Skoči do osrednje vsebine

Minister Jevšek napovedal vlaganja kohezijskih sredstev v fakultete z razvojnimi laboratoriji

Minister dr. Aleksander Jevšek je na mednarodni inovacijski konferenci v Ljubljani izpostavil nujnost okrepljenega vlaganja v razvoj in inovacije. Za to področje so na voljo tudi znatna evropska kohezijska sredstva ter sredstva Norveškega mehanizma, ki podpira predvsem naložbe v krožno in trajnostno gospodarstvo.
Minister dr. Jevšek med nagovor zbranim

Minister dr. Jevšek med nagovor zbranim | Avtor: MKRR

»Slovenija je po Indeksu inovativnosti uvrščena med zmerne inovatorke. S 93,5 odstotkov povprečja Evropske unije je nad povprečjem zmernih inovatorjev. Dobri smo v raziskovalni odličnosti in v vzpostavljenem ekosistemu, šibki smo pri vlaganjih v inovacije. Prepočasno je prav vlaganje v zelene tehnologije, zato moramo okrepiti tovrstna vlaganja,« je v uvodnem nagovoru poudaril minister Jevšek.

Zeleni in digitalni prehod sta glavni paradigmi razvoja v okviru evropske kohezijske politike, je dejal minister Jevšek in ob tem napovedal, da se bodo v novem programskem obdobju »znatno okrepila vlaganja v slovenske fakultete z razvojnimi laboratoriji s področja Strategije pametne specializacije«.

»V  Ljubljani so pred nami vlaganja v višini 300 milijonov evrov  v novogradnjo Strojne fakultete s ključnimi laboratoriji za rešitve prehoda za industrijo 5.0. – od digitalnih dvojčkov z umetno inteligenco do robotike.  Ljubljanski tehnološki park z novimi fakultetami v bližini postaja svetovno primerljiv ekosistemski igralec,« je dejal Jevšek in ob tem poudaril pomen povezovanja institucij, ki morajo delovati kot enovit ekosistem.

Mednarodna inovacijska konferenca v Ljubljani poteka v sodelovanju z Norveško, ki je pionirka pobud za uveljavljanje trajnostne proizvodnje in potrošnje. Norveški mehanizem podpira številna partnerstva med slovenskimi in norveškimi podjetji prav na področju prehoda v krožno in trajnostno gospodarstvo.

Udeleženci konference

Konference so se poleg ministra Jevška udeležile tudi ministrici Ajanovič Hovnik in Stojmenova Duh ter norveška veleposlanica Trine Skymoen | Avtor: MKRR