Skoči do osrednje vsebine

53. zasedanje sveta OZN za človekove pravice v znamenju enakosti spolov

V Ženevi se začenja 53. redno zasedanje Sveta OZN za človekove pravice (SČP), ki bo potekalo od 19. junija do 14. julija 2023. Med tematikami, ki bodo v ospredju na tokratnem zasedanju, bo Slovenija posebej pozorno spremljala vprašanja povezana z enakostjo spolov in opolnomočenjem žensk in deklic, odzvala pa se bo tudi na zaskrbljujoče stanje človekovih pravic po svetu.
dvorana

53. zasedanje sveta OZN za človekove pravice | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Na junijskem zasedanju osrednjega telesa OZN za človekove pravice bo tematski poudarek na enakosti spolov, preprečevanju diskriminacije žensk in deklic ter nasilja nad njimi. Med drugimi vsebinami bo obravnavano preprečevanje nasilja in diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete, svoboda izražanja, neodvisnost sodnikov in odvetnikov, človekove pravice v kontekstu migracij, podnebnih sprememb, transnacionalnih podjetjih, skrajne revščine in trgovine z ljudmi, pravica do izobraževanja, pravica do miroljubnega zborovanja, preprečevanje genocida in beleženje žrtev.

Prihajajoče zasedanje bo ob tematskih poudarkih obravnavalo tudi zaskrbljujoče stanje človekovih pravic v Afganistanu, Belorusiji, Sudanu, okupiranih palestinskih ozemljih, Siriji, Burundiju, Venezueli, Mjanmaru, Iranu, Eritreji in Ukrajini.

Slovenija bo v razpravah sodelovala skladno s svojimi stališči in stališči EU. Podpirala bo mednarodne standarde na področju enakosti spolov ter opolnomočenju žensk in deklic ter njihovo dosledno upoštevanje, pomembno pozornost pa bo namenjala tudi naslavljanju otrokovih pravic ter pravic starejših v različnih pobudah. Slovenski delegaciji se na zasedanju pridružuje tudi slovenska mladinska delegatka pri OZN.

Slovenija ima v SČP status države opazovalke in kandidira za članstvo v SČP za obdobje 2026-2028.