Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. julija 2023.

Neurje

Neurje z močnim vetrom in točo se je v večernih urah pomikalo iz smeri Furlanija-Julijska krajina in zajelo območja ReCO Celje (1), Kranj (4), Ljubljana (38), Maribor (8), Nova Gorica (37), Postojna (7) in Slovenj Gradec (5). Po do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 208 dogodkov, največ na območju Regijskega centra za obveščanje Celje. Močan dež, veter in toča so povzročali podiranje dreves, odkrivanje in puščanje streh, podiranje telekomunikacijskih drogov in napeljav, meteorne vode so poplavljale objekte, pojavilo se je tudi nekaj plazov. Ponekod je bila tudi prekinjena oskrba z električno energijo. Na terenu je bilo 84 gasilskih enot. Gasilci ponekod še vedno odstranjujejo drevesa iz lokacij, kjer ogrožajo objekte ali prometno infrastrukturo, pokrivajo poškodovane strehe, črpajo meteorno vodo, sodelovali pa so tudi pri evakuaciji 25 otrok iz kampa Lepena v Bovcu. Strele so zanetile požar kurilnice v Vogrskem, nadstreška ob stanovanjskem objektu v naselju Varoš v občini Makole in požar gospodarskega poslopja v Spodnjem Gruškovju v občini Slovenske Konjice.

Potres

Ob 13.19 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 2,3 v bližini Vipave, 47 km jugozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezniki v območju do 20 km od nadžarišča. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 7.32 je na avtocesti med Domžalami in Krtino v občini Domžale voznika osebnega vozila obšla slabost. Gasilci CZR Domžale so mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP. Prepeljali so ga v UKC Ljubljana.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.00 so na območju Tolminskih korit, občina Tolmin, reševalci GRS Tolmin in gasilci PGD Tolmin nadaljevali z iskanjem pogrešane osebe. Pregledali so območje levega in desnega brega reke Tolminke od Tolminskih korit do Tolmina, cesto od Hudičevega mostu proti vasi Čadrg in pešpot od Tolminskih korit proti vasi Žabče. Pogrešane osebe niso našli.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 18.47 je v kraju Kalce Naklo, občina Krško, padel motorist. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili prvo pomoč in pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovanca, katerega so odpeljali v SB Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 10.49 sta na križišču za avtocesto v naselju Blejska Dobrava, občina Jesenice, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, usmerjali promet, nevtralizirali razlite motorne tekočine in odstranili razbite dele vozil ter pomagali vlečni službi pri nalaganju vozil. Dve osebi sta se poškodovali. Reševalci NMP Jesenice so ju prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.06 se je v Spodnjem Hotiču v občini Litija osebno vozilo na strmem dovozu prevrnilo na bok. Gasilci PGD Litija so postavili vozilo na kolesa. Poškodovala se je ena oseba. Reševalci NMP so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 11.46 je na Cesti v Dobrovce v Miklavžu na Dravskem Polju prišlo do prometne nesreče osebnega vozila. Gasilci JZ GB Maribor so odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovano osebo so prevzeli reševalci NMP.

Ob 12.15 je na pomurski avtocesti med priključkom Pernica in razcepom Dragučova, v smeri Maribora v občini Pesnica, prišlo do prometne nesreče več vozil. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Dve poškodovani osebi so prevzeli reševalci NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.14 sta v Vrtojbi, občina Šempeter-Vrtojba, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka. Nastala je manjša materialna škoda.

Ob 19.06 so v Tomšičevi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija nudili pomoč kolesarju, ki je padel s kolesom.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 4.47 je na severni obvoznici v Slovenj Gradcu osebno vozilo trčilo v parkirano tovorno vozilo. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi ponesrečenke ter osebno vozilo odstranili s cestišča. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so poškodovano osebo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Kranj

Ob 18.49 je na železniški progi v naselju Gorenja vas Reteče, občina Škofja Loka, vlak trčil v osebo. Poškodovano osebo so reševalci NMP Škofja Loka oskrbeli in prepeljali v zdravstveno ustanovo.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 4.42 je v Iršičevi ulici v Celju zagorela lesena ograja v skladišču trgovskega podjetja. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar ter prostore pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 10.37 je v naselju Hotunje, občina Šentjur, zaradi pozabljene hrane na kuhalni plošči prišlo do zadimljenosti stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ponikva in Dramlje so s tehničnim posegom skozi okno vstopili v objekt, odprli vrata, iznesli posodo z zažgano hrano in prezračili prostore.

