Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. julija 2023.

Neurje

Gasilci so tekom celega dne odstranjevali posledice neurja z močnim vetrom, točo, udari strel in poplavami, ki so zajela Slovenijo v ponedeljkovih večernih urah in se nadaljevala v torek. Predvsem so odstranjevali podrta drevesa, prečrpavali meteorno vodo iz objektov, sanirali odkrite strehe, prekrivali zemeljske plazove in preventivno čistil prepuste. Po do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 136 dogodkov v Regijskih centrih Celje (53), Kranj (1), Ljubljana (2), Maribor (48), Murska Sobota (5), Nova Gorica (25), Ptuj (1) in Slovenj Gradec (1). Posredovali so gasilci iz 43 gasilskih enot. Pomoč pri odstranjevanju posledic neurja so nudile tudi komunalne službe in pripadniki Slovenske vojske.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.20 je na markirani planinski poti iz Rudnega polja v smeri Planine Konjščica, občina Bohinj, padla tuja planinka in se huje poškodovala. Na kraju so ji prvo pomoč nudili mimoidoči planinci. Posredovali so gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRZS s helikopterjem SV. Ponesrečeno so oskrbeli, z vitlom dvignili v helikopter in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 13.40 se je v Triglavski severni steni, alpinistični smeri Zimmer Jahn, občina Kranjska Gora, poškodovala alpinistka. Gorski reševalci GRS Mojstrana so jo v sodelovanju z dežurno ekipo GRZS in helikopterjem SV na kraju oskrbeli. Poškodovano alpinistko in soplezalko so z vitlom dvignili v helikopter ter ju prepeljali v SB Jesenice.

Ob 16.10 je ob Slapu Mostnice, občina Bohinj, pohodnika obšla nenadna slabost. Gorski reševalci GRS Bohinj so ga v sodelovanju z dežurno ekipo GRZS in helikopterjem SV oskrbeli in prepeljali v SB Jesenice.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.10 sta v Aškerčevi ulici v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP, ki so eno poškodovano osebo odpeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.02 sta na Šmartinski cesti v Ljubljani čelno trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom iznesli poškodovano osebo iz vozila v reševalno vozilo, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovana oseba je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Ob 10.42 sta na ljubljanski vzhodni obvoznici trčila osebno vozilo in avtodom. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja.

Ob 14.44 so na avtocesti pred izvozom Brezovica v smeri Kopra v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorje na vozilih. Reševalci NMP so oskrbeli dve osebi.

Izpostava Maribor

Ob 10.10 so na Ljubljanski cesti v Slovenski Bistrici v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in očistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 13.26 je v Grabonoškem Vrhu v občini Cerkvenjak vozilo zapeljalo s cestišča in se ustavilo v gozdu. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj in vozilo izvlekli do cestišča. Poškodovanih ni bilo.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 20.08 je pri Hrastju pri Cerkljah, občina Brežice, v zapuščenem objektu gorela večja količina odpadnih pnevmatik. Požar so pogasili gasilci PGD Cerklje ob Krki, Pirošica, Brežice, Skopice, Dečno Selo in Obrežje. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Cerklje ob Krki. Obveščene so bile pristojne službe.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.21 je v naselju Rakičan, občina Murska Sobota, zagorelo strnišče na polju. Gasilci PGD Rakičan in Murska Sobota so pogasili požar na površini okoli enega hektarja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.57 je ob hitri cesti Ajdovščina–Vipava, občina Ajdovščina, zagorela suha trava. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina so pogasili požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 11.15 je v naselju Zalog pri Cerkljah, občina Cerklje na Gorenjskem, v potok iztekala neznana temna snov. Gasilci GARS Kranj so na gladino vode namestili vpojno črevo, ki so ga kasneje odstranili. Na kraju je bila prisotna policija.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.12 so na cesti Kisovec–Čolnišče, občina Zagorje ob Savi, gasilci PGD Trbovlje-mesto in PGD Zagorje-mesto nevtralizirali razlite motorne tekočine v dolžini okoli 20 metrov.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.48 so na Goriški cesti v Velenju gasilci PGE Velenje iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta s tehničnim posegom rešili ujeto osebo.

Izpostava Koper

Ob 10.40 se je na Cvetni poti v Portorožu, občina Piran, zaradi okvare na sistemu za dovod goriva, kadilo iz osebnega vozila. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Kranj

Ob 15.16 so gasilci GARS Kranj rešili osebo iz okvarjenega dvigala iz objekta v Dražgoški ulici v Kranju.

Ob 17.10 je v stanovanju v Ulici Gorenjskega odreda v Kranju, nekontrolirano iztekala voda. Gasilci GARS Kranj so vodovodno napeljavo s tehničnim posegom zaprli in preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.48 je na Vodovodni cesti v Ljubljani puščala cev hidrantnega omrežja v poslovnem objektu. Gasilci GB Ljubljana so zaprli glavni vodovodni ventil in obvestili pristojne službe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/