Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. julija 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.52 se je v Slovenski smeri v severni steni Triglava, občina Kranjska Gora, pri zdrsu poškodovala alpinistka. Posredovali so reševalci GRS Mojstrana. Poškodovanko je na kraju oskrbela dežurna ekipa GRS Brnik. Helikopter SV skupaj z dežurno ekipo GRS je poškodovanko prepeljal v SB Jesenice, nepoškodovano soplezalko pa v dolino Vrat.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.12 se je pri sestopu s Planjave proti Kamniškem sedlu, občina Kamnik, poškodovala planinka. Posredovali so gorski reševalci GRS Kamnik. Poškodovano planinko je na kraju oskrbela dežurna ekipa GRS Brnik in s pomočjo helikopterja SV prepeljala v UKC Ljubljana. Nepoškodovanega planinca pa so prepeljali v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.21 sta v naselju Bevče v občini Velenje trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in usmerjali promet.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.12 sta na stari cesti Grosuplje–Ivančna Gorica v naselju Peščenik, občina Ivančna Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stična in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem NMP in nevtralizirali razlite tekočine.

Izpostava Maribor

Ob 5.36 so na avtocesti od razcepa Dragučova proti Pernici, občina Pesnica, trčila osebno vozilo, tovorno vozilo in vozilo DARSA. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle tekočine na cestišču. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 6.58 se je na avtocesti med Tepanjem in Slovensko Bistrico v smeri Maribora, občina Slovenska Bistrica, prevrnilo tovorno vozilo. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 7.26 sta na avtocesti med Tepanjem in Slovensko Bistrico v smeri Maribora, občina Slovenska Bistrica, trčili tovorni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 8.18 je na avtocesti v bližini naselja Dragučova, občina Pesnica, osebno vozilo trčilo v naletno strukturo. Gasilci JZ GB Maribor so odklopili akumulator in nevtralizirali po vozišču iztekle motorne tekočine.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.42 je v naselju Brezovci, občina Puconci, osebno vozilo zapeljalo z vozišča na njivo. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili voznika iz vozila, odklopili akumulator, nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Murska Sobota. Poškodovano osebo so reševali oskrbeli na kraju in prepeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.33 je v naselju Ajba, očina Kanal ob Soči, zaradi tehnične okvara vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 0.50 je na avtocestnem odseku Razdrto–Postojna pri naselju Hruševje, občina Postojna, osebno vozilo trčilo v dva divja prašiča, drugo vozilo se je ob izogibanju nesreči prevrnilo na streho. Gasilci PGD Postojna in Razdrto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe v reševalno vozilo, nevtralizirali razlite motorne tekočine na vozišču ter nudili pomoč delavcem DARS-a pri odstranjevanju posledic nesreče.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.08 sta na cesti Trbovlje–Hrastnik, občina Trbovlje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje-mesto in PGD Hrastnik so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Trbovlje pri oskrbi poškodovancev, odklopili akumulatorje na vozilih in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 19.52 je v Ulici kozjanskih borcev v Brežicah gorel zapuščeni objekt. Gasilci PGD Brežice in Brežice Okolica so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.13 je na Chengdujski cesti v Ljubljani v kompleksu Psihiatrične bolnišnice Polje gorelo ostrešje prazne stavbe v prenovi. Požar so z ročnimi gasilnimi aparati pričeli gasiti delavci že pred prihodom gasilcev GB Ljubljana ter PGD Slape-Polje, Bizovik, Zadobrova-Sneberje-Novo Polje, Zgornji Kašelj in Ljubljana-Vič, ki so požar pogasili, prekopali posamezna žarišča in s termovizijsko kamero pregledali objekt. Del ostrešja je pogorel v celoti, del pa je poškodovan. Med gašenjem sta se lažje poškodovala dva prostovoljna gasilca, ki so ju reševalci NMP Ljubljana na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Na gasilski straži so ostali delavci podjetja, ki izvaja prenovo stavbe.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.48 sta v naselju Smolenja vas, občina Novo mesto, gorela karton in ostala navlaka v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto, PGD Smolenja vas in Šmihel pri Novem mestu so požar pogasili, prezračili in s termovizijsko kamero pregledali prostore.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 13.06 je na Adamič-Lundrovem nabrežju v Ljubljani zagorel voziček za pripravo koruze. Mimoidoči so z ročnimi gasilnimi aparati delno pogasili požar pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so nato požar dokončno pogasili, ohladili plinsko jeklenko in preventivno pregledali okolico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.18 je v bližini ulice Varda v naselju Kromebrk v občini Nova Gorica pri čiščenju vinograda občanu ušel ogenj izpod nadzora. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica so pogasili požar, ki je zajel okoli 300 kvadratnih metrov.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 11.00 so na avtocesti v bližini naselja Spodnje Grušovlje v občini Slovenske Konjice na počivališču Tepanje, občina Slovenske Konjice, gasilci PGD Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica z absorbentom posuli oljni madež na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.40 sta v krožišču v ulici Goriška cesta v Kobaridu gasilca PGD Kobarid nevtralizirala madež razlit po vozišču v dolžini okoli 20 metrov.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.42 je na Cerkljanskem Vrhu, občina Cerkno, občan našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja na varno uskladiščila najdeno protipehotno mino, kalibra 70 milimetrov, mase 1,5 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje 