Ob 12.10 se je v industrijskem obratu na Partizanski cesti v Velenju sprožil javljalnik požarov. Gasilci PGE Velenje so na kraju ugotovili, da je pri vakumiranju izdelka v stroj padel karton, ki se je vnel. Gasilci so pogasili požar.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.16 je v naselju Godič v občini Kamnik gorelo v kuhinji v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kamnik in Kamniška Bistrica so požar pogasili ter pregledali prostore s termovizijsko kamero. V požaru je bila uničena kuhinjska napa ter kuhinjski elementi.

Izpostava Maribor

Ob 15.01 je v naselju Zgornji Slemen - del, občina Maribor, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Do prihoda gasilcev JZ GB Maribor in PGD Kamnica so lastniki že delno pogasili požar in iznesli ogorele dele, dokončno pa so požar pogasili gasilci ter izklopili elektriko, s termovizijsko kamero pregledali in prezračili objekt ter nudili prvo pomoč lastnici, ki je bila prekomerno izpostavljena dimu in je utrpela tudi poškodbe na rokah.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.00 je zagorelo v stanovanjski hiši na Logu v občini Hrastnik. Gasilci PGD Hrastnik so požar pogasili, odstranili uničene predmete, prostore pregledali s termovizijsko kamero in jih prezračili. Reševalci NMP so osebi nudili prvo pomoč.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Novo mesto

Ob 11.20 je pri Naselju Borisa Kidriča v Metliki gorelo strnišče na polju. Gasilci PGD Metlika so omejili in pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.30 sta v Žigonih, občina Renče-Vogrsko, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila topovsko granato mase 15,6 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja shranila v primerno skladišče.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.15 se je Podveži v občini Luče na cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Luče so ga razžagali in odstranili s cestišča.

Ob 11.59 so v Arclinu v občini Vojnik gasilci PGE Celje s tehničnim posegom omogočili negovalki dostop do onemogle osebe.

Izpostava Kranj

Ob 5.28 je v Ulici Cirila Tavčarja na Jesenicah v kuhinji stanovanjskega objekta puščal vodovodni ventil. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom zaprli ventil in posesali vodo.

Ob 7.44 so gasilci GARS Jesenice v Ulici Staneta Bokala na Jesenicah s pomočjo lestve vstopili v stanovanje in nudili pomoč reševalcem NMP Jesenice pri oskrbi obolele osebe.

Ob 16.05 so na Blejski cesti v Tržiču, gasilci PGD Bistrica pri Tržiču s tehničnim posegom postavili nasedlo vozilo nazaj na cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.37 se je v Črni vasi, občina Ljubljana, zataknila ključavnica vhodnih vrat stanovanjske hiše, v kateri sta spala dva mladoletna otroka. Gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrtna vrata in omogočili staršem dostop do otrok.

Ob 15.48 so na Peričevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Maribor

Ob 14.48 se je v naselju Zgornja Korena, občina Duplek, drevo podrlo na cestišče in poškodovalo telekomunikacijski kabel. Gasilci PGD Korena so odstranili podrto drevo in kabel. O dogodku je obveščen Telekom Slovenije.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.59 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu ekipe Enote helikopterske nujne medicinske pomoči Brnik prepeljala poškodovano osebo iz Tomažje vasi, občina Škocjan, v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Tomažja vas so skupaj s policisti zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Postojna

Ob 13.10 so na Notranjski ulici v Postojni, gasilci PGD Postojna nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz drugega nadstropja do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.37 je posadka helikopterja SV z zdravniško ekipo HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Gornjega Doliča, v občini Mislinja, na nadaljnje zdravljenje v UKC Maribor. Gasilci PGD Dolič- Šentflorjan so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter pomagali pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bo v torek po vsej državi velika verjetnost neurij. Zato bo v torek čez dan in v noči na sredo verjetno razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Pri tem bo poplavljala tudi padavinska in zaledna voda. Zaradi velike predhodne vodnatosti in namočenosti tal, bodo najmočneje narasli hudourniški vodotoki in manjše reke na severovzhodu države. Na tem območju so ponovno možne hudourniške poplave.

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/