Skoči do osrednje vsebine

Z Diplomatskim zvezkom slovenska diplomacija dobila svojo publikacijo

"Naše poslanstvo služiti Sloveniji in njenim prebivalcem, doma in v tujini, je močnejše od težkih trenutkov in izkušenj," je v uvodniku prvega Diplomatskega zvezka zapisala veleposlanica in urednica Sabina Stadler Repnik. Publikacija Ministrstva za zunanje in evropske zadeve je namenjena seznanjanju širše javnosti z delom in uspehi slovenske diplomacije.

Ministrica Tanja Fajon je prvi izvod Diplomatskega zvezka pospremila z besedami: "Za besedo diplomat stoji veliko specifičnega znanja in edinstvenih spretnosti, za vsakim dokumentom, govorom, dejanjem, dogodkom, pogajanji - stoji človek. (…) Edinstvenost diplomatskega poklica ga v očeh splošne javnosti morda dela nekoliko odmaknjenega od vsakodnevnega življenja. Zato si želimo, da bi vam tudi skozi strani tega zvezka postal bližji."

Prvi Diplomatski zvezek, informativno glasilo o diplomaciji, mednarodnih odnosih in globalnih dogajanjih, je posvečen nedavnemu uspehu Slovenije ob prepričljivi izvolitvi v Varnostni svet Organizacije združenih narodov (VS OZN). Dogajanje, skrito javnosti, in oseben pogled na dogajanje v New Yorku v intervjujih razkrivajo državni sekretar Samuel Žbogar, vodja projektne skupine za VS OZN Matej Marn, posebni odposlanec za VS OZN, veleposlanik Franci But in vodja Misije pri OZN v New Yorku, veleposlanik Boštjan Malovrh. Med vsebinami pa je tudi razmislek o pomenu javne, znanstvene in digitalne diplomacije za Slovenijo ter prihodnosti diplomacije v dobi globalnih izzivov.

Publikacija Diplomatski zvezek, ki jo ureja Služba za strateško načrtovanje in analize, bo v elektronski obliki izhajala šestkrat letno.

Na publikacijo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve se lahko naročite na pr.mzz@gov.si.