Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade: Naš glas se bo slišal v New Yorku in upošteval po celem svetu

Po izvolitvi Republike Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije Združenih narodov je predsednik vlade dr. Robert Golob na skupni izjavi za javnost poudaril, da gre za uspeh celotne države in bomo poskrbeli, da se bo naš glas slišal in upošteval.

"Če smo v lanskem letu dosegli, da se je naš glas slišal in upošteval v Bruslju, bomo v prihodnjem letu poskrbeli, da se bo naš glas slišal v New Yorku in upošteval po celem svetu," je jasno izrazil dr. Golob.

Predsednik vlade, predsednica republike dr. Nataša Pirc Musar in zunanja ministrica Tanja Fajon so danes prvič po izvolitvi skupaj nagovorili javnost in se zahvalili vsem, ki so sodelovali pri projektu kandidature. Kot je izpostavil predsednik vlade, zbranih 153 glasov podpore kaže na to, da je Slovenija na mednarodnem prizorišču znova prepoznana kot tvorni subjekt in država, ki z izvirnimi idejami pomaga reševati izzive. "Ni nas podprla le Evropa ali Združene države Amerike. Cel svet nas je podprl, saj verjame v našo miroljubno, solidarno in tvorno zunanjo politiko. Svet računa, da lahko kot majhna država članica brez skritih interesov prispevamo k temu, da bo svet za vse države boljši, " je še dodal dr. Golob.

Mesto nestalne članice v Varnostnem svetu v obdobju 2024–2025 nam daje veliko odgovornost, pa tudi priložnost. Kot je napovedal predsednik vlade, bomo nadaljevali z dobrimi pobudami na področju okoljske diplomacije in pri iskanju miru v Ukrajini. "Slovenija lahko znotraj Združenih narodov tvorno išče poti, ki bodo pomagale, da se vojna v Ukrajini čim prej zaključi in država čim prej obnovi," je sklenil.

Izvolitev v Varnostni svet je eden največjih dosežkov slovenske diplomacije in nas postavlja na svetovni zemljevid.