo svojo vlogo odigrati inštitucije, katerih cilj in poslanstvo mora biti preprečiti nasilje in zaščititi žrtev.

Vzgojno-izobraževalne ustanove, centri za socialno delo in druge inštitucije, katerih predstavniki so prisotni na konferenci, so tudi ključen partner policije pri obravnavi vseh oblik nasilja. Dobrin je ob tem poudarila: »Da boste otroku lahko pomagali in svetovali ter da bo vaš zaupnik, je pomembno, da se izobražujete, se pogovarjate, izpostavljate težave in predlagate rešitve za zaščito otrok. Le z ustreznim znanjem boste vsakršno obliko nasilja prepoznali in morda preprečili. Zelo pomembno je, da se različne inštitucije med seboj pravočasno povežete, da lahko ustrezno reagirate ali intervenirate.«

»Vem, da je vaše delo zahtevno predvsem v delu, ko ste priča stiskam otrok. Nikomur ni lahko poslušati žalostnih zgodb, ki se dotaknejo vsakega izmed nas. Verjamem, da ste si svoj poklic izbrali z namenom, da boste otroke učili, vzgajali, jih varovali in jim pomagali, ko bodo to potrebovali. Vsako zaščiteno življenje in preprečeno nasilje je vredno vsega truda, ki ga vlagate v to,« je še povedala državna sekretarka.

Vsem se je zahvalila, da skrbijo za otroke in mladostnike, in dodala, da opravljajo odgovorno, plemenito in spoštovanja vredno delo.