Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. julija 2023.

Neurja

Vremenska fronta z močnimi lokalnimi neurji je v jutranjih urah zajela vzhodni del Slovenije in popoldne iz zahoda prešla čez celotno Slovenijo. Po sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 325 dogodkov, in sicer na območju regijskega centra Celja 126, Kranja 13, Ljubljane 17, Maribora 57, Murske Sobote 28, Novega mesta 1, Postojne 6, Ptuja 3, Slovenj Gradca 41 in v Trbovljah smo zabeležili en dogodek. Gasilci iz 104 gasilskih enot so zopet predvsem odstranjevali drevesa in prekrivali odkrite strehe objektov, prečrpavali meteorno vodo iz objektov in čistili prepuste ob voziščih. Zaradi močnega deževja pa so nastajali večji hudourniki in vodotoki, ki so poplavljali prostore objektov in vozišča. Prav tako se je sprožilo več plazov.

Pomoč pri odpravljanju posledic neurja pa so nudili tudi pripadniki Slovenske vojske. 21 jih je posredovalo na območju Vojnika, 22 pripadnikov pa na območju Črne na Koroškem.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 18.42 je na planini Klek, občina Gorje, pohodnika obšla slabost. Gorski reševalci GRS Radovljica so obolelo osebo oskrbeli na kraju in pripravili za prevoz s helikopterjem. V SB Jesenice je obolelega prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipo GRS Brnik.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 8.28 so v Izoli gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom iz morja dvignili utopljeno osebo in jo predali pristojnim službam.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 10.58 sta na Cesti 4. julija v Krškem trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev. Reševalci NMP Krško so poškodovano osebo prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 16.15 je v naselju Ljubija, občina Mozirje, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v potok. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter vozilo dvignili iz potoka in postavili na cestišče.

Ob 19.48 je v naselju Šempeter v Savinjski dolini, občina Žalec, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč policiji. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 20.33 je v naselju Dobrova, občina Celje, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč v nesreči poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Koper

Ob 19.37 je v ulici Pod anteno v naselju Portorož, občina Piran, osebno vozilo zapeljalo čez škarpo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, vozilo stabilizirali, s pomočjo dvigala dvignili in vozilo postavili nazaj na dvorišče. Poškodovano osebo so reševalci NMP na kraju oskrbeli in nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali v Splošno bolnišnico Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.53 je na cesti Turjak–Rašica, občina Velike Lašče, kombinirano vozilo zapeljalo s ceste v jarek. Gasilci PGD Ribnica so s tehničnim posegom dvignili vozilo iz jarka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in pomagali pri nalaganju vozila na avto vleko ter nudili prvo pomoč lažje poškodovanemu vozniku.

Ob 12.00 je na Tržaški cesti na Vrhniki osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci PGD Stara Vrhnika in Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Ob 14.29 sta na Šaranovičevi cesti na Viru, občina Domžale, trčila kolesarka in osebno vozilo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane kolesarke.

Ob 18.02 je v Tehnološkem parku v Ljubljani padel motorist in se poškodoval. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom dvignili motor iz jarka na pločnik. Poškodovanega motorista so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 19.04 se je na Ljubljanski cesti v Trzinu pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci CZR Domžale in PGD Trzin so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Maribor

Ob 13.45 sta na cesti Slovenska Bistrica–Pragersko, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili eno osebo iz vozila, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so štiri poškodovane osebe oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.18 je na cesti Kromberk–Ajševica, občina Nova Gorica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci JZ GRD Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Nova Gorica. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 13.22 sta pri Brdu pri Dornberku, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč lažje poškodovani osebi.

Ob 22.25 se je na cesti Selo–Ajdovščina, občina Ajdovščina, motorno kolo trčilo v srno. Pri tem se je pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Postojna

Ob 14.46 sta v naselju Jelšane, občina Ilirska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica. Reševalci NMP so poškodovane osebe prepeljali v SB Izola.

