Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. julija 2023

Nesreče v gorah 

Izpostava Celje 

Ob 16.00 se je v bližini Kocbekovega doma na Korošici, občina Luče, pri sestopu v dolino poškodovala planinka. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Celje. Poškodovanko je na kraju oskrbela dežurna ekipa GRS Brnik, nato jo je helikopter LPE prepeljal v UKC Ljubljana. 

Izpostava Kranj 

Ob 12.05 se je na Sovatni, občina Kranjska Gora, pri padcu poškodoval planinec. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Mojstrana. Poškodovano osebo je na kraju oskrbela dežurna ekipa GRS Brnik, v SB Jesenice pa jo je prepeljal helikopter LPE. 

Ob 13.14 je na Češki koči, občina Jezersko, zdrsnila planinka. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Jezersko. Planinka je zaradi poškodb preminula na kraju. V dolino jo je prepeljal helikopter LPE skupaj z dežurno ekipo GRS Brnik. 

Ob 14.36 je na Stari Pokljuki, občina Gorje, pohodnika obšla slabost. Posredovali so gorski reševalci GRS Radovljica. Obolelo osebo je na kraju oskrbela dežurna ekipa GRS in jo s pomočjo helikopterja LPE prepeljala v UKC Ljubljana. 

Ob 21.52 so v Severni triglavski steni, občina Kranjska Gora, obstali trije zaplezani planinci. Gorski reševalci GRS Mojstrana so jih naslednji dan v jutranjih urah s pomočjo helikopterja Slovenske vojske rešili in prepeljali v dolino. 

Izpostava Ljubljana 

Ob 14.11 se je v bližini Gamsovega skreta v Kamniški Bistrici, občina Kamnik, zaplezal planinec. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Kamnik. Nepoškodovanega planinca so rešili in nato v Kamniško Bistrico prepeljali s pomočjo helikopterja LPE z dežurno ekipo GRS Brnik. 

Izpostava Nova Gorica 

Ob 17.52 se je v bližini Rombona, občina Bovec, izgubila planinka. Posredovali so gorski reševalci GRS Bovec. Najdeno nepoškodovano planinko je v dolino prepeljal helikopter LPE skupaj z dežurno ekipo GRS Brnik. 

 

Delovne in rudniške nesreče 

Izpostava Celje 

Ob 19.33 se je v Lokah, občina Tabor, občan pri spravilu sena prevrnil s traktorjem in zaradi hudih poškodb preminul na kraju dogodka. Gasilci PGE Celje, PGD Loke, PGD Ojstriška vas-Tabor in PGD Kapla Pondor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč ostalim službam. 

 

Nesreče v cestnem prometu 

Izpostava Celje 

Ob 11.38 sta na cesti proti naselju Parižlje, občina Braslovče, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in PGD Parižlje – Topovlje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih oseb, odklopili akumulatorja, posuli razlite motorne tekočine, delavcem avto vleke nudili pomoč pri nakladanju vozila in očistili cestišče. Reševalci NMP so poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UC Celje. 

Ob 13.15 je na Zoisovi ulici v Celju voznico osebnega vozila obšla slabost, tako da je z vozilom trčila v robnik vozišča in nezavestna ostala v zaklenjenem vozilu. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom odprli vozilo, iz vozila iznesli voznico in jo v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP Celje. Gasilci so reševalcem nudili pomoč pri oskrbi poškodovanke in prenosu do reševalnega vozila, s katerim so jo prepeljali v UC Celje. 

Ob 16.15 je v naselju Lipje, občina Velenje, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, jo v oskrbo predali reševalcem NMP Velenje, odklopili akumulator, z avto dvigalom postavili vozilo na vozišče in nudili pomoč delavcem avto vleke pri nalaganju vozila. 

Ob 16.35 sta na križišču Oblakove in Kosovelove ulice v Celju trčila skuter in osebno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na skuterju, posuli razlite motorne tekočine, odstranili vozili z vozišča in nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP. 

