Skoči do osrednje vsebine

Delegacija Andske gorske iniciative na študijskem obisku v Sloveniji

Na povabilo slovenskega predsedstva Alpski konvenciji se na študijskem obisku v Sloveniji mudi delegacija Andske gorske iniciative, ki želi idejo Alpske konvencije prenesti tudi na sedem držav Andskega gorskega loka.
Skupinska slika udeležencev andske delegacije in predstavnikov Ministrstva za naravne vire in prostor
1 / 4

Delegacija predstavnikov Kolumbije, Peruja in sekretariata iniciative – Condesan – je svoj obisk v Sloveniji začela na Ministrstvu za naravne vire in prostor, kjer je predsedujoči Stalnemu odboru Alpske konference mag. Emil Ferjančič naprej predstavil prioritete slovenskega dvoletnega predsedovanja, nadaljevanje razprave pa je potekalo tudi o širšem pomenu mednarodnega povezovanja na področju okolja.

Mag. Emil Ferjančič je o sestanku povedal: »Vesel sem, da smo lahko gostili delegacijo iz Andov in da je Alpska konvencija inspiracija za povezovanje tudi drugim gorstvom po svetu. S kolegij iz Andov smo imeli zelo produktivne razprave tudi o  pomenu skupnega nastopanja na mednarodnem nivoju, identificirali smo kar nekaj skupnih točk in veselim se našega skupnega nadaljnjega dela – ne samo na nivoju ministrstva, pač pa tudi na nivoju strokovnjakov, parkov, in drugih deležnikov, ki so v gorskih območjih aktivni tako pri nas, kot pri njih.«

V nadaljevanju obiska si je delegacija ogledala informacijsko točko  (Info točka)  Alpske konvencije v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani ter sodelovala v razpravi na strokovni ravni v centru Triglavskega narodnega parka. Razprava je potekala tako o področjih podnebnih sprememb kot o biotski raznovrstnosti in njunem upravljanju v posameznih državah in na posameznih področjih. Delegacija Andov bo tudi gostja na prvem zasedanju Stalnega odbora Alpske konference  pod slovenskim predsedovanjem, ki bo 21. in 22. junija 2023 v Radovljici.