Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. julija 2023.

Neurja

Vremenska fronta z močnim vetrom in dežjem je v popoldanskih urah prešla severovzhod Slovenije. Po do sedaj zbranih podatkih so bila prizadeta območja Regijskih centrov za obveščanje Maribor (13 dogodkov), Murska Sobota (7 dogodkov), Slovenj Gradec (6 dogodkov) in Ptuj (1 dogodek). Aktiviranih je bilo 19 prostovoljnih gasilskih enot in dve poklicni enoti. Veter je podiral drevesa, odkril nekaj streh in podrl drog javne razsvetljave. Zaradi močnega deževja pa so gasilci prečrpavali meteorno vodo iz zalitih prostorov objektov ter v občini Prevalje zaradi naraslega potoka namestili protipoplavne vreče in s pomočjo delovnega stroja očistili strugo potoka.

 

Potresi

Izpostava Brežice

Ob 13.54 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,3 v bližini Brežic, 80 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Brežic in okolice. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 21.46 je pri sestopu s Komarče, občina Bohinj, omagala oseba. Gorski reševalci GRS Bohinj so osebo na kraju oskrbeli in jo pospremili v dolino, kjer so jo v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP Bled.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.02 se je na Koroški cesti, občina Ravne na Koroškem, v podjetju poškodoval delavec. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so delavcu nudili prvo pomoč in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu do reševalnega vozila. Oseba je bila prepeljana v SB Slovenj Gradec.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.54 se je v bližini naselja Zatolmin, občina Tolmin, pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. Člani GRS Tolmin so pregledali območje Tolminskih korit. Pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.57 se je na avtocesti med izvozom Slovenska Bistrica jug in izvozom Slovenske Konjice, smer Ljubljana, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.28 sta na cesti Log pri Brezovici–Drenov Grič, občina Vrhnika, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Ob 18.54 je na Gorenjski cesti v Medvodah osebno vozilo zapeljalo z vozišča in trčilo v usmerjevalno tablo ter se pri tem prevrnilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in preprečili iztekanje motornih tekočin iz vozila. Poškodovano osebo so oskrbeli in nato v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana prepeljali reševalci NMP Ljubljana.

Ob 23.22 je na Ižanski cesti v Ljubljani osebno vozilo trčilo v delovni stroj, ki je bil parkiran na gradbišču. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli iztekle motorne tekočine. Nepoškodovanega voznika so preventivno pregledali reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 21.16 je na Grajski cesti v naselju Čreta, občina Hoče–Slivnica, osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.22 sta v Trenti, občina Bovec, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policiji. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 22.42 se je na Skalniški cesti v Novi Gorici pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica, ki so poškodovanega motorista na kraju oskrbeli in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.10 je v bližini naselja Legen, občina Slovenj Gradec, na gozdni cesti vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, vozilo postavili nazaj na vozišče ter nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanca. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so poškodovano osebo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 14.45 je v naselju Zagrad, občina Prevalje, voznik z vozilom zapeljal z vozišča in obstal na brežini. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Radlje ob Dravi so vozilo stabilizirali, odklopili akumulator in ga z avtodvigalom izvlekli nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb, cesta pa je bila v času intervencije zaprta.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 22.19 se je na Kosovelovi ulici v Celju v večstanovanjskem objektu širil dim. Gasilci PGE Celje in PGD Celje-Gaberje so iz objekta umaknili devet stanovalcev, našli izvor dima, iznesli ostanek gorljivega materiala iz peči na prosto, pregledali prostore in izmerili prisotnosti nevarnih plinov.

Ob 23.22 je v naselju Zvodno v občini Celje zagorelo v elektro omarici stanovanjskega objekta. Lastnik je požar pogasil pred prihodom gasilcev PGE Celje in PGD Zagrad-Pečovnik, ki so preventivno pregledali ostrešje in leseni del objekta.

Izpostava Maribor

Ob 22.44 se je v naselju Pobrež, občina Oplotnica, pregreval transformator. Gasilci PGD Oplotnica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč dežurnim delavcem elektro podjetja.

Izpostava Postojna

Ob 10.17 je v bližini naselja Vrh, občina Loška dolina, posušeno drevo padlo na elektroenergetski vod in zagorelo. Gasilci PGD Iga Vas so izvajali gasilsko stražo do prihoda dežurne službe Elektro Ljubljana in po izklopu električnega omrežja izvedli sanacijo podrtega drevesa.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 10.36 je na Ribiškem trgu v Kopru gorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so vozilo pogasili in sanirali cestišče.

Izpostava Maribor

Ob 15.13 je v naselju Spodnji Žerjavci, občina Lenart, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Benedikt in Lenart so požar pogasili in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.01 se je v bližini naselja Grič pri Trebnjem, občina Trebnje, kadilo iz osebnega vozila. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka in vozilo pregledali s termovizijsko kamero. Do požara ni prišlo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 10.17 je v bližini naselja Drensko Rebro, občina Kozje, gorela živa meja ob stanovanjski hiši. Gasilci PGD Kozje in Lesično - Pilštanj - Zagorje so požar pogasili.

Ob 21.51 je ob Cesti na Grad v Celju v gozdu gorelo suho listje. Mimoidoči so požar omejili pred prihodom gasilcev PGE Celje in PGD Teharje, ki so nato požar dokončno pogasili in požarišče preventivno zalili z vodo.

