Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. julija 2023.

Neurje

Neurja z močnim vetrom, točo, udari strel in poplavami so zajela Slovenijo v ponedeljkovih večernih urah in se nadaljevala tekom celotnega današnjega dne. Zaradi vetroloma beležimo večje število podrtih dreves, ki ogrožajo prometno infrastrukturo in objekte, ponekod je motena oskrba z električno energijo, poplave meteorne vode in vdori podtalnice zalivajo objekte in ceste, pojavljajo se zemeljski plazovi. Zaradi intenzivnih in dolgotrajnih neviht z nalivi so naraščali in se razlivali posamezni hudourniški vodotoki v večjem delu države. Več udarov strel je povzročilo požare. Po do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 1979 dogodkov v regijskih centrih Brežice (19), Celje (512), Kranj (167), Ljubljana (235), Maribor (381), Murska Sobota (284), Nova Gorica (176), Novo mesto (5) Postojna (48), Ptuj (56), Trbovlje (22) in Slovenj Gradec (74). Posredovali pa so gasilci iz 451 gasilskih enot. Pomoč pri odstranjevanju posledic neurja so nudile tudi komunalne službe in 102 pripadnika Slovenske vojske.

 

Pogrešana oseba

Izpostava Koper

Ob 7.30 se je na območju občine Koper pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. V iskalni akciji so sodelovali vodniki reševalnih psov KZS in ZRPS ter gasilci PGD Pobegi–Čežarji, Dekani, Hrvatini, Babiči, Krkavče. Pogrešane osebe niso našli. Iskanje se bo nadaljevalo dne 26. 7. 2023.

 

Potres

Ob 19.55 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,0 v bližini Trojan, 27 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Mlinš. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 5.18 je na avtocestnem odseku Drnovo–Čatež ob Savi, občina Brežice, osebno vozilo, ki je imelo na prikolici za vleko dve osebni vozili trčilo v tovorno vozilo. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na osebnem vozilu. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 14.07 je v naselju Dramlja, občina Brežice, tovorno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho na obdelovalno površino. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, preprečili iztekanje pogonskega goriva, preostalo gorivo prečrpali v namenske posode, posuli razlite motorne tekočine in sanirali zemljino. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Izpostava Celje

Ob 1.26 je v naselju Mestinje, občina Šmarje pri Jelšah, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah so zavarovali so kraj dogodka, odklopili akumulator, sanirali razlite motorne tekočine in postavili vozilo nazaj na kolesa. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Kranj

Ob 11.58 se je v bližini naselja Selo, občina Žiri, prevrnilo motorno kolo. Gasilci PGD Dobračeva so zavarovali kraj dogodka, na motornem kolesu odklopili akumulator in preprečili nadaljnje iztekanje goriva. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.17 sta v križišču Celovške ceste in Tržne ulice v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, posuli iztekle tekočine in očistili vozišče. V nesreči je bila ena oseba poškodovana.

Ob 13.18 je v naselju Kamniška Bistrica, občina Kamnik, v kampu nasedlo osebno vozilo. Gasilci PGD Kamnik so vozilo postavili nazaj na vozišče.

Ob 22.08 je na regionalni cesti Ribče–Senožeti, občina Litija, osebno vozilo zapeljalo podrto drevesno deblo. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom odstranili deblo izpod vozila ter očistili cestišče.

Izpostava Maribor

Ob 14.33 so na Ptujski cesti v Mariboru trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na dveh vozilih in očistili iz vozil iztekle motorne tekočine.

Ob 20.49 je na Vrbanski cesti v Mariboru vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom vozilo izvlekli nazaj na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.37 je na cesti Lutverci–Plitvica, občina Apače, tovorno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGD Gornja Radgona so ob pomoči vlečne službe vozilo potegnili na cestišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.20 sta na cesti Metlika–Novo mesto pri naselju Hrast pri Jugorju, občina Metlika, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem NMP, odmaknili vozilo ob rob vozišča in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Metlika so na kraju oskrbeli poškodovani osebi in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Novo mesto.

Ob 22.10 sta na cesti Novo mesto–Metlika pri naselju Bereča vas, občina Metlika, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka. Reševalci NMP so na kraju oskrbeli dve osebi in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 12.13 se je v naselju Harije, občina Ilirska Bistrica, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica, ki so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in na nadaljnjo zdravljenje prepeljali v SB Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.19 je v naselju Velka, občina Dravograd, tovorno vozilo zdrsnilo z vozišča. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, prečrpali gorivo in odklopili akumulator. Tovorno vozilo so s pomočjo avtodvigala postavili nazaj na vozišče.

Ob 9.22 je na cesti Dravograd–Maribor v naselju Vurmat-del, občina Podvelka, tovorno vozilo, ki je prevažalo nevarno snov, zapeljalo s cestišča na brežino in obstalo. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in stabilizirali vozilo. Pristojno podjetje je prečrpalo nevarno snov ter jo prepeljala v zato namenjeno skladišče. Gasilci so med prečrpavanjem vršili požarno stražo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe. Lažje poškodovan voznik je bil prepeljan v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.33 je v Obrtni coni Ugar v Ribnici zagorelo v garderobi podjetja. Gasilci PGD Ribnica so pogasili goreč grelnik vode, odklopili iz električnega omrežja in prezračili prostore.

Izpostava Maribor

Ob 17.26 je na Ulici Pohorskega odreda v Mariboru gorelo v garažni hiši. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.23 je v naselju Laze v občini Logatec ob gospodarskem poslopju zagorel delovni stroj. Domači so požar omejili pred prihodom gasilcev PGD Laze in Dolnji Logatec, ki so požar nato dokončno pogasili ter okolici in stroj pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 17.50 je v Kočevju na parkirišču pri trgovini zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Kočevje so vozilo pogasili, odklopili akumulator ter pregledali vozilo in okolico.

Izpostava Ptuj

Ob 21.38 je v naselju Spodnje Jablane, občina Kidričevo, pod nadstreškom ob stanovanjski hiši gorel kombajn. Požar so pogasili gasilci PGD Talum Kidričevo in Jablane.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 14.39 je ob Litostrojski cesti v Ljubljani na vrtičkih gorela vzmetnica. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 16.54 se je v naselju Irje, občina Rogaška Slatina, po vozišču razlile motorne tekočine. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet, posuli po razlitih tekočinah in očistili vozišče.

Izpostava Kranj

Ob 21.17 so na Ulici XXXI. divizije v Kranju gasilci GARS Kranj nevtralizirali razlite motorne tekočine po cestišču.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.21 je v naselju Kostanjevica na Krasu, občina Miren – Kostanjevica, v kurilnici stanovanjskega objekta iz poškodovane cisterne iztekalo kurilno olje. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so iz cisterne prečrpali okoli 400 litrov kurilnega olja in nevtralizirali razlito olje po površini kurilnice.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 19.37 so v naselju Gorenja Dobrava, občina Gorenja vas-Poljane, gasilci PGD Gorenja vas nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 20.38 so v Sorški ulici v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in omogočili dostop pristojnim službam do preminule osebe.

Izpostava Maribor

Ob 20.10 so na Titovi cesti v Mariboru v okvarjenem dvigalu ostale ujete štiri osebe. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in rešili ujete osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/