Skoči do osrednje vsebine

V Ženevi o pravicah žensk in deklic, novih tehnologijah in stanju človekovih pravic po svetu

Na 53. zasedanju Sveta Organizacije združenih narodov za človekove pravice (SČP), ki je potekalo med 19. junijem in 14. julijem 2023, je Slovenija aktivno nastopila proti diskriminaciji na podlagi spola, spolne usmerjenosti in spolne identitete. Zavzela se je za odpravo vseh oblik diskriminacije žensk in deklic in pozvala k boju proti vsem oblikam nasilja nad ženskami in deklicami.

V razpravi z visokim komisarjem ZN za človekove pravice je stalna predstavnica Slovenije pri Uradu ZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi veleposlanica mag. Anita Pipan predstavila pobudo o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev ter mednarodno skupnost seznanila s sprejetjem Ljubljansko – haaške konvencije.

V kontekstu nasilja so partnerske države in civilnodružbene organizacije organizirale tudi poseben dogodek o problematiki nasilja na podlagi spola v starosti, s katerim je bil obeležen svetovni dan ozaveščanja o zlorabah nad starejšimi. V luči prizadevanj za tesnejšo povezavo med podnebnimi spremembami in človekovimi pravicami je Slovenija skupaj z Avstrijo in Hrvaško opozorila na podnebno razseljene osebe.

V dialogih v okviru zasedanja se je Slovenija posvetila tudi stanju človekovih pravic po posameznih državah, pri čemer posebno skrb vzbuja ravnanje z ženskami in deklicami v Afganistanu, krepitev represije in zatiranja civilne družbe v Belorusiji, številčne izvedbe smrtne kazni za mirne protestnike v Iranu ter kršitve človekovih pravic na območjih pod rusko okupacijo v Ukrajini. Vse izjave Slovenije na zasedanju so javno dostopne.

Na predlog Evropske unije je SČP podaljšal mandata posebnih poročevalcev za Belorusijo in Eritrejo. Slovenija je partnerske države podprla tudi pri pobudah s področja krepitve pravice do izobraževanja, zaščite pravic oseb z invalidnostmi, nadaljevanja prizadevanj za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu, preprečevanja in odprave prisilnih porok, preprečevanja trgovine z ljudmi in obsodbe rasizma.

Zasedanja se je udeležila tudi slovenska mladinska delegatka pri OZN Arina Šmidt, ki je nastopila z izjavo na temo kakovostnega in varnega izobraževanja brez medvrstniškega nasilja ter pomena neformalnega izobraževanja.

Slovenija je pozorno spremljala razpravo o javnih dejanjih verskega sovraštva, ki je potekala na zahtevo Organizacije islamskega sodelovanja.

Slovenija pozdravlja prepoznanje Sveta OZN za človekove pravice, da nove tehnologije, vključno z umetno inteligenco, predstavljajo tako priložnosti kot tveganja in da je zato nujen pristop na podlagi človekovih pravic skozi celoten cikel razvoja tehnologij.