Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. julija 2023.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Ob 8.23 se je okoli Hladnikove ceste v Ljubljani pod vodstvom policije pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. Gasilci GB Ljubljana so s čolnom in brezpilotnim letalnikom preiskali oba brega Ljubljanice, od Livade do avtocestnega mostu. Na bregu pa je pogrešano osebo iskal vodnik reševalnega psa za iskanje pogrešanih pri Kinološki zvezi Slovenije. Pogrešano osebo so policisti našli nekaj ur kasneje na Golovcu. Gorski reševalci GRS Ljubljana in gasilci GB Ljubljana so nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe po nedostopnem terenu do reševalnega vozila NMP Ljubljana.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 10.21 je na poti iz Brane proti Kamniškem sedlu v občini Solčava planinko obšla slabost in zaradi slabega zdravstvenega stanja ni bila sposobna varnega sestopa. Dežurna ekipa GRS na Brniku je poškodovano planinko na kraju oskrbela in nato s helikopter LPE prepeljala v UKC Ljubljana. Gorski reševalci GRS Celje so bili v pripravljenosti na Okrešlju.

Ob 14.26 si je pri sestopu iz Brane proti Podvežaku v občini Luče planinec poškodoval gleženj. Posredovali so gorski reševalci GRS Celje, ki so dostopili do poškodovanega, ga oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila NMP Mozirje, s katerim je bil prepeljan v celjsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 14.44 si je pri sestopu iz Špika, planinec pri padcu poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so poškodovanega planinca na kraju oskrbeli, nato pa ga je helikopter LPE z dežurno ekipo GRS na Brniku prepeljal v SB Jesenice, nepoškodovano planinko pa pospremili v dolino.

Ob 15.43 se je na poti čez Prag iz Triglava, občina Kranjska Gora, pri padcu poškodovala planinka. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna GRS ekipa z Brnika so ji na kraju nudili prvo pomoč. Pohodnico so s policijskim helikopterjem prepeljali v Mojstrano in predali pristojnim službam. Oseba je preminula.

Ob 18.22 sta se v severni steni Triglava, občina Kranjska Gora, zaplezala planinca. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so nepoškodovana planinca s pomočjo policijskega helikopterja rešili iz stene in prepeljali v dolino.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.33 se je v soteski Sušec, občina Bovec, poškodovala udeleženka kanjoninga. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Bovec, ki so poškodovanko imobilizirali, v UKC Ljubljana pa jo je prepeljal helikopter LPE z dežurno ekipo GRS na Brniku.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.28 so na Zgornjem Razborju, občina Slovenj Gradec, gasilci PGD Podgorje in Slovenj Gradec do prihoda reševalcev ZRCK Ravne na Koroškem nudili prvo pomoč oboleli osebi. Reševalci so jo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 10.05 sta v krožišču na Savski cesti v Bohinjski Bistrici trčili osebni vozili. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 13.45 se je v naselju Spodnja Bela, občina Preddvor, občanu posula brežina potoka, zaradi česar se je traktor s kosilnico prevrnil v potok. Pred prihodom gasilcev je bila oseba izven vozila in ni bila poškodovana. Gasilci GARS Kranj so zaustavili iztekanje hidravličnega olja in namestili lovilno posodo ter s pomočjo bagra in vitla traktor potegnili iz potoka. Na kraju je bila prisotna policija.

Ob 15.55 je na poti iz Srednje vasi v Bohinju proti Uskovnici, občina Bohinj, vozilo zapeljalo s ceste po brežini in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo proti zdrsu, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in vozilo povlekli na cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.02 so na cesti Ivančna Gorica–Muljava v občini Ivančna Gorica trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Stična in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, posuli iztekle motorne tekočine in pomagali reševalcem NMP pri oskrbi ene lažje poškodovane osebe.

