Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. julija 2023.

Neurje

V sredo so gasilci tekom celega dne odstranjevali posledice neurij z močnim vetrom, točo, udari strel in poplavami, ki so zajela Slovenijo v ponedeljkovih večernih urah in se nadaljevala v torek. Odstranjevali so podrta drevesa, prečrpavali iz objektov meteorno vodo, sanirali odkrite strehe, s folijo  prekrivali zemeljske plazove in preventivno čistili prepuste. Po do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 233 dogodkov v Regijskih centrih za obveščanje Brežice (1), Celje (92), Kranj (3), Ljubljana (21), Maribor (16), Murska Sobota (45), Nova Gorica (37), Novo mesto (3) Postojna (3), Ptuj (7), Trbovlje (1) in Slovenj Gradec (4). Posredovali so gasilci iz 113 gasilskih enot. Pomoč pri odstranjevanju posledic neurja so nudile tudi komunalne službe in pripadniki Slovenske vojske.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 19.26 se je pri sestopu z Vajneža, občina Jesenice, izgubil pohodnik. Gorski reševalci GRS Jesenice so pohodnika našli in nepoškodovanega pospremili v dolino.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 9.59 se je od Tromeje proti Ratečam pri spustu s kolesom poškodovala oseba. Gorski reševalci GRS Rateče so osebo na kraju oskrbeli in jo prepeljali SB Jesenice.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Kranj

Ob 14.16 se je na Šobčevem bajerju v kampu Šobec, občina Radovljica, na vodnih igralih težje poškodovala oseba. Gasilci PGD Bled so s pomočjo manjšega čolna prepeljali reševalce NMP in potrebno opremo do poškodovane osebe, gasilci GARS Kranj pa so ob pomoči dveh reševalcev na vodi PRS Bled poškodovanca prepeljali na kopno. V intervenciji so sodelovali še gasilci PGD Lesce in Radovljica.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 3.23 se je na cesti Zali Log–Petrovo Brdo, občina Železniki, osebno vozilo zagozdilo na drevesu, ki se je podrlo na cesto. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom dvignili vozilo, odstranili drevo in razsvetljevali kraj dogodka. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.55 se je na Ulici 7. avgusta v Domžalah, voznica z osebnim vozilom zaletela v nadtalni hidrant. Gasilci CZR Domžale so zaprli ventil do hidranta, očistili cestišče nanešenega peska in izpod vozila odstranili kos hidranta.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.03 sta v ulici Kočevje v Črnomlju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali mesto nesreče, odklopili akumulatorja in pomagali policistom pri usmerjanju prometa. Reševalci NMP ZD Črnomelj so dve poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 15.45 je v Dolenji vasi, občina Prebold, gorel kozolec. Požar sta že pred prihodom gasilcev PGD Prebold-Dolenja vas-Marija Reka pogasila policista, gasilci pa so pregledali objekt.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.18 se je na Bevkovi cesti v Grosuplju kadilo iz garaže. Gasilci PGD Grosuplje so odprli vrata garaže, požar pogasili in opravili pregled s termo kamero. Nastala je materialna škoda.

Ob 19.29 je na ulici Studenec v Ljubljani tlelo na lokaciji požara zapuščenega objekta z dne 25.7.2023. Požar na manjši površini so pogasili gasilci PGD Slape - Polje in GB Ljubljana.

Ob 22.42 je na Kovinarski cesti v Kamniku v trgovskem centru zagorela električna napeljava za hladilnike. Gasilci PGD Kamnik so požar pogasili, s termovizijsko kamero pregledali okolico, izmerili prisotnost nevarnih plinov in s pomočjo varnostne službe prezračili objekt.

Izpostava Ptuj

Ob 10.06 je bil v Cirkovcah, občina Kidričevo, na pogorišču stanovanjske hiše opažen dim. Gasilci PGD Talum Kidričevo in Jablane so prekopali in dodatno pogasili strešno izolacijo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 16.10 je v Križevcu, občina Zreče, prišlo do pregretja in požara na zavornem sistemu tovornega vozila. Gasilci PGD Stranice in Zreče so požar pogasili in pregledali vozilo.

Izpostava Koper

Ob 14.02 je na avtocesti, na izvozu Kastelec, občina Koper, gorelo kombinirano vozilo. Gasilci JZ GB Koper in PGD Osp so pogasili požar na vozilu in nekaj kvadratnih metrov trave ob cestišču.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 12.48 je prišlo zaradi del na železniški postaji Rače, občina Rače-Fram, do vžiga cipres. Požar so pogasili gasilci PGD Rače.

Izpostava Ptuj

Ob 2.47 je v naselju Bukovci, občina Markovci, ob stanovanjski hiši gorelo odpadno pohištvo. Gasilci PGD Bukovci so požar pogasili ter okolico požarišča pregledali s termovizijsko kamero. Ogenj je poškodoval fasado stanovanjske hiše. Na kraju je bila tudi policija.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.05 je na Barletovi cesti v Medvodah gorel bivalni zabojnik. Gasilci PGD Preska-Medvode so požar pogasili in požarišče pregledali s termo kamero. Bivalnik je bil v požaru uničen.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 15.35 je na Kavčičevi cesti v Ljubljani tovornemu vozilu-cisterni odtrgalo cev za hladilno tekočino, ki je iztekala na vozni pas. Gasilci GB Ljubljana so tekočino posuli in preprečili iztekanje v jašek za meteorno vodo. Na kraju je bila tudi dežurna služba KP Ljubljana, ki je sanirala cestišče.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.39 so na cesti v naselju Gabrsko, občina Trbovlje, gasilci PGD Trbovlje mesto posuli razlite motorne tekočine.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 21.04 so v Groharjevem naselju v Škofji Loki gasilci PGD Stara Loka ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Škofja Loka dostop do preminule osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.03 so v Ulici bratov Učakar v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja večstanovanjske stavbe, zaprli okvarjen vodovodni ventil in posesali odvečno vodo.

Ob 10.09 so v ulici Ob zdravstvenem domu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana iz zaklenjenega osebnega vozila s tehničnim posegom rešili dojenčka, ki ga je mati po nesreči zaklenila.

Izpostava Maribor

Ob 2.33 so gasilci JZ GB Maribor posredovali na Razlagovi ulici v Mariboru, kjer je skozi strop iz zgornjega stanovanja iztekala voda. Gasilci so s tehničnim posegom vstopili v zaklenjeno stanovanje in zaprli dovod vode.

Ob 22.56 so v Tomšičevi ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Slovenska Bistrica s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeto osebo.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.07 so na Koloniji 1. maja v Trbovljah, gasilci PGD Trbovlje-mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe ter nudili pomoč pri prenosu do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/