Skoči do osrednje vsebine

Objavljen sklep o najvišji višini stroškov nakupa opreme, zdravil, sadik in satnic

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v Uradnem listu v petek, 21.4.2023, objavilo Sklep o določitvi seznama in najvišje višine priznanih stroškov nakupa čebelarske opreme, zdravil, sadik medonosnih rastlin ter satnic za namen izvajanja intervencij v sektorju čebelarskih proizvodov iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027.

S sklepom se določi seznam in najvišjo višino priznanih stroškov nakupa novih sredstev za izvajanje podintervencij iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 za podintervencije:

  • sofinanciranje nakupa čebelarske opreme,
  • zdravil, dovoljenih v ekološkem čebelarstvu,
  • sadik medovitih rastlin, posajenih za čebelarjenje in ne za pridelavo rastlin,
  • sofinanciranje nakupa oziroma izdelave satnic s certifikatom ali analiznim izvidom oziroma poročilom o doseženih temperaturah.

Za posamezno opremo so bile cene pridobljene pri najpogosteje zastopanih ponudnikih čebelarske opreme v Sloveniji, delno tudi v sosednjih državah. Cene so bile zbrane v sodelovanju s posameznimi trgovci. Posebej so se iskale in pridobivale cene tudi za posebno opremo, ki pri ponudnikih čebelarske opreme ni v redni ponudbi oziroma prodaji. Zbirale so se tudi cene, ki jih ponudniki oglašujejo v okviru spletne prodaje čebelarske opreme. V nekaterih podskupinah so se upoštevale tudi cene, pridobljene od večjih trgovcev, ki sicer ne trgujejo s posebno čebelarsko opremo, gre pa za opremo, ki je splošna in jo uporabljajo tudi čebelarji.

Sprejetje sklepa je podlaga za objavo javnih razpisov iz zgoraj navedenih podintervencij.