Skoči do osrednje vsebine

Prespa 2023: Digitalna preobrazba povezuje Zahodni Balkan

Danes se v Strugi zaključuje eno največjih srečanj predstavnikov evropskih ustanov in držav Zahodnega Balkana, Forumski dialog Prespa 2023. Tokrat se je srečanje odvilo pod naslovnim vprašanjem “Razširjena evropska družina do leta 2030: (Ne)uresničljiva misija?” Slovenijo je zastopala ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.

Zadnje veliko srečanje pred zaključkom Prespe 2023 je bil posvet ”Digitalna preobrazba povezuje: Perspektive za oblikovanje partnerstev na Zahodnem Balkanu”. Na njem je bila posebna gostja ministrica dr. Stojmenova Duh.

Med panelisti so bili še Azir Aliu, minister za informacijsko družbo in javno upravo Severne Makedonije, Aino Lepik Von Wiren, generalna direktorica zunanjega ministrstva Estonije, Damjan Mančevski, Gospodarska zbornica Severne Makedonije, Ermira Idrizi, predavateljica na univerzi SEE (South Eeast European Univrsty), Dzabir Derala, predstavnik nevladnih organizacij, ter Drita Abdiu-Halili, državna sekretarka za evropske zadeve. Govorili so o izzivih in priložnostih digitalne preobrazbe v državah Zahodnega Balkana.

Strinjali so se, da je za digitalno preobrazbo ključno zaupanje državljanov v tehnologijo, povečanje investicij, izboljšanje digitalnih veščin vseh starostnih skupin, sodelovanje vlade s civilno družbo ter oblikovanje digitalnega ekosistema, v katerega so vključeni vsi deležniki – tako na nacionalni kot tudi na regionalni ravni.

»Digitalna preobrazba ni samo stvar vlade, ampak morajo v njej sodelovati in vanjo biti vključeni vsi. Vlada mora zagotoviti potrebna sredstva, nevladne organizacije morajo delati z ljudmi na terenu, raziskovalci in akademska sfera morajo pripravljati sodobne programe in usposabljanja, podjetja pa vlagati v svoje zaposlene. Potrebno se je zavedati, da je vseživljenjsko učenje ključnega pomena. Vsi se moramo nenehno učiti.« je med drugim dejala ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh.

Ob robu zasedanja Prespa 2023, se je zadnji dan ministrica srečala z Majlindo Bregu, generalno sekretarko Sveta za regionalno sodelovanje (Regional Cooperation Council - RCC) in Albertom Hanijem, generalnim sekretarjem Regionalnega urada za mladinsko sodelovanje (Regional Youth Cooperation Office - RYCO), ki spodbuja spravo in sodelovanje med mladimi v regiji s programi izmenjav.

S sekretarko Bregu sta govorili o digitalizaciji javne uprave in gospodarstva ter digitalnih storitvah v državah Zahodnega Balkana, s sekretarjem Hanijem pa o krepitvi sodelovanja na področju vključujoče digitalizacije, spodbujanja deklet za poklice v IKT (informacijsko-komunikacijske tehnologije) sektorju, sovražnega govora, dezinformacij in spletnega nasilja med mladimi.

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh na Forumskem dialogu Prespa 2023

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh na Forumskem dialogu Prespa 2023 | Avtor: Stojan Raskov

1 / 2