Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. julija 2023.

Neurje

Včeraj je močna nevihtna linija, ki je nastala nad severno Italijo, okoli 14. ure dosegla zahod Slovenije in se nato premaknila proti vzhodu čez celotno Slovenijo. Po sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 350 dogodkov in sicer na območjih regijskih centrov Brežice 8, Celje 91, Koper 16, Kranj 11, Ljubljana 65, Maribor 12, Murska Sobota 2, Nova Gorica 3, Novo mesto 17, Postojna 3, Slovenj Gradec 116 in Trbovlje 6. Gasilci iz 139 gasilskih enot so zopet predvsem odstranjevali podrta drevesa in prekrivali odkrite strehe objektov ter prečrpavali meteorno vodo iz objektov. Zaradi močnega deževja so nastajali večji hudourniki in narasli vodotoki, ki so poplavljali prostore objektov in vozišča. Prav tako se je sprožilo več zemeljskih plazov. V Ankaranu se je zaradi močnega vetra odvezala jadrnica, v občini Metlika pa so iz kampa blizu naselja Želebej gasilci na varno umaknili 23 otrok.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 9.48 je s planinske poti med Lepim Špičjem in Prehodavci, občina Bohinj, zdrsnil planinec in utrpel poškodbe glave, roke in noge. Gorski reševalci GRS Bohinj, Bovec in dežurna ekipa GRS Brnik so do poškodovanega planinca poskušali priti s helikopterjem SV, kar pa zaradi slabega vremena ni bilo mogoče. Reševalci so med neurjem peš prispeli do ponesrečenega in ga oskrbeli. Ob izboljšanju vremenskih razmer je ob 17.00 ponovno poletel helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS Brnik in poškodovanega planinca prepeljal v SB Jesenice.

Ob 14.46 je v dolini Krme, občina Gorje, dva tuja planinca ujela nevihta. Gorski reševalci GRS Mojstrana so ju prepeljali v Mojstrano.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.14 je v Ponikvah, občina Tolmin, čez skale padla starejša oseba. Gorski reševalci GRS Tolmin so poškodovano oskrbeli in predali reševalcem NMP Tolmin.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Maribor

Ob 18.50 so na Pohorju v občini Maribor gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri iskanju poškodovane osebe. Osebo so našli in prenesli do reševalnega vozila. Reševalci so jo prepeljali v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 23.26 je v naselju Ljubija v občini Mozirje osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Nazarje so poškodovano voznico s tehničnim posegom rešili iz vozila, vozilo dvignili iz jarka ter ga postavili na kolesa, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa, odklopili akumulator ter očistili cesto. Reševalci NMP Mozirje so poškodovano oskrbeli na kraju ter prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 12.48 je v Dragonji v občini Piran osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci JZ GB Koper so vozilo stabilizirali do prihoda vlečne službe.

Ob 16.03 je na Železniški cesti v Ankaranu padel motorist. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka ter pomagali policistom in vlečni službi. Reševalci NMP so poškodovanega motorista prepeljali v Splošno bolnišnico Izola.

Ob 16.53 je na cesti med Belim križem in Strunjanom v občini Piran osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci PGD Piran so vozilo povlekli na cestišče in omogočili dostop vlečni službi.

Izpostava Kranj

Ob 15.13 sta na cesti Ljubelj–Bistrica pri Tržiču, občina Tržič, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so zavarovali kraj dogodka, postavili vozili na kolesa in očistili cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.31 so na gozdni cesti med vojašnico Vrhnika in Logatcem v jarku opazili vozilo prevrnjeno na streho. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in na zahtevo policistov vozilo postavili nazaj na kolesa. V vozilu ni bilo nikogar.

