Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko na Generalni skupščini Evropskega združenja vinarjev

Ministrica Irena Šinko se je danes udeležila uvodnega dela letne Generalne skupščine Evropskega združenja vinarjev (francosko: Comité Européen des Entreprises Vins - CEEV). Udeleženci so tekom dneva razpravljali predvsem o prihodnosti vinarskega sektorja.
Udeleženci držav članic Evropskega združenja vinarjev z ministrico Ireno Šinko

Udeleženci današnje Generalne skupščine Evropskega združenja vinarjev z ministrico Ireno Šinko | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Letno Generalno skupščino Evropskega združenja vinarjev je gostila Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije, katerega člani so kot Združenje slovenskih vinarjev. V nagovoru je ministrica poudarila pomen vinogradništva in vinarstva v Sloveniji ter izpostavila raznolikost slovenskega kmetijstva, od majhnih kmetij, ki jih je daleč največ tudi med vinogradniki in vinarji, do nekaj velikih kmetijskih podjetij. »Značilnost slovenskega vinogradništva je veliko število malih vinogradnikov, ki pa so izjemnega pomena za ohranjanje kulturne krajine in tipičnih vinorodnih območij na strmih legah. Slovensko vinogradništvo, čeprav butično glede na druge države, je naša pomembna panoga.« Ob tem je poudarila, da njegov razvoj omogoča strateški načrt skupne kmetijske politike 2023-2027 z različnimi intervencijami, kot je prestrukturiranje vinogradov, promocija na tretjih trgih in ozaveščanje potrošnikov, osnovna neposredna plačila, kmetijsko-okoljske intervencije, naložbe v kmetijska gospodarstva.

Ministrica je še opozorila, da bo izziv tudi nova zakonodaja na področju rabe fitofarmacevtskih sredstev. Ključno pa je po njenih besedah tudi povezovanje in skupno zastopanje interesov vinskih podjetij. »Zato me veseli, da Evropsko združenje vinarjev že več kot 60 let izvaja pomembno vlogo v evropskem vinskem prostoru. Izjemnega pomena je tudi ozaveščanje potrošnikov o zmernem pitju vina in o pomenu zaščitenih označb porekla ter višje kakovosti vina.« Ob koncu je ministrica še spomnila, da bo vinarjem v izziv tudi novost nove skupne kmetijske politike, ki jo bo treba upoštevati od letošnjega decembra. »Za namen čim boljšega informiranja potrošnikov vina na skupnem trgu EU je k obstoječim zahtevam označevanja dodano še obvezno označevanje hranilne vrednosti vina in obvezno navajanje seznama sestavin na vinski etiketi. Vinarjem bo pri tem v pomoč tudi digitalna platforma (U-label), ki jo za ta namen razvija prav CEEV.«

V okviru današnje skupščine je bila organizirana tudi konferenca z naslovom »Ali je lahko vinski sektor EU (še bolj) trajnosten?«, ki se ga je udeležila generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Maša Žagar.

Evropsko združenje vinarjev (v angleščini) zastopa vinarska podjetja v industriji in trgovini v EU: mirna vina, aromatizirana vina, peneča vina, likerska vina in druge proizvodi vinske trte. Združuje 25 nacionalnih organizacij in njene članice, ki proizvajajo ter tržijo veliko večino kakovostnih evropskih vin z geografsko označbo in brez nje ter predstavljajo več kot 90 odstotkov evropskega izvoza vina.