Skoči do osrednje vsebine

Pozdravljamo nova URBACT akcijska omrežja

Odobrenih je bilo trideset novih akcijskih omrežij programa URBACT, v katerih sodelujejo tudi slovenska mesta.

Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) je v Sloveniji nacionalni organ za program URBACT.

Program URBACT je namenjen povezovanju mest in utrjevanju osrednje vloge mest pri soočanju z vse kompleksnejšimi urbanimi izzivi. Program podpira omrežja mest, ki skozi učenje na izkušnjah drugih ter prenos dobrih praks izboljšujejo svoje urbane politike in upravljanje urbanih območij. S svojimi strokovnjaki mestom pomaga pri razvoju inovativnih in trajnostnih praktičnih rešitev, ki vključujejo gospodarsko, družbeno in okoljsko razsežnost ter upoštevajo principe sodelovanja javnosti.

Januarja 2023 je bil objavljen prvi razpis za akcijska omrežja pod programom URBACT IV. Akcijsko omrežje sestavlja od 8 do 10 partnerskih mest vseh velikosti − občin, lokalnih oblasti, razvojnih agencij ter metropolitanskih ali regionalnih institucij, ki prihajajo iz različnih držav EU in iz različnih regij.

Konec maja je bilo odobrenih 30 novih omrežij, znotraj katerih bo skupno 252 mest razvijalo svoje akcijske načrte za reševanje izbranih lokalnih izzivov trajnostnega urbanega razvoja. Skupaj se odpravljajo na dve in pol leta dolgo pot, na kateri jih bodo podpirali URBACT strokovnjaki in Nacionalne URBACT točke.

Slovenska mesta v kar 10 URBACT omrežjih!

Slovenska mesta so v razpisu sodelovala v 16 omrežjih in kar 10 teh omrežij je bilo uspešnih na razpisu − največ do zdaj. Tako bo v naslednjih dveh in pol letih v akcijskih omrežjih sodelovalo 8 slovenskih mest: Poljčane, Nova Gorica, Celje, Idrija, Postojna, Bovec ter Škofja Loka in Ormož v kar dveh omrežjih!

Slovenski partnerji bodo v naslednjih letih sodelovali v omrežjih, ki bodo naslavljala najrazličnejše urbane teme, od trajnostne mobilnosti, ozelenjevanja mest in podnebnih sprememb, izboljšanje družbene vključenosti in enakopravnosti ter privlačnosti mest.

Več o vsebinah omrežij, v katerih sodelujejo slovenska mesta, si lahko preberete na spletni strani URBACT.