Ob 22.37 se je v naselju Volčji Potok, občina Kamnik, štirikolesnik prevrnil na cestišču. Pod njim je ostal ukleščen voznik. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščenega voznika, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu ponesrečenca, razsvetljevali kraj dogodka, umaknili vozilo s cestišča ter le-tega očistili.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.16 je na cesti Novo mesto–Šentjernej, pri naselju Dolenje Mokro Polje, občina Šentjernej, osebno vozilo trčilo v ograjo. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili ukleščeno voznico, pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila ter nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovano voznico oskrbeli na kraju in odpeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 10.52 je na cesti Sela na Krasu–Brestovica pri Komnu, občina Komen, osebno vozilo zapeljalo s ceste ter se ustavilo nad prepadom. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Komen so vozilo stabilizirali, odklopili akumulator, z dvigalom dvignili vozilo ter nudili pomoč vlečni službi.

Izpostava Ptuj

Ob 10.35 je v Hlaponcih, občina Juršinci, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ptuj so s tehničnim posegom rešil ukleščenega voznika iz vozila in ga predali reševalcem, ki so ga z reševalnim vozilom prepeljali v SB Ptuj. Gasilci so še zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in očistili cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.34 je v Bukovski vasi, občina Dravograd, avtobus zapeljal s ceste in se nevarno nagnil. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Slovenj Gradec so evakuirali 15 potnikov, ki jih je odpeljal nadomestni avtobus. S pomočjo dveh traktorjev so avtobus povlekli nazaj na cesto.

Ob 18.24 je v naselju Pameče v občini Slovenj Gradec osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Slovenj Gradec in Legen so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

  

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 5.32 je v naselju Golica, občina Železniki, zagorela izolacija na bojlerju in del elektro inštalacije v kurilnici objekta. Gasilci PGD Selca in Železniki so požar pogasili, prezračili prostore in s termovizijsko kamero pregledali objekt.

Izpostava Maribor

Ob 0.55 je v Ulici Nade Kovačič v Miklavžu na Dravskem polju zagorelo v 25 kvadratnih metrov veliki lopi za hrambo vrtnega orodja. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Miklavž na Dravskem polju. Nastala je manjša materialna škoda.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 9.38 je na Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so požar pogasili in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 11:04 je na Prihodih, občina Jesenice, gorel gradbeni kontejner. Gasilci GARS Jesenice so požar pogasili in prezračili kontejner. Pri začetnem gašenju je delavec gradbišča utrpel opekline, zato so ga oskrbeli reševalci NMP Jesenice.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.00 sta na območju Šempetra, občina Šempeter-Vrtojba, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila in shranila na varno pet kosov NUS v skupni masi 37 kg, različnih kalibrov. Najdbe so italijanske in avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 15.56 so na gradbišču hiše v Kojskem, občina Brda, naleteli na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato, mase 43,3 kg, avstrijske izdelave iz 1.svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 13.10 so gasilci JZ GB Koper v koprskem pristanišču s ponjavo preventivno prekrili delovni stroj, ker je bila streha v preteklih neurjih poškodovana.

Izpostava Kranj

Ob 9.06 so v Lescah, občina Radovljica, gasilci PGD Lesce s tehničnim posegom odprli okvarjena vrata kopalnice in rešili ujeto osebo.

Ob 11.43 so v Frankovem naselju v Škofji Loki gasilci PGD Trata odstranili drevo, ki je padlo čez cesto.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje bodo v soboto popoldne in zvečer povsod po Sloveniji ponovno možna krajevna neurja s točo, močnimi sunki vetra in dolgotrajnimi nalivi. Ozračje se bo ponoči umirilo.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Po podatkih Urada za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje je na Koroškem po včerajšnjih hudourniških poplavah vodnatost rek in namočenost tal še velika. Prav tako je po padavinah v preteklih dneh vodnatost velika tudi drugod v porečju Drave.

V soboto popoldne, zvečer in v prvem delu noči je ob nevihtah z nalivi možno ponovno hitro naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov in manjših rek na tem območju. Možno bo tudi poplavljanje padavinskih in zalednih voda.

Hitro naraščanje in razlivanje posameznih hudourniških vodotokov bo danes popoldne in zvečer možno tudi drugod po državi, predvsem v osrednji, vzhodni in severovzhodni Sloveniji.