Izpostava Koper

Ob 19.24 je ob Cankarjevem drevoredu v občini Izola zagorela podrast. Gasilci JZ GB Koper in PGD Izola so pogasili požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.29 je v naselju Košiše, občina Kamnik, gorela suha trava. Požar na površini okoli 3000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kamnik in Tunjice.

Ob 23.43 so v naselju Lipe, občina Ljubljana, na polju goreli poljski odpadki. Gasilci GB Ljubljana in PGD Barje so požar na površini okoli deset kvadratnih metrov pogasili in prekopali požarišče.

Izpostava Maribor

Ob 12.15 je v naselju Spodnje Hoče, občina Hoče - Slivnica, gorelo na polju. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Hoče so pogasili požar na površini okoli 7000 kvadratnih metrov.

Ob 13.54 je med Gorkega ulico in Ljubljansko ulico v Mariboru gorela suha trava na železniški progi. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-Studenci so pogasili požar na površini okoli pet kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.10 so v bližini ulice Na hribu v Tolminu na neurejenem odlagališču goreli odpadki. Gasilci PGD Tolmin so požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov pogasili, območje prekopali in ga dodatno zalili z vodo. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Novo mesto

Ob 2.42 je v Kanižarici, občina Črnomelj, gorel komunalni zabojnik. Gasilci PGD Črnomelj so požar pogasili ter pregledali okolico.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 9.02 so na Grajski cesti na Bledu pri gradbenih delih poškodovali plinsko napeljavo. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, zaprli plinski ventil in preprečili nadaljnje uhajanje.

Izpostava Maribor

Ob 11.13 so v vrtcu, občina Starše, zaznali vonj po plinu. Evakuacijo so izvedli zaposleni v vrtcu, gasilci JZ GB Maribor pa so objekt pregledali in opravili meritve z detektorjem plinov. Rezultati meritev niso pokazali odstopanj.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ptuj

Ob 14.07 se je v naselju Nova vas pri Ptuju, občina Ptuj, po cestišču razlilo gorivo. Gasilci PGD Ptuj so postavili polovično zaporo cestišča in nevtralizirali razlite motorne tekočine v dolžini okoli 4 kilometre.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.47 je v naselju Lokvica, občina Miren – Kostanjevica, občan pri delu v gozdu naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila cevni mini v skupni masi 24,4 kg, avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 14.44 so v bližini Kolodvorske poti v Novi Gorici na pobočju pri zemeljskih delih med železniško postajo in državno mejo, delavci našli NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so ugotovili, da gre za letalsko bombo iz obdobja 2. svetovne vojne. Kraj najdbe so zavarovali gasilci PGD Nova Gorica. Intervencija se bo nadaljevala dne 18. 7. 2023.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.23 so na Partizanski cesti v Velenju gasilci PGE Velenje nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.24 so v Bukovčevi ulici v Vnanjih Goricah gasilci PGD Vnanje Gorice s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske stavbe in omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Ob 21.16 se je v ulici Žale v Kamniku iskrilo iz elektro voda. Gasilci PGD Kamnik so s pomočjo avto lestve odstranili vejo. Dežurni delavec elektro podjetja je odklopil elektriko.

Izpostava Maribor

Ob 8.50 je v ulici Na dobravi, občina Miklavž na Dravskem polju, strešna kritina ogrožala mimoidoče. Gasilci JZ GB Maribor so kritino pritrdili in odstranili nevarnost.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.49 so v Ulici Heroja Mohorja v Lendavi gasilci PGD Lendava nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe. Oseba je bila prepeljana v SB Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.10 so v bližini naselja Ravne pri Cerknem, občina Cerkno, gasilci PGD Ravne pri Cerknem nudili pomoč reševalcem NMP Idrija pri oskrbi in prenosu obolele osebe do helikopterja SV. Obolela oseba je bila s helikopterjem prepeljana v UKC Ljubljana.

Ob 19.20 se je v naselju Bate, občina Nova Gorica, porušil del zapuščenega ne stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka. O dogodkom je bil obveščen tudi poveljnik OŠ CZ MONG.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.47 so v bližini Medičeve ulice v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto s tehnični posegom iz potoka izvlekli kolo in ga predali policiji.

Izpostava Postojna

Ob 8.31 so na Gregorčevi cesti v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 14.38 se je v naselju Podbeže, občina Sežana, v stanovanjski hiši nahajala neodzivna oseba. Gasilci ZGRS Sežana so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta ter nudili prvo pomoč oboleli osebi in reševalcem NMP Sežana pri prenosu obolele osebe. Oseba je bila prepeljana v SB Izola.

Ob 17.46 so na Ulici Franca Smrduja gasilci PGD Postojna nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe v reševalno vozilo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.07 je v naselju Podvelka zaradi okvare na vodovodnem sistemu voda iztekala v kletne prostore večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Brezno so zaprli vodovodni ventil in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Ob 12.52 se je na Prisoji, občina Radlje ob Dravi, v stanovanju nahajala onemogla oseba. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP. Oseba je bila prepeljana v UKC Maribor.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bo v večjem delu Slovenije sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev.

V torek in sredo bo predvsem popoldne in zvečer povečana verjetnost za močne nevihte povsod po Sloveniji. Možna bodo krajevna neurja s točo, sunki vetra in močnimi nalivi.