Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. julija 2023

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 11.48 se je v Podolševi v občini Solčava občan huje poškodoval pri padcu v gozdu. Gasilci PGD Solčava so mu nudili prvo pomoč in prenesli do ceste, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Mozirje, ga oskrbeli ter prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.48 si je v kanjonu Predelice, občina Bovec, občan pri soteskanju poškodoval gleženj. Dežurna ekipa reševalcev GRS z Brnika in posadka helikopterja LPE so poškodovanca prepeljali v SB Jesenice. Na lokacijo so bili napoteni reševalci GRS Bovec, v pripravljenosti pa so bili tudi reševalci JRS Tolmin.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 17.57 je na reki Ljubljanici v Ljubljani potekala iskalna akcija za pogrešano osebo. Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo čolna pregledali reko od Fabianijevega mosta do Fužinskega gradu. Pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 18.53 se je na Cesti svobode v Brežicah v prometni nesreči osebnega vozila poškodovala ena oseba. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in odklopili akumulator.

Izpostava Celje

Ob 0.46 je v Robanovem kotu, občina Solčava, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obstalo na brežini reke Savinje. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo dvignili na cestišče, ga postavili na kolesa ter preiskali okolico, vendar voznika in sopotnika niso našli.

Ob 16.24 so v križišču Ljubljanske ceste in Čopove ulice v Celju trčili osebni vozili in motorno kolo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Celje.

 

Požari v objektih

Izpostava Novo mesto

Ob 20.22 je v Slovenski vasi, občina Šentrupert, v Zavodu za prestajanje kazni zagorelo v eni izmed zaporniških sob. Zaposleni so začeli z gašenjem že pred prihodom gasilcev PGD Šentrupert, ki so požar dokončno pogasili, iznesli ožgane predmete, prezračili prostore in pregledali prostor s termovizijsko kamero. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 17.34 je na Cesti pod Srnjakom na Rakeku, občina Cerknica, zagorelo v garaži. Požar je pred prihodom gasilcev omejil mimoidoči. Gasilci PGD Rakek so požar dokončno pogasili, iznesli ožgan inventar, posuli razlite tekočine in prostor prezračili. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Unec in Ivanje Selo, ki so bili na poti na kraj preklicani.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 4.46 je na odseku od avtocestnega priključka Mirna Peč proti industrijski coni Mirna Peč, občina Mirna Peč, gorelo tovorno vozilo v predelu katalizatorja. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Trebnje so požar pogasili, ohladili rezervoar za gorivo, nevtralizirali izteklo gorivo in oprali cestišče. Na kraju je bil prisoten dežurni delavec cestnega podjetja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 12.58 je v Singenski ulici na Lavi v Celju gorelo v naravnem okolju. Gasilci PGE Celje so pogasili požar, ki se je razširil na bale sena.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.30 je ob železniški progi Kamnik–Ljubljana v Črnučah v Ljubljani gorela trava. Gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče so pogasili požar na površini okoli 4 kvadratne metre.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.15 so v Plavah, občina Kanal, na ekološkem otoku zagoreli zabojniki za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Kanal in JZ GRD GE Nova Gorica. Dva zabojnika sta pogorela v celoti.

 

Eksplozije

Izpostava Trbovlje

Ob 12.05 je v zaselku Krbulje na Čolniščah, občina Zagorje ob Savi, v stanovanjski hiši na težko dostopnem kraju eksplodirala plinska jeklenka, pri čemer je v objektu zagorelo. Gasilci PGD Zagorje-mesto, PGD Čolnišče, PGD Loke ter PGD Šentlambert so požar pogasili, preprečili širjenje ognja na bližnje objekte ter opravili pregled s termovizijsko kamero. Poškodovanih ni bilo.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob  17.21 so na Novem svetu v Škofji Loki, občani zaznali vonj po plinu. Gasilci PGD Škofja Loka so z detektorjem plinov preverili celoten objekt, vendar meritev ni pokazala prisotnosti plina.

Izpostava Maribor

Ob 23.47 so v Makedonski ulici v Mariboru stanovalci zaznali vonj po plinu. Gasilci JZ GB Maribor so pregledali plinsko centralo in okolico izmerili z merilcem plinov, ki pa ni zaznal uhajanja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 11.39 je v gozdu nad naseljem Log, občina Sevnica, občan našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske, ter Gorenjske in Ljubljanske regije so odstranili in na varnem kraju uničili ročno bombo italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.10 so pri naselju Talčji Vrh, občina Črnomelj, našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko - Ljubljanske regije so na kraju uničili minometno mino, kalibra 81 mm, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Ob 9.15 so v gozdu pri Podturnu, občina Dolenjske Toplice, našli več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko - Ljubljanske regije so na kraju najdbe uničili minometno mino kalibra 81 mm, 10 kosov pehotnega streliva in ročno bombo. Vse najdbe so italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Gasilske enote so na prizadetih območjih po državi sanirale posledice zadnjih večjih neurij. V večini primerov je šlo za prekrivanje poškodovanih ostrešij objektov in odstranjevanje podrtega drevja.

Izpostava Koper

Ob 11.37 so v Ulici ob starem zidovju v Izoli gasilci JZ GB Koper preko strešnega okna vstopili v stanovanje, kjer se je nahajala preminula oseba. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 8.49 je na cesti Ivana Cankarja, občina Jesenice, voda zalila kletne prostore v stanovanjski hiši. Gasilci GARS Jesenice so vodo izčrpali.

Ob 11.36 so v Kranju veje nevarno visele na cesto. Gasilci GARS Kranj so jih s pomočjo avto lestve odstranili.

Ob 13.18 je na cesti Viktorja Svetina, občina Jesenice, voda zalila kletne prostore. Gasilci GARS Jesenice so vodo izčrpali.

Ob 15.52 je v stanovanju v Ulici Gorenjskega odreda v Kranju, iztekala voda. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in zaprli ventil, odvečno vodo pa odstranili.

Ob 16.29 so v stanovanjskem bloku na cesti 1. Maja v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujete osebe, dvigalo izklopili in obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.50 je na Tržaški cesti v Ljubljani v stanovanju pri sanitarnem kotličku iztekala voda in tekla v spodnje stanovanje. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata, zaprli ventil in posesali izteklo vodo.

Ob 19.43 je nad naseljem Iška, občina Ig, voznik z osebnim vozilom zapeljal z gozdne poti in obtičal. Gasilci PGD Iška vas so vozilo s tehničnim posegom potegnili nazaj na cestišče.

Izpostava Maribor

Ob 17.40 so na Koroški cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili pristojnim službam dostop do obolele osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.11 so v naselju Šmartno pri Slovenj Gradcu, občina Slovenj Gradec, gasilci PGD Šmartno pri Slovenj Gradcu iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta izčrpali ter posesali odvečno vodo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

OPOZORILO

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencijo RS za okolje bodo v torek pozno popoldne, zvečer in prvem delu noči možna neurja z močnimi sunki vetra, močnejšimi nalivi in krajevno tudi točo.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/