Skoči do osrednje vsebine

Nova priložnost za inovativne projekte večjih mest

Evropska pobuda za mesta (The European Urban Initiative- EUI) je objavila drugi razpis za inovativne projekte, rok za prijavo je 5. oktober 2023.

Gre za razpis v velikosti 120 milijonov evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. To je priložnost za mesta ali skupnosti mest z vsaj 50.000 prebivalci, da preizkusijo svoje drzne rešitve in jih delijo z drugimi mesti. Gre za razpis v velikosti 120 milijonov evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. To je priložnost za mesta ali skupnosti mest z vsaj 50.000 prebivalci, da preizkusijo svoje drzne rešitve in jih delijo z drugimi mesti. Predlagani projekti morajo naslavljati eno od teh treh tem:

  • Ozelenjevanje mest. Projekti, ki preizkušajo in izvajajo oprijemljive rešitve na področju zelene infrastrukture za boljše naslavljanje izzivov, povezanih z biotsko raznovrstnostjo, onesnaževanjem, viri in podnebjem. Projekti, ki prispevajo k zelenemu in pravičnemu prehodu s pomočjo naložb iz Kohezijske politike.
  • Trajnostni turizem. Projekti, ki podpirajo dolgoročno zeleno in digitalno preobrazbo ter vzdržnost turističnega ekosistema. Posebej projekti, ki zagotavljajo boljše pogoje tako za prebivalce kot obiskovalce mesta.
  • Izkoriščanje talenta v mestih, ki se krčijo. Projekti, ki si prizadevajo zadržati in pritegniti talent, zlasti v regijah, ki jih je Evropska komisija izpostavila v Sporočilu Harnessing talent in Europe’s regions’ (v angleščini).

Zainteresirana mesta se lahko udeležijo seminarjev za prijavitelje, eden od njih bo v Ljubljani, 6. julija 2023. Organiziranih bo tudi več spletnih srečanj in možnost svetovanja ena-na-ena po predhodnem dogovoru.

Več o razpisu na spletni strani Evropske pobude za mesta (v angleščini).