Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. julija 2023.

Neurje

Pozno popoldne in v večernih urah je večji del Slovenije zajelo neurje z močnim vetrom, dežjem ter udari strel. Po do sedaj zbranih podatkih so bila prizadeta območja Regijskih centrov za obveščanje Brežice (14 dogodkov), Celje (148 dogodkov), Koper (1 dogodkov) ,Kranj (55 dogodkov), Ljubljana (217 dogodkov), Maribor (24 dogodkov), Murska Sobota (10 dogodkov), Nova Gorica (64 dogodkov), Novo mesto (76 dogodkov), Postojna (20 dogodkov), Ptuj (9 dogodkov), Slovenj Gradec (61 dogodkov) in Trbovlje (13 dogodkov).

Gasilci 10 poklicnih enot in 310 prostovoljnih društev so s cestišč, objektov, vozil in telekomunikacijskih vodov odstranjevali večje število podrtih dreves, ter prekrivali odkrite strehe stanovanjskih, gospodarskih, kmetijskih, industrijskih in poslovnih objektov. Podrta drevesa in veter sta povzročila škodo na objektih, cestni in železniški infrastrukturi ter na vozilih. Na progi v Grosupljem je zaradi podrtih dreves prišlo do prekinitve železniškega prometa.

V občini Kostel je močan veter uničil šotorišče tabornikov, gasilci so evakuirali skupino 110 ljudi, od tega 70 otrok, v Center šolskih in obšolskih dejavnosti Fara. V naselju Dovje, občina Kranjska Gora, so gasilci zaradi močnega vetra v prostore Osnovne šole evakuirali 45 otrok, ki so taborili na prostem. V naselju Velike Malence, občina Brežice so gasilci, iz kampa v prostore gasilskega doma, evakuirali 98 tabornikov.

Posledice vetroloma so odpravljali tudi delavci cestnih, komunalnih, elektro in drugih podjetij.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.42 sta na slovenski smeri na Triglav planinki zašli na zasneženo območje, od koder se nista mogli rešiti. Posredovali so gorski reševalci GRS Mojstrana in helikopter SV z dežurno ekipo GRS na Brniku, ki ju je prepeljal v dolino.

Ob 19.33 sta na poti s Komarče, občina Bohinj, dva tuja pohodnika zaprosila za pomoč pri sestopu. Reševalci GRS Bohinj so nepoškodovana pohodnika locirali in pospremili v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.10 si je na poti na Sabotin, občina Brda, planinka poškodovala nogo. Člani HRI MONG so jo na kraju oskrbeli in prenesli do vozila, s katerim jo je soprog odpeljal na urgenco v Šempeter.

Ob 20.40 je na Prisanku, občina Kranjska Gora, zaradi vremenskih razmer obtičal planinec. Reševalci GRS Kranjska Gora in Bohinj so nepoškodovanega planinca locirali in s helikopterjem SV je bil prepeljan v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 17.40 se je v plezališču Bellevue, na Ribčevem lazu, občina Bohinj, poškodoval plezalec. Na kraju so ga oskrbeli gorski reševalci GRS Bohinj in ga prenesli do izhodišča, kjer so ga prevzeli svojci in ga odpeljali na zdravljenje. O nesreči so bili obveščeni policisti PU Kranj.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.13 je na Planini Leskovca, občina Kobarid, občana obšla slabost. Zaradi zahtevnosti terena so posredovali gorski reševalci GRS Tolmin, reševalci NMP Tolmin in helikopter SV z dežurno ekipo GRS na Brniku, ki je občana prepeljal v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.23 je na avtocesti med priključkoma Dramlje in Slovenske Konjice pred predorom v občini Šentjur prišlo do naleta štirih osebnih vozil. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nudili prvo pomoč štirim poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP, ki so jih oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.36 sta na Cesti talcev v Domžalah trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Maribor

Ob 16.57 sta na Cesti proletarskih brigad v Mariboru trčila osebno vozilo in kolo z motorjem. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulator, pomagali policistom in nudili prvo pomoč poškodovanima osebama. Reševalci NMP Maribor so poškodovani osebi prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.59 je v naselju Skakovci, občina Cankova, osebno vozilo trčilo v avtobusno postajo. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali in pregledali kraj dogodka. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.53 sta v naselju Morsko, občina Kanal, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.29 je v naselju Hrastulje, občina Škocjan, kombinirano vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Škocjan so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter pregledali vozilo. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 21.40 je na Jadranski cesti v Ankaranu gorela zunanja enota klimatske naprave na stanovanjskem objektu. Ogenj je ugasnil še pred prihodom gasilcev. Gasilci JZ GB Koper in PGD Hrvatini so klimatsko napravo izklopili iz električne napetosti, okolico objekta pregledali s termovizijsko kamero in opravili meritve z detektorjem plinov.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.56 se je na Zaloški cesti v Ljubljani zaradi dima v sprejemni pisarni Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo sprožila hišna sirena za požarni alarm. Iz stavbe so se umaknili vsi zaposleni. Gasilci GB Ljubljana so ugotovili, da se pregreva kompresor hladilnika, ki so ga izklopili. Do požara ni prišlo.

Ob 15.13 je na Šuligojevi cesti v Grosupljem med gradbenimi deli zagorela stanovanjska hiša. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje, Šmarje Sap, Polica, Št. Jurij, Škocjan, Ponova vas in Spodnja Slivnica. Objekt je uničen. Ob požaru je bila delno poškodovana tudi sosednja hiša.

