Skoči do osrednje vsebine

Plenarno zasedanje Mednarodne zveze za spomin na holokavst

Marko Rakovec, generalni direktor Direktorata za mednarodno pravo in zaščito interesov se je udeležil zasedanja Mednarodne zveze za spomin na holokavast (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA), ki med 12. in 15. junijem 2023 poteka v Dubrovniku.
govorci sedijo, za njimi projekcija

Plenarno zasedanje Mednarodne zveze za spomin na holokavst | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Letos IHRA predseduje Hrvaška. Vodja slovenske delegacije Marko Rakovec je na zasedanju predstavil proces priprav, pogajanj in doseženo soglasje na nedavni diplomatski konferenci v Ljubljani o novi mednarodni pogodbi Ljubljansko-haaški konvenciji o mednarodnem sodelovanju pri pregonu in preiskavah genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in ostalih mednarodnih hudodelstev (MLA konvencija).

Delegati iz Argentine in Nizozemske, torej držav jedrne skupine za pripravo Ljubljansko-haaške MLA konvencije, so dodali svoj pogled na ta zgodovinsko pomemben dosežek za mednarodno sodelovanje pri preiskovanju in pregonu genocida, vojnih hudodelstev, hudodelstev zoper človečnost in drugih mednarodnih hudodelstev. Poudarjeno je bilo, da gre za najpomembnejšo mednarodno pogodbo po Rimskem statutu Mednarodnega kazenskega sodišča, kar so delegacije sprejele z velikim zanimanjem.

Rakovec je delegacije IHRA pozval, da njihove države podpišejo in ratificirajo Ljubljansko-haaško MLA konvencijo, ki bo začela veljati po slovesnem podpisu v Haagu v začetku leta 2024 ter posledično po ratifikacijah s strani treh držav, kot je predvideno v določbah konvencije za njeno uveljavitev. Želimo si, da bi h konvenciji pristopilo čim več držav, s čimer bi bil dosežen pomemben napredek pri preprečevanju množičnih grozodejstev, kar je zunanjepolitična prioriteta Slovenije.