Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. julija 2023.

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 19.34 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 4,0 v bližini Jelšan, 63 km južno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci južne in osrednje Slovenije. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 6.51 je pri vzponu skozi Žrelo na Storžič, občina Tržič, zdrsnila planinka. Reševalci GRS Tržič in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovano na kraju oskrbeli. S helikopterjem SV je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Ob 16.15 je na grebenu Storžiča, občina Tržič, pohodnico obšla slabost. Posredovali so reševalci GRS Tržič, Kranj in združena ekipa reševalcev GRZS - HNMP ter helikopter SV. Helikopter je tujo planinko prepeljana v dolino.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.45 je pri bivaku pod Skuto v občini Kamnik francosko planinko zajela bolečina v kolenu. Posredovali so reševalci GRS Kamnik, dežurna ekipa za reševanje v gorah GRS Brnik in helikopter SV. Poškodovano planinko in njenega spremljevalca je helikopter odpeljali v dolino Kamniške Bistrice, kjer sta sama poiskala zdravniško pomoč.

Izpostava Nova Gorica 

Ob 13.22 se je v steni Malega Pihavca v občini Bovec zaplezal alpinist. Posredujejo reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa za reševanje v gorah GRS Brnik in helikopter SV.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih 

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.26 je na pobočju hriba Stara Baba nad naseljem Grivče, občina Ajdovščina, obnemogel tuj pohodnik. Gorski reševalci GRS Tolmin - skupina Ajdovščina so pohodnika našli in nepoškodovanega na klasični način pospremili v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 15.30 se je v naselju Peščenik, občina Ivančna Gorica, med mulčenjem prevrnil traktor. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stično so s tehničnim posegom mulčer in traktor potegnili na cesto. V nesreči se je poškodoval traktorist, ki je bil prepeljan v UKC Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 12.32 so v naselju Gornji Grad v istoimenski občini gasilci PGD Bočna oskrbeli obolelo osebo do prihoda reševalcev NMP in jo nato prenesli do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu 

Izpostava Brežice 

Ob 15.14 sta v kraju Pijavice, občina Sevnica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovance iz vozila, nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica pri oskrbi poškodovancev, odklopili akumulatorje na vozilih, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč policiji in vlečni službi. Reševalci NMP Sevnica so poškodovane osebe prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Koper

Ob 19.57 sta na Pobeški cesti v naselju Prade, občina Koper, trčili osebni vozili. Gasilci GB Koper so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč v nesreči poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP, ki so ju nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Izola. Gasilci so tudi nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovancev do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 22.12 sta v naselju Dolenja vas, občina Železniki, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili dve osebi, odklopili akumulatorja, osvetljevali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, očistili vozišče, nudili pomoč delavcem vlečne službe pri nalaganju vozil ter nudili pomoč pri oskrbi v nesreči poškodovanih oseb reševalcem NMP Škofja Loka in Kranj. V nesreči je bilo šest poškodovanih oseb, ena oseba pa je preminula na kraju nesreče. Cesta je bila med intervencijo popolnoma zaprta.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.53 sta v naselju Bratonci v občini Beltinci trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč policiji ter reševalcem NMP pri prenosu dveh poškodovanih oseb, ki sta bili prepeljani v SB Murska Sobota, odklopili akumulatorje ter nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 18.32 sta v Mladinski ulici v Murski Soboti trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.59 sej je v Podsabotinu, občina Brda, zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo in dve motorni kolesi. V nesreči sta se poškodovala dva motorista, katere so reševalci NMP Nova Gorica prepeljal v SB Šempeter pri Gorici. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka do prihoda policije, odklopili akumulator na osebnem vozilu, odstranili poškodovana motorna kolesa s cestišča ter očistili kraj dogodka.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.26 sta na cestnem odseku Gaber–Rožni Dol pri odcepu za naselje Potoki, občina Semič, trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na motorju, pomagali policistom pri usmerjanju prometa in reševalcem NMP Črnomelj, ki so poškodovanega motorista oskrbeli na kraju in odpeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 17.14 je v naselju Dobrina, občina Žetale, motorist zapeljal s cestišča v obcestni jarek. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovancev, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter zavarovali kraj pristanka helikopterja. Helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor je poškodovanega motorista prepeljal v UKC Maribor, poškodovano sopotnico pa so reševalci NMP Ptuj z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor.

