Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. junija 2023.

Neurja

Močnejše deževje je včeraj preko dneva zajelo območje Regijskih centrov za obveščanje Ljubljana, Murska Sobota, Maribor, Slovenj Gradec in Novo mesto. Zabeleženih je bilo 13 dogodkov. Meteorne vode so zalivale stanovanjske objekte, kleti, gospodarska poslopja in cesto ter podrlo drevo. Za sanacijo posledic je bilo aktiviranih 12 gasilskih društev ter cestna in komunalna podjetja. Gasilci so izčrpali vodo, nameščali protipoplavne vreče, odstranili drevo ter čistili prepuste in odtoke meteorne vode.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.39 se je na območju Rdečega roba, občina Tolmin, pri sestopu poškodovala pohodnica. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Tolmin. Dežurna ekipa GRS na Brniku je poškodovanko oskrbela na kraju ter s helikopterjem LPE prepeljala v dolino, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Tolmin in odpeljali v SB Šempeter pri Gorici.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.13 je v naselju Poljubinj, občina Tolmin, jadralni padalec zasilno pristal na smreki. Gorski reševalci GRS Tolmin so padalca s pomočjo vrvne tehnike nepoškodovanega rešili z drevesa.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 11.33 je v naselju Zavrh nad Trojanami, občina Lukovica, občan padel s strehe. Gasilci PGD Trojane so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Domžale in zavarovali kraj pristanka helikopterja. Reševalci NMP Domžale so poškodovanca oskrbeli, helikopter SV z dežurno ekipo HNMP na Brniku pa ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 20.12 sta na Dolinski cesti v Kopru trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odstranili motorno kolo z vozišča in nudili pomoč reševalcem. Prehospitalna enota Obala je poškodovanega motorista oskrbela in prepeljala v Splošno bolnišnico Izola.

Izpostava Kranj

Ob 17.35 sta na Prešernovi cesti na Bledu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in vozili umaknili z vozišča. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.20 je na cesti Štalcerji–Livold, občina Kočevje, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanemu vozniku do prihoda reševalcev NMP Kočevje, odklopili akumulator in nudili pomoč policiji.

Izpostava Maribor

Ob 21.28 je na avtocesti med razcepom Slivnica in Ptuj, neposredno pred izvozom Marjeta na Dravskem polju, občina Rače, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka do prihoda policije in delavcev DARS-a. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.14 sta na cesti Novo mesto–Metlika pri naselju Gornja Težka Voda, občina Novo mesto, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanega motorista reševalcem NMP Novo mesto, ki so ga nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 12.57 je na cesti Ilirska Bistrica–Jelšane pri Zemonski vagi, občina Ilirska Bistrica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč delavcem avto vleke pri postavitvi avtomobila nazaj na kolesa. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 15.00 je na avtocesti pred izvozom Dane v smeri Italije, občina Sežana, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci ZGRS Sežana so pregledali okolico in odklopili akumulator. Delavci DARS-a so zavarovali kraj dogodka, reševalci NMP pa so oskrbeli lažje poškodovano osebo.

Izpostava Ptuj

Ob 23.01 je v Osluševcih, občina Ormož, osebno vozilo trčilo v stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Ptuj in Ormož so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli razlite motorne tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 10.22 je v naselju Breg v občini Žirovnica gorelo v podu lesenega objekta. Gasilci GARS Jesenice so odprli leseni pod, požar pogasili, odstranili del podnih desk in nasutje ter odstranjen material iznesli na prosto.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.38 se je v Ulici Angelce Ocepkove v Ljubljani kadilo iz stanovanje v večstanovanjskem objektu. Gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo so skozi okno vstopili v stanovanje, odstavili hrano s štedilnika in prezračili stanovanje.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.18 je v Gornjem Ajdovcu, občina Žužemberk, gorelo v silosu za lesne odpadke mizarskega podjetja. Gasilci PGD Ajdovec, Žužemberk in Dvor so požar pogasili, izpraznili silos ter s termovizijsko kamero pregledali silos in okolico.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 0.51 je v Laškem na cesti relacije Celje - Zidani Most zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Laško so zavarovali kraj, požar pogasili in vozilo odstranili s cestišča.