Ob 16.19 je na Beblerjevem trgu v Ljubljani zagorelo v kuhinji stanovanja v 6. nadstropju večstanovanjskega objekta. Z gašenjem so pričeli stanovalci, gasilci GB Ljubljana, PGD Šmartno ob Savi in Zadobrova - Sneberje - Novo Polje pa so dokončno požar pogasili ter pregledali in prezračili prostore. Prav tako so izklopili elektriko in zaprli dovod plina. Ena oseba je bila kratek čas prekomerno izpostavljena dimu, vendar ni potrebovala zdravniške pomoči.

Ob 21.15 je na Bratovševi ploščadi v Ljubljani gorel ventilator v 6. nadstropju stanovanja večstanovanjskega objekta. Požar so pred prihodom gasilcev pogasili stanovalci, gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče pa so ventilator izklopili ter pregledali in prezračili prostore.

Izpostava Ptuj

Ob 3.19 je v naselju Skrblje, občina Majšperk, zagorelo gospodarsko poslopje. Gasilci PGD Majšperk, Majšperk-Breg, Ptujska Gora, Stoperce in Medvedce so požar pogasili in omejili. V požaru je bil objekt velikosti 40x15 metrov uničen, zgorelo je okoli 500 kubičnih metrov sena in slame ter vsa kmetijska mehanizacija.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.33 so v naselju Livold, občina Kočevje, v bližini hleva na traktorski prikolici gorele bale sena. Gasilci PGD Livold in Kočevje so bale razdrli, razkopali in pogasili. Prikolica je bila v požaru poškodovana.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 10.00 je pri naselju Kerinov Grm, občina Krško, gorelo strnišče na površini okoli enega hektarja. Požar so pogasili gasilci PGE Krško.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.07 je v naselju Livold, občina Kočevje, ponovno zagorelo seno na deponiji dopoldanskega požara. Požar so pogasili gasilci PGD Livold.

Ob 19.23 je v ulici Na gmajni v Ljubljani gorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Črnuče so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.44 je v naselju Mali Slatnik, občina Novo mesto, gorela suha trava. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Smolenja vas so pogasili požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

Izpostava Ptuj

Ob 14.30 je v Placarju, občina Destrnik, zagorelo strnišče. Gasilci PGD Desenci in Destrnik so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 12.29 se je na Šolski poti v Radečah v kuhinji vrtca vklopil senzor za uhajanje plina. Zaposleni so otroke nemudoma umaknili na prosto. Gasilci PGE Celje in PGD Radeče so zavarovali kraj dogodka, pregledali in prezračili prostore ter prepovedali uporabo naprav do prihoda pooblaščenega serviserja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 14.02 so v Ljubljani na gradbišču pri avtocestnem izvozu Vič naleteli na nemško minometno mino kalibra 81 mm. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta nevarno najdbo odpeljala na varno lokacijo in jo ustrezno uničila. Obveščene so bile vse pristojne službe.

Izpostava Maribor

Ob 7.47 so v naselju Rošpoh - del, občina Kungota, pri zemeljskih deli naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije sta odstranila minometno mino kalibra 82 mm iz obdobja 2. svetovne vojne in jo do uničenja varno uskladiščila.

Ob 10.28 so v naselju Zgornji Boč, občina Selnica ob Dravi, pri zemeljskih deli naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 75 mm iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.46 so v Kalu nad Kanalom, občina Kanal, delavci na delovišču naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 5,5 kg, francoske izdelave iz obdobja1. svetovne vojne.

Ob 16.00 je občan v mrtvici reke Vipave pod Brjami, občina Ajdovščina, našel neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila devet ročnih bomb v skupni masi 5,4 kg, avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarne najdbe sta do uničenja shranila v primerno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.06 so na Šaleški cesti v Velenju, gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Kranj

Ob 10.24 je v Ulici Tončka Dežmana v Kranju na Osnovni šoli Jakoba Aljaža zaradi dotrajanosti začela puščati streha. Gasilci GARS Kranj so del strehe pokrili s folijo in jo pričvrstili z vrečami peska.

Ob 16.01 so na Cesti Toneta Tomšiča na Jesenicah gasilci GARS Jesenice na strehi stanovanjskega objekta zamenjali poškodovane strešnike.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.04 so na Klopčičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana iz okvarjenega dvigala objekta rešili ujeti osebi.

Ob 14.17 so v Trdinovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili štiri osebe.

Izpostava Maribor

Ob 17.56 so na Borštnikovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor rešili otroka, ki je splezal 2,5 metra visoko na streho, od koder se ni mogel vrniti.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.20 so gasilci PGD Golavabuka na letališču Slovenj Gradec zavarovali mesto pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja. Helikopter SV je s posadko HNMP osebo prepeljal v UKC Maribor.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.06 so v ulici Kešetovo v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto iz okvarjenega dvigala rešili eno osebo in obvestili pristojni servis.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje se prek severne Italije zahodni Sloveniji približuje nevihtni sistem, ki bo vplival na vreme v zahodni in deloma osrednji Sloveniji predvidoma že med 13:00 in 14:00.

Glavnino nevihtnega dogajanja po Sloveniji pričakujemo pozno popoldne, zvečer in v noči na četrtek.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/