Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar za nadaljnje dobro sodelovanje z DARS

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je sestal s predsednikom uprave Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) mag. Valentinom Hajdinjakom. Glavna tema pogovora je bilo sodelovanje med ministrstvom in DARS.
Na sestanku med predstavniki Ministrstva za notranje zadeve in DARS, sedijo za mizo in se pogovarjajo

Na sestanku med predstavniki Ministrstva za notranje zadeve in DARS | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 4

Sogovornika sta se strinjala, da medsebojno sodelovanje poteka dobro in na podlagi trenutno veljavnega Sporazuma o medsebojnem sodelovanju z namenom izboljšanja varnosti na avtocestah in hitrih cestah v Republiki Sloveniji. Ta je bil sklenjen 23. decembra 2020 med ministrstvoma za notranje zadeve in za infrastrukturo, Policijo in DARS. Minister Poklukar je na sestanku povedal, da je nadzor nad varnostjo v cestnem prometu temeljna policijska naloga. Zavzel se je za sklenitev novega sporazuma, s katerim bi opredelili področja sodelovanja med Policijo in DARS.

Predsednik uprave DARS se je na srečanju zavzel za stalno prisotnost policije na avtocestah in hitrih cestah, kar bo pripomoglo k njihovi večji varnosti in pretočnosti. Policija je pojasnila, da na avtocestah in hitrih cestah v državi stalno zagotavlja pokritost z 11 patruljami. Letos do 30. maja je policija na avtocestah in hitrih cestah obravnavala 25.129 kršitev, za katere je bila izdana odločba o prekršku ali podan obdolžilni predlog. To je 25-odstotno povečanje glede na enako obdobje v 2022, ko je bilo kršitev 20.079. Največ ugotovljenih kršitev je bilo letos zaradi časa trajanja vožnje, obveznih počitkov in odmorov ter delovanja tahografov (44-odstotno povečanje), preobremenjenih vozil (28-odstotno povečanje) in s področja Zakona o motornih vozilih (26-odstotno povečanje).

Na sestanku sta sogovornika govorila tudi o vzpostavitvi sekcijskega merjenja hitrosti in možnosti obnavljanja ter širjenja mreže ohišij za stacionarne merilnike hitrosti (predvsem na razcepe avtocest in na lokacije, za katere sekcijsko merjenje ni predvideno) s ciljem umirjanja prometa na najbolj kritičnih odsekih.

Sogovornika sta se dotaknila tudi infrastrukture na nekdanjih avtocestnih mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje, potem ko je Republika Hrvaška vstopila v schengensko območje. V ministrstvu smo na Obrežju že odstranili kabine, DARS pa je začel urejati cestišče na voznih pasovih avtocestne infrastrukture, dela so trenutno v zaključni fazi. Na enak način bo do glavne turistične sezone urejena tudi cestna infrastruktura na Gruškovju. Cilj Ministrstva za notranje zadeve in družbe DARS je namreč do turistične sezone zagotoviti čim večjo varnost in pretočnost prometa.