Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. julija 2023.

Neurja z močnim vetrom in točo  

Vremenska fronta z močnim neurjem je v jutranjih urah prešla od severozahoda proti severovzhodu Slovenije, tekom dneva in noči pa so neurja z močnim vetrom in točo prizadela večji del Slovenije. Po do sedaj zbranih podatkih so bila prizadeta območja Regijskih centrov za obveščanje Brežice (165 dogodkov), Celje (158), Kranj (150), Ljubljana (41), Maribor (458), Murska Sobota (434), Nova Gorica (77), Novo mesto (8), Postojna (8), Ptuj (66), Slovenj Gradec (209) in Trbovlje (3), kjer so gasilske in druge enote na terenu zaradi vetroloma odstranjevale podrta drevesa in vejevje, prekrivale odkrite strehe na objektih in zemeljske plazove, zaradi poplav meteornih vod črpale vodo iz objektov, ukrepale zaradi poplav ob vodotokih, zaradi udarov strel gasile požare objektov ter opravljale druge tehnične in druge pomoči vezane na dogodek večjega obsega. V kampih v Naklem, Čezsoči in v Šentjerneju so otroke na taborjenju zaradi vremenskih nevarnosti evakuirali na varno lokacijo.

Zabeležili smo tudi več nenačrtnih motenj, omejitev ali prekinitev oskrbe z električno energijo ter prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov.

V večernih urah je močno narasla in poplavljala reka Cerkniščica, močneje so narasle tudi reke v severnem, vzhodnem in deloma osrednjem delu Slovenije, kjer prevladuje velika vodnatost. Naraščale so tudi reke na Koroškem, Idrijca, Sora ter reke v porečjih Dravinje in Savinje.

Skupaj smo zabeležili 1777 dogodkov. Na terenu je bilo aktiviranih 345 prostovoljnih in 13 poklicnih gasilskih enot ter druge enote in službe.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.55 je s planine Polje nad Krnskim jezerom v občini Kobarid helikopter LPE skupaj z dežurno ekipo GRS Brnik prepeljal v SB Jesenice dehidrirana planinca, ki so ju gorski reševalci GRS Bovec našli v sredo v večernih urah.

Ob 18.55 sta se pod Razorjem, občina Bovec, izgubili planinki. Gorski reševalci GRS Bovec so planinki našli, helikopter LPE z dežurno ekipo GRS Brnik pa ju je prepeljal v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.35 se je na cesti na Mangart poškodoval kolesar. Posredovali so gasilci PGD Bovec, reševalci GRS Bovec in reševalci NMP Tolmin.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 16.33 se je v Premogovniku Velenje, občina Velenje, poškodoval delavec. Rudniški reševalci so poškodovanega oskrbeli v jami in prepeljali na površje, kjer so ga prevzeli reševalci NMP, ki so poškodovanca dokončno oskrbeli in na nadaljnje zdravljenje prepeljali v SB Celje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.58 sta v bližini naselja Leskovec pri Krškem, občina Krško, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, očistili razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Krško, ki so tri poškodovane osebe na kraju oskrbeli, dve pa prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 15.08 sta v naselju Skorno, občina Šmartno ob Paki, trčili tovorni vozili. Gasilci PGD Velenje in PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz tovornega vozila, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP.

Izpostava Kranj

Ob 14.13 je na avtocesti na izvozu Kranj - Zahod v smeri Ljubljane, občina Naklo, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

Ob 20.47 sta na Ljubljanski cesti v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.41 sta v naselju Novi Svet, občina Logatec, trčili osebni vozili, eno vozilo se je prevrnilo in obtičalo na strehi. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja in poškodovanima osebama nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Logatec, ki so ju na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.08 sta v naselju Klinja vas, občina Kočevje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Kočevje pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 14.11 se je na Industrijski cesti v naselju Zgornje Jarše, občina Domžale, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi ponesrečenca.

Ob 15.14 je na ulici Vodotučine v Ivančni Gorici na bencinski črpalki voznik z osebnim vozilom zapeljal v gostinski lokal. Gasilci PGD Stična, Ivančna Gorica in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč pri oskrbi poškodovanih oseb. Reševalci NMP Ivančna Gorica in Ljubljana so na kraju oskrbeli tri poškodovane osebe in jih prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.27 sta na Clevelandski ulici v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalci NMP Ljubljana, ki so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 17.11 se je v naselju Lokanja vas, občina Slovenska Bistrica, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili nazaj na kolesa, očistili iztekle motorne tekočine, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe, ki so jo nato na nadaljnje zdravljenje prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.15 sta na avtocestnem odseku Dragotinci–Sveti Jurij ob Ščavnici trčila osebno vozilo in avtobus. Gasilci PGD Murska Sobota, Gornja Radgona in Ljutomer so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovano osebo so reševalci NMP Murska Sobota prepeljali v bolnišnico Murska Sobota.

Ob 17.07 so na avtocesti Maribor–Murska Sobota v bližini naselja Dragotinci, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.24 je na avtocesti Ljubljana–Obrežje v predoru Leščevje, občina Trebnje, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Trebnje, ki so poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 5.25 je v naselju Mislinjska Dobrava, občina Slovenj Gradec, zaradi izogibanja padlemu drevesu osebno vozilo zapeljalo z vozišča in trčilo v drevo. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in odstranili drevo.

Ob 20.36 je v naselju Gortina v občini Muta osebno vozilo trčilo v avtobusno postajališče. Gasilci PGD Radlje ob Dravi in gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulator, postavili vozilo nazaj na kolesa in nudili pomoč pri usmerjanju prometa. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.58 je v naselju Brje v občini Ajdovščina zagorelo v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Selo in GRC Ajdovščina so požar pogasili, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero. Osebo, ki je bila prekomerno izpostavljena dimu, so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ajdovščina.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 23.46 je v Ruplovi ulici v Mariboru gorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 22.15 so v Podbrezjah, občina Naklo, gasilci PGD Podbrezje pogasili goreče veje in pregledali okolico.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.50 je pri naselju Hudenje, občina Škocjan, gorelo strnišče. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so omejili in pogasili gasilci PGD Grmovlje.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 0.50 je v Borštnikovi ulici v Mariboru gorel 1000 litrski zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci GB Maribor so požar pogasili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.11 je v naselju Vrhpolje, občina Vipava, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno uskladiščila ročno bombo mase 0,52 kilograma, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 9.34 je v naselju Grgar, občina Nova Gorica, občan naletel na topovsko granato, kalibra 87 milimetrov, mase 6,52 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja uskladiščila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.07 so na Badovinčevi ulici v Laškem gasilci PGD Laško s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili osebi.

Izpostava Kranj

Ob 7.55 je na Poštni ulici v Kranju v stanovanju iztekala voda. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom preprečili nadaljnje iztekanje in očistili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.45 so na Nanoški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.11 so v ulici Milana Klemenčiča, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina z tehničnim posegom na zahtevo policije odprli vrata v stanovanja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.50 so na Trgu 4. aprila v Mežici gasilci KGZ Ravne na Koroškem s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP in negovalki dostop do onemogle osebe.

Ob 17.00 so v naselju Brezno, občina Podvelka, gasilci PGD Brezno – Podvelka rešili osebo, ki se ji je noga zagozdila v meteorni jašek.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/