Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. julija 2023.

Neurje

V popoldanskem času je nevihtna linija prinesla zelo močne sunke vetra, ponekod so bile izrazite tudi nevihtne celice s točo in udari strel. V večernih urah pa je drugi val neviht zajel zahodni del Slovenije. Po prvih podatkih smo zabeležili okoli 2218 dogodkov na območjih Regijskih centrov za obveščanje Brežice (167), Celje (577), Koper (33), Kranj (280), Ljubljana (294), Maribor (166), Murska Sobota (47), Nova Gorica (16), Novo mesto (70), Postojna (8), Ptuj (166), Slovenj Gradec (58) in Trbovlje (5). Gasilci iz 432 gasilskih enot so odstranjevali podrta drevesa, elektro in telekomunikacijske drogove, prekrivali odkrite strehe stanovanjskih, gospodarskih in drugih objektov, prečrpavali vodo iz poplavljenih prostorov in cestišč ter sodelovali pri evakuaciji občanov iz ogroženih območij. Po prvih podatkih se je pri posredovanju poškodoval tudi gasilec, na območju Bleda je neurje terjalo tudi smrtno žrtev. Polomljeno drevo je padlo na dve osebi, pri čemer je ena umrla, druga je bila poškodovana. V Mozirju sta bili zaradi udara strele poškodovani dve osebi. V Ljubljani je močan veter poškodoval pločevinasto streho Plečnikovega stadiona, v Celju pa je razkrilo streho nogometnega stadiona. Prav tako je neurje povzročilo težave v preskrbi z električno energijo. Močan veter je podrl večje število dreves na cesto iz Zgornje Radovne v dolino Krme, občina Kranjska Gora, kjer je ostalo ujetih več oseb. Začasno so jih nastanili v Kovinarski koči v Krmi, s hrano in zdravili pa so jih oskrbeli gorski reševalci GRS Mojstrana.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 5.27 so pri koči Planika, občina Bohinj, gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik oskrbeli planinko, ki jo je prejšnji dan pri sestopu s Triglava sunek vetra podrl na tla. Kljub poškodbam je sama prišla do koče Planika in tam prenočila. Helikopter SV jo je prepeljal v SB Jesenice.

Ob 8.23 si je na Planini Blato, občina Bohinj, pohodnica poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so jo na kraju oskrbeli in s helikopterjem SV prepeljali v SB Jesenice.

Ob 10.30 si je na Veliki Osojnici, občina Bled, pohodnica zlomila nogo. Reševalci GRS Radovljica so osebo na kraju oskrbeli, jo prenesli v dolino in jo predali reševalcem, ti pa so jo odpeljali v SB Jesenice.

Ob 15.04 si je na poti na Kriško Goro, občina Tržič, pohodnik poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Tržič in dežurna ekipa GRS Brnik so osebo oskrbeli in s helikopterjem SV odpeljali v SB Jesenice.

 

Ogrožanja ali napad živali na ljudi in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 20.27 je v naselju Šentpavel, občina Ljubljana, bik napadel občana. Gasilci PGD Sostro so reševalcem NMP Ljubljana nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanca, ti pa so ga v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 18.41 se je na Partizanski cesti v Velenju pri delu v industrijskem obratu poškodovala oseba. Gasilci PGE Velenje so poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.12 je v bližini naselja Korita, občina Trebnje, udar električnega toka pod daljnovodom v gozdu poškodoval delavca elektro podjetja. Gasilci PGD Trebnje in Dobrnič so nudili pomoč pri prenosu ponesrečenega iz gozda do reševalnega vozila. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci NMP Novo mesto in ga nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Novo mesto.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Kranj

Ob 14.13 so iz Blejskega jezera gasilci PGD Bled in potapljači PRS Bled zaradi nenadnega močnega neurja rešili dva plavalca in tri osebe, ki so deskale s supi.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 19.45 sta na Cesti 4. julija v Krškem trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem NMP in odstranili vozilo s cestišča. Reševalci NMP Krško so tri poškodovane osebe oskrbeli na kraju in jih prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 14.22 sta v naselju Rakovlje, občina Braslovče, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in PGD Braslovče so zavarovali kraj dogodka. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Koper

Ob 17.39 sta v naselju Jagodje v Izoli trčili osebni vozili, pri čemer je eno vozilo zbilo peško. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in pregledali vozili. Reševalci NMP so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 15.00 so na Cesti svobode na Bledu trčila štiri osebna vozila. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, očistil vozišče in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi treh poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.14 sta na Vojkovi cesti v Ljubljani v bližini gasilskega doma trčila osebno vozilo in kolo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Ob 10.05 je v križišču Derčeve in Pavšičeve ulice v Ljubljani prišlo do trka dveh osebnih vozil. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, posuli iztekle motorne tekočine in odklopili akumulatorja na vozilih. Dve osebi so oskrbeli gasilci do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 16.16 je v Slivnici pri Mariboru, občina Hoče-Slivnica, osebno vozilo zdrsnilo z avtoceste in pristalo na ograji. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče in pomagali poškodovanemu do prihoda ekipe NMP. Poškodovala se je ena oseba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.14 je nad Dolgo Poljano, občina Ajdovščina, padel kolesar in se poškodoval. Gasilci GRC Ajdovščina so nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina pri oskrbi poškodovanca.

