Skoči do osrednje vsebine

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij na Festivalu duševnega zdravja

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij se danes udeležuje Festivala duševnega zdravja. Dogodek v organizaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, od 10. do 19. ure.

Predstavljamo se na skupnem razstavnem prostoru Ministrstva za pravosodje. Uprava predstavlja aktivnosti na področju strokovne obravnave in psihološke podpore zaprtim osebam ter širi sporočilo o poslanstvu uprave, ki je poleg zagotavljanja varnih zaporov in prevzgojnega doma tudi resocializacija zaprtih oseb.

V slovenskih zaporih in prevzgojnem domu obravnava zaprtih oseb temelji na interdisciplinarnem pristopu, individualnih in skupinskih metodah dela, v skladu s sodobnimi spoznanji različnih strok. Cilj strokovnih prizadevanj je usmerjen v spremljanje zaprtih oseb, razbremenitev ob stiskah, povezanih z odvzemom in omejitvami svobode ter usposabljanje za življenje na prostosti, v skladu z družbenimi normami. Strokovno obravnavo v zaporu izvajajo različni profili zaposlenih, ki zaprte usmerjamo v tisto obliko obravnave, ki jo potrebujejo ter jih motiviramo za vključitev v različne dejavnosti in aktivnosti. Zagotavljamo razbremenilne razgovore, ki bistveno prispevajo k ugodnejšemu vzdušju in preprečujejo morebitne konfliktne situacije. V zavodih izvajamo tudi več posebnih oblik obravnav.

V letošnjem letu je pomen duševnega zdravja na področju javnega zdravja v Sloveniji, pa tudi v ostalih državah članicah Evropske unije posebej izpostavljen. Da bi se različnim skupinam prebivalcev to področje približalo in predvsem okrepilo zavedanje o pomembnosti duševnega zdravja, je danes na dogodku na štiridesetih stojnicah na voljo veliko vsebin za različne starostne skupine. Prireditev poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije.

Vljudno vabljeni, da nas obiščete!