Skoči do osrednje vsebine

33. sestanek Odbora za preverjanje Alpske konvencije

Prvič v času slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji 2023-2024, se v Goriških Brdih, včeraj in danes sestaja Odbor za preverjanje Alpske konvencije. Nosilec Alpske konvencije v Sloveniji je Ministrstvo za naravne vire in prostor.

Sestanek Odbora za preverjanje Alpski konvenciji,  je v sodelovanju s Stalnim sekretariatom Alpske konvencije organiziran v Vili Vipolže v Goriških Brdih, znotraj območja Alpske konvencije v Sloveniji. Predsedujoči Odboru za preverjanje je mag. Emil Ferjančič, član slovenske delegacije pa je  Jernej Červek. Sestanka se udeležujejo predstavniki alpskih držav in nevladnih organizacij. Odbor za preverjanje je organ, ki preverja, ali se v praksi izvajajo obveznosti in zaveze, ki izhajajo iz Alpske konvencije. Na tokratnem dvodnevnem sestanku teče razprava predvsem o izbiri teme novega rednega preverjanja izvajanja določil Alpske konvencije v državah pogodbenicah ter poročanje o izvajanju priporočil zaključnega poročila pregleda izvajanja teme »Ekološka raba tal«.

Alpsko konvencijo si prizadeva Ministrstvo za naravne vire in prostor skupaj s partnerji približati prebivalcem alpskega prostora, jo predstaviti kot priložnost za trajnostni razvoj, ki izhaja iz lokalni prostorskih potencialov. Izvajanje konvencije in protokolov pa je naloga vseh vladnih institucij, lokalnih skupnosti nevladnih organizacij, raziskovalnih, strokovnih in drugih organizacij, kakor tudi posameznikov.