Izpostava Koper 

Ob 8.09 sta na Obali v naselju Portorož, občina Piran, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila. Ponesrečeno osebo so reševalci NMP prepeljali v SB Izola. 

Ob 12.11 sta v križišču Ljubljanske ceste in Ceste na Markovec v Kopru trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovanih oseb. Reševalci so ju prepeljali v SB Izola. 

Izpostava Kranj 

Ob 17.08 sta v naselju Podbrezje, občina Naklo, trčila voznika skiroja, pri tem je ena oseba padla v globino v potok. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, z vrvno tehniko osebo rešili iz potoka in nudili pomoč reševalcem NMP. 

Izpostava Ljubljana 

Ob 13.44 je na dolenjski avtocesti med predoroma Debeli hrib in Mali vrh proti Novem mestu, občina Škofljica, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi lažje poškodovane osebe. 

Izpostava Maribor 

Ob 16.34 so na avtocesti pri počivališču Maribor vzhod v smeri Šentilja, občina Maribor, trčila tri osebna vozila in kombinirano vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulatorje in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih oseb. Na kraju je bila prisotna policija in delavci DARS. V prometni nesreči sta bila udeležena tudi pes in kuščar, katera nista bila poškodovana. Reševalci so v UKC Maribor prepeljali šest poškodovanih oseb. 

Izpostava Nova Gorica 

Ob 8.54 sta v bližini naselja Ozeljan, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, nevtralizirali razlite motorne tekočine in vozili umaknili s cestišča. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb. 

Izpostava Postojna 

Ob 2.41 sta na avtocesti med Kozino in predorom Kastelec, občina Hrpelje - Kozina, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Materija in JZ GB Koper so zavarovali dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila, odklopili akumulatorja ter poškodovanima nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev. Ekipa NMP Sežana je poškodovani osebi oskrbela in prepeljala v SB Izola. 

Ob 19.30 sta na cesti Obrov–Gradišče pri Materiji, občina Hrpelje - Kozina, čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovano voznico in ji do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč, posuli razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri prenosu dveh poškodovanih oseb v reševalno vozilo. Reševalci so ju prepeljali v SB Izola.

Ob 22.02 se je na cesti Ribnica–Dolnje Vreme, občina Pivka, osebno vozilo pri prehitevanju prevrnilo na streho. Gasilci PGD Postojna in Pivka so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri prenosu poškodovane osebe v reševalno vozilo. Poškodovanega voznika so reševalci odpeljali v SB Izola. 

Izpostava Ptuj 

Ob 17.07 se je v naselju Zgornja Sveča, občina Majšperk, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Stoperce so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP Ptuj. 

 

Požari v objektih 

Izpostava Brežice 

Ob 0.30 so v naselju Jesenice, občina Brežice, v gospodarskem objektu zaznali vonj po naftnih derivatih. Gasilci PGD Obrežje so odstranili vnetljive snovi v prostoru ter prezračili in pregledali objekt. Na kraju je bila prisotna tudi policija. 

Izpostava Koper 

Ob 0.24 je v Ulici proletarskih brigad v Izoli gorel vzglavnik v kletnem stanovanju večstanovanjske stavbe. Gasilci JZ GB Koper in PGD Izola so požar pogasili in prezračili prostore. 

Izpostava Nova Gorica 

Ob 2.31 je v Ulici 9. septembra v Vrtojbi, občina Šempeter - Vrtojba, zagorelo v kurilnici stanovanjske stavbe. Gasilci PGD Šempeter pri Gorici so požar pogasili, prezračili prostore in pregledali območje s termovizijsko kamero. 

 

Požari na prometnih sredstvih 

Izpostava Maribor 

Ob 0.37 je v Karantanski ulici v Mariboru gorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili. 

Ob 23.41 je v bližini Dogoške ceste v Mariboru zagorelo tovorno vozilo. Požar, ki je vozilo uničil, so pogasili gasilci JZ GB Maribor. 