Ob 18.40 je na Robovi ulici v Domžalah padel voznik skiroja in se poškodoval. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in pomagali reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Maribor

Ob 20.15 sta v bližini naselja Lokanja vas, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovanim osebam. Reševalci NMP so štiri poškodovane osebe prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.48 je na hitri cesti na odseku Vrtojba–Vogrsko, občina Šempeter–Vrtojba, kombinirano vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, odstranili poškodovano vozilo na odstavni pas in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 15.13 je na cesti med Gorenjim in Spodnji Vrsnikom v občini Idrija padel voznik kolesa z motorjem in se poškodoval. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka in poškodovanega motorista oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Idrija. Pomoč so nudili tudi gasilci PGD Vrsnik in PGD Ledine.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 20.50 se je v podjetju Domel v Železnikih kadilo iz zabojnika za odpadni lak. Gasilci PGD Železniki in Selca so vsebino zabojnika zalili z vodo in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 0.08 je na avtocesti Celje–Slovenske Konjice v smeri proti Mariboru v bližini naselja Glinsko, občina Celje, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 19.13 je ob Litijski cesti v Ljubljani gorel kup zelenega odreza na površini okoli 4 kvadratne metre. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Sostro.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.13 so na relaciji Doblar–Podselo, občina Kanal, gasilci PGD Kanal pogasili gorečo krpo ob cestišču.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 1.08 so v Majcigerjevi ulici v Mariboru goreli trije zabojniki za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.55 so v kraju Dolje, občina Tolmin, gasilci PGD Tolmin nevtralizirali razlito motorno olje na asfaltnem igrišču na površini okoli 3 kvadratnih metrov.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 19.12 so v reki Unici v bližini naselja Planina, občina Postojna, naleteli na dve ročni bombi. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije sta odstranila ročno bombo avstrijske izdelave, ostanek iz obdobja 1. svetovne vojne in ročno bombo angleške izdelave, ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne, ter ju do uničenja uskladiščila.

Tehnična in druga pomoč

Gasilci so na območjih Regijskih centrov za obveščanje Brežice, Celje, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica in Slovenj Gradec odstranjevali posledice po vremenski fronti z močnimi neurji in točo, ki je zajela celotno Slovenijo dne 13. 7. 2023. Po do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 91 dogodkov. Gasilci prostovoljnih in poklicnih enot so predvsem odstranjevali podrta drevesa, črpali vodo iz objektov in nudili pomoč pri prekrivanju poškodovanih streh objektov.

Izpostava Celje

Ob 23.22 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGE Velenje razžagali in odstranili štiri podrta drevesa, ki so padla na pešpot in kolesarsko stezo.

Ob 11.06 se je na Mariborski cesti v Celju v garažni hiši otrok po nesreči zaklenil v vozilo. Gasilci PGE Celje so nudili pomoč občanki in opazovali otroka, do prihoda očeta z rezervnimi ključi.

Ob 11.25 so v naselju Šentvid pri Zavodnju, občina Šoštanj, gasilci PGD Topolšica s tehničnim posegom izvlekli vozilo.

Ob 16.19 so v naselju Sv. Ema, občina Podčetrtek, gasilci PGD Pristava pri Mestinju razžagali in odstranili podrto drevo.

Izpostava Koper

Ob 7.52 je na Tomšičevi ulici v Kopru zaradi počene dovodne cevi bojlerja iztekala voda v stanovanju. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom odprli vrata in posesali izteklo vodo. Posredovali so tudi delavci Elektro Primorske.

Ob 22.20 so v Grudnovi ulici v Kopru gasilci JZ GB Koper nudili pomoč pri reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 9.35 se je na Trgu svobode v Bohinjski Bistrici družina zaklenila v stanovanje v večstanovanjski zgradbi. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so z dvigalom vstopili v stanovanje v drugem nadstropju in odprli vrata.

Ob 15.22 so na Ulici Tuga Vidmarja v Kranju gasilci GARS Kranj nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu težje osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.38 je na Poljanskem nasipu v Ljubljani iz stanovanja večstanovanjskega objekta iztekala zaradi poškodovane cevi na pralnem stroju iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata, zaprli ventil in tako preprečili nadaljnjo iztekanje ter posesali vodo iz stanovanja.

Ob 15.22 so na Ižanski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odstranili drevo, ki se je nagnilo in ogrožalo gospodarski objekt.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.46 so v Kocljevi ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili osebo.

Ob 18.46 se je v naselju Šprinc, občina Razkrižje, pri spravilu drv del le teh zrušil na otroka. Do prihoda gasilcev PGD Ljutomer in Razkrižje so ga domačini že rešili izpod drv. Reševalci NMP Ljutomer so otroka prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.42 je na Cerkljanskem vrhu v občini Cerkno tujec z avtodomom zašel in obtičal na makadamski cesti. Gasilci PGD Cerkno so mu nudili pomoč, da je lahko nadaljeval z vožnjo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/