Skoči do osrednje vsebine

Slovenija na dnevu Evrope v Ulan Batorju

Veleposlaništvo Republike Slovenije je 14. maja 2023 skupaj s častno konzulko Republike Slovenije v Ulaan Batorju dr. Bolormo Batbayar na glavnem trgu Ulan Batorja Sukhbaatar postavilo slovensko stojnico v obliki šotora ob dnevu Evrope.
Veleposlanica Alenka Suhadolnik daje komentar  vezano na slovensko udeležbo na dnevu Evrope v Ulan Batorju mongolskim  medijem.

Veleposlanica Alenka Suhadolnik na dnevu Evrope v Ulan Batorju

Na dnevu Evrope v Mongoliji se je raznolikost evropske kulture predstavila na razstavi z več kot sedemdesetimi stojnicami v obliki mongolskih šotorov, na kateri so bile promovirane Evropska unija, njene države članice, kulturni inštituti, mednarodne organizacije, študentske organizacije in evropska podjetja.

Predstavljalo se je tudi živahno evropsko kulturo, konkretne izobraževalne možnosti za študij v EU, turistične destinacije in informacije o vizumih.

Slovenija se je na stojnici predstavila s temo bogate narave in sloganom "I feel sLOVEnia". Obiskali so jo veleposlanica EU v Mongoliji, Axelle Nicaise, namestnik ministra za zunanje zadeve, G. Amartuyshin, in guverner Ulaanbaatarja, Tumurtumuu Dolgorsuren. Veleposlanica Republike Slovenije Alenka Suhadolnik je za medije komentirala dogodek in slovensko zastopstvo na dnevu Evrope.

Na slovenski stojnici so bili predstavljeni plakati in animacija »Nazaj v mesto« slovenske umetnice Polonce Lovšin, ki prikazujejo slovensko ljubezen in bogato slovensko tradicijo tradicijo čebelarstva. V šotoru je potekala tudi predstavitev slovenskih turističnih destinacij, kjer so obiskovalci Mongolije lahko s kvizom o njenih znamenitostih, naravnih in kulturnih znamenitostih ter nacionalnih športih osvojili nagrade, narejene s trajnostno pridelavo v Sloveniji.

Študentje Višje strokovne šole Srečka Kosovela v Sežani, ki so odpotovali na dvomesečno strokovno prakso na Mongolsko univerzo za znanost in tehnologijo (MUST), Minea Vrabl, Juri Tenze in Alja Resman, so na slovenski stojnici predstavili svoje delo.