Skoči do osrednje vsebine

Na zasedanju ministrov za razvojno sodelovanje EU o globalnih posledicah ruske agresije na Ukrajino, obnovi Ukrajine in reformi mednarodnih razvojnih bank

Na zasedanju so ministri za razvojno sodelovanje EU razpravljali o globalnih posledicah ruske agresije na Ukrajino, obnovi Ukrajine in reformi mednarodnih razvojnih bank. Obravnavali so tudi humanitarne razmere v Sudanu, skupni pristop EU do Afganistana, položaj v Rogu Afrike, izvajanje strategije Global Gateway ter zadnje stanje v procesu sklepanja Post-Cotnoujskega sporazuma.
udeleženci sedijo v dvorani

Zasedanje ministrov za razvojno sodelovanje EU | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Pred tokratnim zasedanjem je potekal delovni zajtrk ministrov za razvojno sodelovanje EU s predsednikom Evropske investicijske banke (angleško European Investment Bank - EIB) Wernerjem Hoyerjem. Predsednik Hoyer je predstavil načrte za delovanje EIB izven EU, ki bo pripomoglo pri spopadanju z globalnimi izzivi, predvsem na področju podnebnih sprememb in digitalizacije, v partnerskih državah.

V razpravi o globalnih posledicah ruske agresije na Ukrajino je sodelovala generalna sekretarka Konference Združenih narodov o trgovini in razvoju (angleško United Nations Conference on Trade and Development - UNCTAD) Rebeka Grynspan, ki deluje tudi kot članica pogajalske skupine za Črnomorsko pobudo za žito ("Black Sea Grain Initiative" - BSGI) in koordinatorka Odzivne skupine za globalne krize (angleško "Global Crisis Response Group" - GCRG). Ministri so se posvetovali o načinih za učinkovit odziv na globalno prehransko varnost in o prizadevanjih za odpravo neenakosti.

Vodja slovenske delegacije na tokratnem zasedanju, stalni predstavnik Republike Slovenije pri EU, veleposlanik Iztok Jarc, je poudaril, da živimo v časih, ko se je potrebno zavzemati za solidarnost, usklajeno delovanje mednarodne skupnosti in učinkovit multilateralizem. Izrazil je zaskrbljenost nad globalno prehransko krizo in predstavil prispevke Slovenije.

Ministri za razvojno sodelovanje EU so zaradi naraščajoče razvojne vrzeli razpravljali tudi o reformi mednarodnih razvojnih bank. Te bi morale biti bolje pripravljene na spopadanje z globalnimi izzivi, kot so vplivi podnebnih sprememb in prehranska varnost, ob ohranjanju cilja zmanjševanja revščine v skladu s cilji trajnostnega razvoja. V načrtovanih reformah je potrebno okrepiti njihove zmogljivosti za sodelovanje z zasebnim sektorjem.

Pod točko razno so  ministri  obravnavali še humanitarne razmere v Sudanu, Afganistanu, Rogu Afrike ter napredek pri izvajanju strategije Global Gateway. Pri točki o Post-Cotonoujskem sporazumu je veleposlanik Jarc izrazil obžalovanje, da po dolgotrajnih pogajanjih, še vedno ni konsenza v Svetu za podpis sporazuma. Trenutno stanje pošilja napačen signal AKP partnerjem.