Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na obisku gostil podpredsednika vlade Severne Makedonije

Državni sekretar Marko Štucin je na obisku gostil podpredsednika Vlade Severne Makedonije za evropske zadeve Bojana Maričika. Govorila sta o dvostranskem sodelovanju med državama ter o nadaljnji podpori Slovenije Severni Makedoniji na njeni evropski poti.
Državni sekretar Marko Štucin in podpredsednik Vlade Severne Makedonije za evropske zadeve Bojan Maričik med rokovanjem

Državni sekretar Marko Štucin in podpredsednik Vlade Severne Makedonije za evropske zadeve Bojan Maričik | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Sodelovanje med Slovenijo in Severno Makedonijo je na vseh ravneh zelo dobro. Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo nad rednim in intenzivnim političnim dialogom med državama. Osrednji del pogovorov je bil namenjen širitvi EU na države Zahodne Balkana, kjer je državni sekretar Štucin izrazil polno podporo Severni Makedoniji pri približevanju EU, podpredsednik vlade Maričik pa je državnega sekretarja seznanil s potekom pregleda (tako imenovani screening) makedonske zakonodaje in primerjave s pravnim redom Evropske unije ter o izzivih, s katerimi se bo Severna Makedonija soočala v letošnjem letu.

Sogovornika sta govorila tudi o pomoči, ki jo Slovenija namenja Severni Makedoniji za približevanje članstvu v EU. Velik del sodelovanja med državama je namreč povezan z izmenjavo izkušenj in prenosom slovenskega znanja v kontekstu prilagajanja evropskim standardom.

Podpredsednika vlade Maričika je sprejel tudi državni sekretar Samuel Žbogar, s katerim sta govorila o razvojnem sodelovanju in humanitarni pomoči do leta 2030. Severna Makedonija namreč sodi med najožje geografske prioritete slovenskega razvojnega sodelovanja.