Skoči do osrednje vsebine

Unija za Sredozemlje ob 15. obletnici obstoja poziva k obnovi prizadevanj za regionalno sodelovanje

V mesecu juliju 2023 Unija za Sredozemlje (UzS) praznuje 15. obletnico delovanja. Ustanovljena je bila leta 2008 na podlagi vrednot in dosežkov barcelonskega procesa ter skupnih prizadevanj voditeljev Evropske unije in sosednjih držav z južne in vzhodne obale Sredozemlja.
15. obletnica delovanja Unije za Sredozemlje

15. obletnica delovanja Unije za Sredozemlje | Avtor: Unija za Sredozemlje

1 / 2

Od tedaj je UzS postala pomemben institucionalni okvir za dialog in sodelovanje v regiji. Danes ta medvladna organizacija povezuje 42 članic: 27 držav članic EU in 15 partnerskih držav iz južnega in vzhodnega Sredozemlja ter Balkana. Vse od svoje ustanovitve se zavzema za spodbujanje regionalnega vključujočega trajnostnega razvoja, krepitev dialoga in povezovanja ter reševanje regionalnih izzivov. Skupaj s Fundacijo Anna Lindh za dialog med kulturami sproža nove pobude za ohranjanje kulturnega bogastva Evro-sredozemske regije in raznolikosti ter spodbujanje dialoga in medsebojnega razumevanja. Z več kot 60 regionalnimi programi in preko 30 ministrskimi srečanji ustvarja edinstven okvir sodelovanja v regiji.

Kljub nestabilnemu regionalnemu in mednarodnemu kontekstu v zadnjih 15 letih si je Unija za Sredozemlje prizadevala izpolniti pričakovanja držav članic, spodbujati razvoj in ustvarjati prostor za dialog v Sredozemlju o vprašanjih, ki zadevajo vse nas.

V luči 15. obletnice se v okviru Unije za Sredozemlje začenja celovit razmislek o dejavnostih organizacije v zadnjih 15 letih in prihodnjih možnostih. Vrhunec razprav se pričakuje na novembrskem Regionalnem forumu zunanjih ministrov UzS, s ciljem opredeliti področja za izboljšave ter krepitev projektov in pobud v večjem obsegu. To bo omogočilo, da bo UzS ostala v ospredju regionalnega sodelovanja, bolje opremljena za soočanje s prihodnjimi izzivi na poti trajnostnega razvoja v Evro-sredozemski regiji, katere bližnja prihodnost zahteva skupno delovanje, enotnost in regionalno sodelovanje. 

15. obletnico delovanja beleži tudi Evro-sredozemska univerza EMUNI, ki je bila ustanovljena med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu EU kot eden prednostnih projektov Unije za Sredozemlje. EMUNI je nastal vsled trdnega prepričanja, da so izobraževanje, raziskave in sodelovanje bistvena orodja za ustvarjanje boljše prihodnosti. Danes, v času globokih geopolitičnih sprememb, ki bodo vplivale na našo prihodnost, je spodbujanje dobrih odnosov v Sredozemlju izjemnega pomena. Sodelovanje in stabilna partnerstva v regiji pa pomembnejša kot kdaj koli prej, zato si je potrebno prizadevati za okrepitev forumov, kot je Unija za Sredozemlje in izobraževalnih institucij, kot je EMUNI, ki služijo kot platforme povezovanja.

Več uspešnih zgodb sodelovanja in projektov Unije za Sredozemlje na spletni strani obletnice:

Unija za Sredozemlje: 15 let regionalnega sodelovanja https://ufmsecretariat.org/15-years/