Ob 18.59 je v naselju Ladra, občina Kobarid, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka ter s tehničnim posegom dvignili vozilo in ga postavili nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.34 sta v naselju Velika Loka, občina Trebnje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, usmerjali promet, odstranili vozilo s ceste in posuli razlite motorne tekočine. Ekipa NMP ZD Trebnje je poškodovano osebo oskrbela na kraju in odpeljala na zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 19.59 sta na Poti na Poljane v Postojni trčila štirikolesnik in kolo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali ter osvetljevali kraj dogodka ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Postojna pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Poškodovano osebo so na nadaljnje zdravljenje prepeljali v UKC Ljubljana.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 0.55 je na Iršičevi ulici v Celju gorelo v skladišču poslovne stavbe. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so požar pogasili in pregledali prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.19 je v naselju Lupinica, občina Šmartno pri Litiji, gorela elektro omarica. Gasilci PGD Kostrevnica so požar pogasili in prostore pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 17.26 je na Kovorski cesti v Bistrici pri Tržiču gorelo osebno vozilo. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.18 je na Poti za Brdom v Ljubljani na tovornemu vozilu za prevoz odpadkov zagorela pnevmatika. Požar so pogasili upravljalci tovornjaka, gasilci GB Ljubljana pa so ohladili pnevmatiko in okolico ter vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 10.46 je pri naselju Spodnja Nova vas zagorelo je v predelu motorja manjšega tovornega vozila. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so požar pogasili.

Ob 14.05 je na Tržaški cesti v Mariboru v predelu motorja zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 12.47 je v Brezju pri Grosupljem nenadzorovano gorel plinski žar pod nadstreškom med stanovanjsko hišo in drvarnico. Požar so delno pogasili sosedje, gasilci PGD Grosuplje pa so žar dokončno pogasili in pregledali okolico.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 20.36 je na Ulici skladateljev Ipavcev v Šentjurju zagorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Šentjur.

Izpostava Maribor

Ob 3.06 je na Radvanjski cesti v Mariboru gorel zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci GB Maribor so pogasili zabojnik in tri ciprese.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.11 so v Kidričevi ulici v Novi Gorici gasilci JZGRD Nova Gorica pogasili goreč papir v komunalnem zabojniku.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 18.40 so v Mladinski ulici v Zrečah gasilci PGD Zreče z vozišča očistili razlito olje na površini okoli šest kvadratnih metrov.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.26 so v naselju Stara Nova vas, občina Križevci, gasilci PGD Ljutomer z vozišča očistili razlito olje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.39 so na cesti Maribor–Dravograd, občina Radlje ob Dravi, opazili oljne madeže. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so madeže na dolžini približno 10 kilometrov posuli in očistili cesto.

Ob 22.01 so na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem gasilci KGZ Ravne na Koroškem posuli madež na dolžini okoli 25 metrov in očistili vozišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 6.53 so v kraju Vransko, občina Vransko, pripadniki državne enote NUS Zahodnoštajerske ter Ljubljanske in Gorenjske regije uničili ročno bombo, nemške izdelave in pet nabojev za pehotno orožje iz obdobja 2. svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.08 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGE Velenje iz okvarjenega dvigala rešili dve osebi.

Izpostava Koper

Ob 22.56 je v ulici Lepa cesta v naselju Portorož, občina Piran, zaradi napake na plinski peči iztekala voda. Gasilci JZ GB Koper in PGD Piran so izklopili peč, prezračili stanovanje ter zaprli plin in vodo do peči. Gasilci so občanki do prihoda pooblaščenega serviserja prepovedali nadaljnjo uporabo peči.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.07 je v Metelkovi ulici v Ljubljani oseba padla v stanovanju. Gasilci GB Ljubljana so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 18.10 so na Pekrski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom rešili otroka, ki je bil zaklenjen v osebnem vozilu.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.50 so na lokalni cesti Avče–Doblar v občini Kanal, gasilci PGD Kanal odstranili kamenje.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.12 so na Jakčevi ulici v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeto osebo.

Ob 14.18 so v Ulici 21. oktobra v Črnomlju gasilci PGD Črnomelj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba in pomagali reševalcem NMP ZD Črnomelj pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

OPOZORILO

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje bodo v četrtek popoldne in zvečer predvsem v severovzhodni in severozahodni Sloveniji možne močnejše nevihte. V petek se bo povsod po Sloveniji povečala verjetnost krajevnih neurij.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/