Ob 12.12 se je na Teharsko cesto v Celju drevo podrlo na vozišče. Podrto drevo so odstranili gasilci PGE Celje in PGD Teharje.

Ob 23.13 je v Ulici Anice Černejeve, občina Slovenske Konjice, zaradi okvare na vodovodnem sistemu voda poplavila pritličje stanovanjske stavbe. Gasilci PGD Slovenske Konjice so posesali vodo iz objekta.

Izpostava Kranj

Ob 20.58 je na Cesti na Hudo v bližini naselja Kovor, občina Tržič, poškodovana strešna kritina ogrožala mimoidoče. Gasilci PGD Kovor so nevarno kritino odstranili.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.49 je na Škofjeloški cesti v večstanovanjski hiši v Medvodah iztekala voda iz stanovanja. Gasilci PGD Preska-Medvode s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter zaprli glavni ventil.

Ob 12.53 je v naselju Breže, občina Ribnica, drevo nevarno viselo nad bencinsko črpalko. Drevo so požagali in odstranili gasilci PGD Ribnica.

Ob 20.22 so v Vošnjakovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in omogočili dostop pristojnim službam do preminule osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.56 je v Koroški ulici v Murski Soboti zaradi okvare na centralnem ogrevanju v stanovanjski hiši iztekala voda. Gasilci PGD Murska Sobota so izčrpali izteklo vodo.

Ob 21.56 so gasilci PGD Banovci v naselju Banovci, občina Veržej, zaradi daljšega izpada dobave električne energije, dostavili agregat oboleli osebi.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.49 je na cesti pri naselju Vranoviči, občina Črnomelj, podrto drevo oviralo promet. Drevo so odstranili gasilci PGD Vranoviči.

Izpostava Postojna

Ob 16.23 so na Bazoviški cesti v Sežani gasilci ZGRS Sežana nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri prenosu obolele osebe od reševalnega vozila do helikopterja SV in zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Ob 19.47 so v bližini naselja Gorenje Otave, občina Cerknica, gasilci PGD Otave s tehničnim posegom izvlekli nasedlo vozilo nazaj na gozdno pot.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.32 so na Koloniji 1. maja v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop do preminule osebe reševalcem NMP Trbovlje.

Ob 13.48 je na Gimnazijski cesti v Trbovljah zaradi poškodovanega sifona iztekala voda. Nadaljnjo iztekanje so preprečili gasilci PGD Trbovlje.

Ob 14.17 so gasilci PGD Kotredež v Potoški vasi občina Zagorje ob Savi, razžagali in odstranili drevo, ki je ogrožalo stanovanjsko hišo.

Ob 17.47 je v ulici Naselje Aleša Kaple v Hrastniku v stanovanju zaradi poškodovane vodovodne napeljave iztekala voda. Gasilci PGD Hrastnik so zaprli glavni ventil in posesali vodo.

Ob 17.50 so v ulici Naselje Srečka Kosovela v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje mesto nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila v stanovanjski objekt.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

OPOZORILO

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje so v nedeljo zjutraj in dopoldne ob nevihtah možni močni nalivi in sunki vetra.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/