Izpostava Nova Gorica 

Ob 0.48 je v Delpinovi ulici v Novi Gorici zagorelo kombinirano vozilo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili, pregledali območje s termovizijsko kamero in očistili cestišče. Vozilo je uničeno.

  

Požari v naravi oziroma na prostem 

Izpostava Brežice 

Ob 21.08 je v bližini naselja Kerinov grm, občina Krško, gorela slama, v naselju pa odpadni material. Gasilci PGE Krško in PGD Veliki Podlog so pogasili oba požara. 

Izpostava Kranj 

Ob 22.48 je v Stari Fužini, občina Bohinj, zaradi nepogašenega kurišča tlela trava. Gasilci PGD Stara Fužina so tlečo travo zalili z vodo in prekopali kurišče. 

Izpostava Maribor 

Ob 14.51 je v naselju Cogetinci, občina Cerkvenjak, zagorelo strnišče na njivi. Lastniki so požar pogasili pred prihodom gasilcev PGD Cerkvenjak, ki so požarišče dodatno zalili z vodo. 

Izpostava Novo mesto

Ob 21.30 je v bližini avtocestnega priključka Dobruška vas, občina Škocjan, gorela suha trava. Gasilci PGD Grmovlje so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

  

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih 

Izpostava Maribor 

Ob 3.15 sta v Stantetovi ulici v Mariboru gorela komunalna zabojnika. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov 

Izpostava Maribor 

Ob 12.56 se je na Ptujski cesti v naselju Gaj, občina Slovenska Bistrica, v stanovanjski hiši nahajala neodzivna oseba, ki se je zastrupila s plinom. Gasilci PGD Pragersko so prezračili prostore, jih pregledali z detektorjem nevarnih plinov in obvestili dežurnega delavca plinovoda. Dvema osebama so gasilci nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Slovenska Bistrica. Reševalci so štiri osebe oskrbeli na kraju, eno odpeljali v UKC Maribor, ostale tri pa so same poiskale pomoč v ZD Slovenska Bistrica.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 20.55 je na Papirniški cesti v Domžalah v podjetju Karton Količevo, prišlo do prelitja odpadne vode iz lovilne jame v odtočni jašek. Po zagotovilih delovodje in tehničnega direktorja, nevarnih snovi v odpadni vodi ni bilo, le koščki papirja in umazanija. Ob prihodu gasilcev CZR Domžale na kraj je bilo v lovilni jami še okrog 10 cm odpadne vode, delavci pa so že zaprli loputo na iztoku iz podjetja. Gasilci so preventivno začepili jašek izven podjetja. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.09 so na Jenkovi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje iz okvarjenega dvigala s tehničnim posegom rešili osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.35 so v Ulici Janeza Pavla II. v Ljubljani gasilci GB Ljubljana skozi okno vstopili v stanovanje v petem nadstropju in tako omogočili dostop reševalcem NMP do preminule osebe.

Ob 15.16 je na Gameljski cesti v Ljubljani na cesto padla večja veja in ovirala promet. Gasilci GB Ljubljana so vejo razrezali in odstranili.

Ob 21.59 se je v Ulici Angele Vode v Ljubljani pokvarila ključavnica protivlomnih vrat stanovanja, v katerem je ostala oseba. Gasilci GB Ljubljana so stanovalca iz stanovanja spravili s pomočjo lestve. Na kraju prisotna tudi policija. 

Izpostava Maribor

Ob 11.24 je na Prešernovi ulici v Mariboru iztekala voda v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli glavni ventil objekta in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bo sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev, na Primorskem pa bodo visoke temperature tudi v noči na torek.

Danes popoldne in zvečer so predvsem v severovzhodni Sloveniji možne močnejše nevihte.
V torek popoldne in zvečer je povečana verjetnost za močne nevihte povsod po Sloveniji. Možna bodo krajevna neurja s točo, sunki vetra in močni nalivi.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/