Ob 15.17 je na cesti v bližini Leskove doline, občina Loška dolina, padel motorist in se pri padcu huje poškodoval. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica pri oskrbi in prenosu poškodovanca v reševalno vozilo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.20 sta na Koroški cesti v Muti trčili osebni vozili. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in vozili odstranili s cestišča. Poškodovano osebo so reševalci ZRCK Ravne na Koroškem prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.56 sta na Majcenovi cesti v Trbovljah trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje mesto so zavarovali kraj dogodka, očistili po vozišču iztekle tekočine, nudili prvo pomoč v nesreči poškodovani osebi do prihoda reševalcev in nudili pomoč reševalcem NMP Trbovlje pri prenosu poškodovanke do reševalnega vozila.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 11.39 je na Šmarski cesti v Kopru gorelo na ventilacijskem sistemu v industrijskem objektu. Pred prihodom gasilcev so delavci požar omejili ter se evakuirali. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, s pomočjo termovizijske kamere določili žarišče požara ter ga pogasili in prezračili objekt.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.54 je v Perčevi ulici v Ljubljani gorela plinska jeklenka. Domači so pogasili požar, gasilci GB Ljubljana pa so pregledali prostor in ohladili ožgani del letne kuhinje. Večja škoda ni nastala.

Ob 18.53 je v Prištinski ulici v Ljubljani zagorel ventilator v kopalnici stanovanjske stavbe. Požar so še pred prihodom gasilcev pogasili stanovalci. Gasilci GB Ljubljana in PGD Štepanjsko naselje so izklopili električno energijo in prezračili prostore.

Izpostava Maribor

Ob 17.36 je v Delavski ulici v Mariboru gorel pomivalni stroj v stanovanjski hiši. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so požar pogasili, pregledali ter prezračili prostore in pomivalni stroj iznesli na prosto.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.38 je v Gojačah, občina Ajdovščina, zagorela plinska jeklenka. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Selo so gorečo jeklenko pogasili in ohladili ter pregledali notranjost objekta in prezračili prostore.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 18.40 je v bližini naselja Zagradec pri Grosupljem, občina Grosuplje, gorel kup odpadkov. Požar so pogasili gasilci PGD Zagradec pri Grosupljem, Malo Mlačevo in Račna.

Izpostava Maribor

Ob 14.56 so na Limbuški cesti v Mariboru goreli odpadki ob železniški progi. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Studenci.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 17.40 so na Otoški cesti v Novem mestu, gasilci GRC Novo mesto nevtralizirali razlite motorne po cestišču v dolžini okoli šest kilometrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.05 so v bližini naselja Kostanjevica na Krasu, občina Miren – Kostanjevica, v gozdu naleteli na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg in topovsko granato, kalibra 65 mm, mase 4,4 kg. Obe najdbi sta italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 14.42 je občan pod naseljem Brje občina Ajdovščina, pri strugi Reke Vipave našel NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije, so odstranili 15 kosov ročnih bomb, skupne mase 9. kg, avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Do uničenja so jih shranili v primerne prostore.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.06 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli mrtvo osebo.

Izpostava Koper

Ob 20.45 je med Movražem in Rakitovcem, občina Koper, padlo drevo na vozišče. Drevo so odstranili gasilci PGD Movraž.

Izpostava Kranj

Ob 12.18 se je na Cesti Svobode iz garaže poslovnega objekta na Bledu širil vonj po zažganem. Gasilci PGD Bled so pregledali in zavarovali prostore, ugotovili tehnično napako na strojni opremi in obvestili pristojnega vzdrževalca.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.49 so v Ulici Ane Ziherlove v Ljubljani tri osebe obtičale v dvigalu. Gasilci GB Ljubljana so jih skupaj z dežurnim vzdrževalcem rešili iz dvigala.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.17 je v bližini Glavne ulice v naselju Gaberje, občina Lendava, osebno vozilo obtičalo na njivi. Osebno vozilo so s tehničnim posegom izvlekli nazaj na vozišče gasilci PGD Gaberje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.36 so v Partizanski ulici v Idriji gasilci PGD Idrija s tehničnim posegom izvlekli tovorno vozilo, ki je nasedlo na obcestni brežini.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.49 je na Ljubljanski cesti v Novem mestu, zaradi počene vodovodne cevi, voda zalila gostinski objekt. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so posesali izteklo vodo.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.34 so na Trgu Franca Fakina v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in nudili pomoč reševalcem NMP Trbovlje pri prenosu poškodovane osebe.

Ob 19.27 so v ulici Kašetovo v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje - mesto s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujete osebe.

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/