Ob 18.01 sta v naselju Spodnji Velovlek, občina Ptuj, trčila kombinirano in osebno vozilo .Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli po izteklih motornih tekočinah in s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila. Reševalci NMP Ptuj so poškodovani osebi oskrbeli na kraju in enega poškodovanca v nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 10.35 je v Vegovi ulici v Brežicah zagorelo na pogorišču zapuščenega objekta. Gasilci PGD Brežice in Brežice Okolica so požar pogasili in pregledali pogorišče.

Izpostava Celje

Ob 1.59 so v Iršičevi ulici v Celju gorele palete v skladišču. Gasilci PGE Celje so požar pogasili, prezračili prostore in pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.41 je v Gornjih Lepovčah v Ribnici, zaradi pozabljene hrane na štedilniku, gorelo v kuhinji. Gasilci PGD Ribnica so locirali požar v kuhinji, odstranili zažgano hrano in elemente, s termovizijsko kamero pregledali okolico in odklopili elektriko ter prezračili prostore. V požaru ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Maribor 

Ob 15.14 je v naselju Zgornja Korena, občina Duplek, gorelo ostrešje objekta. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Korena in Dvorjane so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili, prezračili in pregledali prostore. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 22.23 je v naselju Murščak, občina Radenci, zagorelo v zapuščeni hiši. Požar so pogasili PGD Radenci - Boračeva. Gasilsko stražo so izvajali gasilci PGD Hrašenski vrh.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 6.33 je na avtocesti Logatec–Unec, občina Logatec, na odstavnem pasu gorelo osebno vozilo. Požar so pričeli gasiti lastniki vozila, gasilci PGD Dolnji Logatec, Cerknica, Rakek in GB Ljubljana pa so ga dokončno pogasili ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.20 je na mejnem prehodu Dolga vas, občina Lendava, gorelo osebno vozilo. Ob prihodov gasilcev PGD Lendava je vozilo pogasil lastnik vozila, gasilci so opravili pregledali z termovizijsko kamero in odklopili akumulator.

Ob 20.13 je na Miklošičevi ulici v Murski Soboti zagorelo vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Murska Sobota.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 13.44 je na polju pri naselju Šenčur v istoimenski občini gorela slama na polju. Gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur so pogasili požar in pregledali okolico požarišča s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana 

Ob 16.33 so na Klancu v občini Komenda gasilci PGD Komenda in Moste pogasili šest cipres.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.50 so v naselju Bukovica, občina Renče-Vogrsko, na ekološkem otoku goreli zabojniki za odpadke. Gasilci PGD Renče-Vogrsko so požar pogasili. O dogodku je bila obveščena policija.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 21.47 so v Ulici XIV. divizije v naselju Rimske Toplice, občina Laško, gasilci PGD Rimske Toplice s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop do obolele osebe reševalcem NMP Laško, ki so nato osebo prepeljali na zdravljenje v SB Celje. Gasilci so tudi nudili pomoč reševalcem pri prenosu osebe iz 4. nadstropja do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 10.33 so na cesti Podbrezje–Posavec pri naselju Gobovce, občina Naklo, gasilci Podbrezje odstranili drevo, ki je ogrožalo mimoidoče.

Ob 16.28 so na Drulovki v Kranju gasilci GARS Kranj odstranili drevo, ki je ogrožalo stanovanjski objekt.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.13 so v naselju Cirkuše, občina Litija, gasilci PGD Vače nudili pomoč reševalcem NMP Litija pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 9.09 so v Ljubljanski ulici v Maribor gasilci JZ GB Maribor z avto lestvijo nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri dostopu in transportu poškodovane osebe. 

Ob 9.48 je na Pobrežju v Mariboru drevo padlo na osebno vozilo. Gasilci PGD Pobrežje so drevo odstranili. Poškodovanih ni bilo.

Ob 11.16 so v naselju Prepolje v občini Starše gasilci PGD Prepolje odstranili podrto drevo, ki je oviralo cestni promet.

Napoved za naslednje dni 

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/