Izpostava Maribor

Ob 23.48 je v Smolniku, občina Ruše, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Smolnik.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Novo mesto

Ob 23.18 je v ulici Brezje v Novem mestu gorelo v naravnem okolju. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili velik kup gorečih odpadkov, gum, plastike in smeti na površini okoli 150 kvadratnih metrov ter preprečili širjenje ognja v bližnji gozd.

Ob 23.24 je na Trdinovi ulici v Šentjerneju gorel večji kup odpadkov in smeti. Gasilci PGD Šentjernej so ogenj na površini okoli 20 kvadratnih metrov pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Novo mesto

Ob 18.30 so v naselju Dolnja Stara vas, občina Škocjan, na komunalnem otoku gorele smeti v zabojniku. Požar so pogasili gasilci PGD Grmovlje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 19.29 je v prodajalni na Ankaranski cesti v Kopru prišlo do izpusta neznane snovi. Okoli 50 oseb, ki so se nahajale v prodajalni, so zaradi dražečega občutka v nosu in ustih ter kašljanja, skupaj s prodajalci zapustile prodajalno. Reševalci NMP so le eni osebi nudili zdravniško pomoč na kraju dogodka. Gasilci JZ GB Koper so izvedli meritve plinov v prostorih, vendar neznane snovi niso identificirali, zato je bil aktiviran Ekološki laboratorij z mobilno enoto. Tudi njihove meritve niso zaznale posebnih odklonov. Odgovornim osebam prodajalne so svetovali temeljit pregled vseh hladilnih in prezračevalnih sistemov. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.02 so ob cesti Špitalič–Slopi, občina Kamnik, občani opazili v naravi odloženih 18 posod z barvami in razredčili. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, izvedli detekcijo odloženih nevarnih snovi in očistili onesnaženo zemljino.

Izpostava Postojna

Ob 8.12 je na Partizanski cesti v Sežani na mejnem prehodu iz tovornega vozila iztekalo gorivo. Gasilci ZGRS Sežana so skupaj z dežurnimi delavci cestnega podjetja posuli madež v dolžini okoli 300 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.27 sta v naselju Grgar, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije iz struge potoka odstranila in do uničenja na varno uskladiščila štiri kose neeksplodiranih ubojnih sredstev skupne mase 2,7 kilograma, avstro–ogrske in angleške izdelave iz obdobja 1. in 2. svetovne vojne

Ob 14.44 je v bližini ulice Brdo v Bovcu občan pri zemeljskih delih naletel na topovsko granato, kalibra 102 milimetra, mase 13 kilogramov. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne odstranila in do uničenja uskladiščila na varno.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 21.08 so na Prešernovi cesti v Krškem gasilci PGE Krško s tehničnim posegom rešili mlajšo osebo, ki se je zagozdila v panelni ograji.

Izpostava Koper

Ob 13.56 je v naselju Podpeč, občina Koper, skala padla na osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom kamen odstranili z vozila v obcestni jarek in očistili vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.49 je na Ježkovi ulici v Ljubljani zaradi okvare na vodovodnem sistemu voda poplavila kletne prostore objekta. Gasilci GB Ljubljana so vodo prečrpali iz objekta.

Ob 12.11 je na Preglovem trgu v Ljubljani zaradi poškodovane vodovodne cevi iztekala voda iz stanovanja. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije vstopili v stanovanje in zaprli glavni ventil za vodo.

Ob 16.06 je v Poslovni coni Žeje pri Komendi, občina Komenda, zaradi okvare delovnega stroja delavec obtičal na višini štirinajstih metrov. Gasilci PGD Moste so delavca s pomočjo lestev in vrvne tehnike varno spustili na tla.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.02 so v Lendavski ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz okvarjenega dvigala večstanovanjske zgradbe.

Izpostava Nova Gorica

 Ob 17.55 so v naselju Gore, občina Idrija, gasilci PGD Dole obžagali veje drevesa, ki so ovirale promet.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/