Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Želimo si dolgožive družbe z ustrezno kakovostjo življenja

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes v Državnem zboru RS udeležil posveta Za boljšo prihodnost starejših in upokojencev.
Predsednik vlade na posvetu Za boljšo prihodnost starejših in upokojencev.

Predsednik vlade na posvetu Za boljšo prihodnost starejših in upokojencev. | Avtor: Žan Kolman/KPV

1 / 2

V svojem nagovoru je izpostavil, da moramo v dolgoživi družbi ohraniti ustrezno kakovost življenja. Kot pomembno preventivo je navedel zdrav življenjski slog, s poudarkom na skrbi za zdravo prehrano. "Dolgoživost žal prinaša tudi bolezni, značilne za starejšo populacijo, zato moramo zdravstveni in socialni sistem temu prilagoditi," je povedal dr. Golob.

Poudaril je pomen dostopa do zdravja v vseh življenjskih obdobjih, ne zgolj v starosti: "Če želimo govoriti o kakovostnem zdravstvu in dostopu do zdravstva, še posebej za starejše, moramo to zdravstvo temeljito spremeniti. Z zakonoma o digitalizaciji zdravstva in spremembah zdravstvene blagajne se vzpostavlja skupen enoten temelj, da bomo k vsem zdravstvenim storitvam pristopili z enega mesta in na enoten način."

Na zagotavljanje kakovostnega življenja v starosti močno vpliva tudi ustrezen materialni položaj najbolj ranljivih delov naše družbe. Vlada zato vpeljuje ukrepe za nadzor cen hrane po celi verigi. "Cene hrane morajo začeti padati, ker so razlogi za njihovo rast odpravljeni. Ne bomo dovolili, da bi posamezni členi v verigi kovali dobičke na račun stiske ljudi," je povedal premier dr. Golob.

Na koncu je poudaril, da starejši predstavljajo zelo koristen del naše družbe, zato jim je treba omogočiti, da ostanejo aktivni. "Ko se človek upokoji, še zdaleč ni rekel zadnje besede pri svoji koristni vrednosti, ki jo lahko daje družbi. Ravno obratno, takrat mogoče lahko prispeva celo še več. In to moramo znati nasloviti na pravi način," je zaključil predsednik vlade.