Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. avgusta 2023.

Neurja

Neurje z obilnimi padavinami in močnim vetrom, ki je včeraj v večernih urah prešlo Slovenijo je povzročilo kar nekaj materialne škode ter precej preglavic enotam gasilcev in drugim službam, ki so bile aktivirane za sanacijo posledic. Zabeleženo je bilo skupno 75 dogodkov, od tega po območjih regijskih centrov za obveščanje Maribor (16), Postojna (18), Celje (14), Koper (12), Kranj (6), Murska Sobota (3), Nova Gorica (2) in Ptuj (2) ter Ljubljana in Slovenj Gradec (1). Zaradi obilnega dežja je meteorna voda poplavila več kletnih prostorov objektov, ogrožala objekte, prav tako ponekod narasli vodotoki. Sunki močnega vetra so odkrivali ostrešja objektov in podirali drevesa. Na območju Ilirske Bistrice je nastal tornado, ki je po do sedaj znanih podatkih poškodoval 11 objektov. Sprožila sta se dva zemeljska plazova v občini Slovenske Konjice in Lenart, ki sta ogrožala objekte. Na terenu je bilo aktivnih skupno 36 gasilskih enot, od tega 3 poklicne, ki so opravile skupno 75 intervencij. Gasilci so odstranjevali podrto drevje, zasilno prekrivali poškodovana ostrešja, črpali meteorno vodo, s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte in s folijo prekrili plazišči.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.56 se je na območju Jelovice nad vasjo Spodnja Lipnica v občini Radovljica zaplezala planinka s psom. Reševalci GRS Radovljica so s pomočjo vrvne tehnike planinko in psa rešili iz težko dostopnega terena ter ju pospremili v dolino.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.00 se je pohodnik na poti od slapa Orglice proti jami nad Kamniško Bistrico, občina Kamnik, zaplezal na nedostopnem kraju. Reševalci GRS Kamnik so pohodnika pospremili na varno pot in prepeljali do izhodišča.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.53 je v naselju Legen, občina Slovenj Gradec, občan zaradi zdrsa padel po strmem pobočju in se poškodoval. Gasilci PGD Legen so z vrvno tehniko poškodovanca izvlekli in prenesli do reševalnega vozila. Reševalci ZRCK so ga prepeljali v SB Slovenj Gradec. Aktivirani so bili tudi reševalci GRS Maribor vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.34 sta na regionalni cesti Celje–Laško, občina Laško, čelno trčila osebno in tovorno vozilo. Voznik osebnega vozila je ostal ukleščen v vozilu. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom voznika rešili iz vozila, nudili pomoč reševalcem NMP pri reanimaciji poškodovanca, odklopili akumulatorje na vozilih, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter pomagali avtovleki pri nakladanju vozila. Voznik osebnega vozila je na kraju dogodka umrl. Voznika tovornega vozila so reševalci pregledali na kraju in poškodovan. 

Ob 16.41 sta v naselju Košnica pri Celju, občina Celje, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih, odklopili akumulatorja na vozilih, nevtralizirali razlite motorne tekočine, vozilo odstranili s prometnega pasu ter odstranili razbitine po vozišču. Tri poškodovane osebe so bile prepeljane v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.55 je v križišču Jadranske ulice in Tržaške ceste v Ljubljani osebno vozilo trčilo v semafor. Poškodovala se je voznica vozila, katero so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu ter nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 20.13 je na štajerski avtocesti med Trojanami in Blagovico, občina Lukovica, v smeri Ljubljane osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGE Celje in CZR Domžale so zavarovali kraj, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 22.47 je na avtocesti od razcepa Kozarje proti razcepu Podutik v Ljubljani osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo prevrnjeno na streho v jarku. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj, odklopili akumulator ter vozilo potegnili iz jarka in postavili na kolesa. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 9.23 sta na regionalni cesti Slovenska Bistrica–Pragersko, občina Slovenska Bistrica, trčila osebno vozilo in traktor. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.20 se je v Višnjah, občina Ajdovščina, pri padcu poškodoval motorist. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali karaj dogodka, nudili pomoč poškodovancu do prihoda NMP ZD Ajdovščina, ti pa so ga oskrbeli in odpeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.20 sta na cesti Metlika–Novo mesto, pri kraju Dole, občina Metlika, trčili osebni vozili. Poškodovala se je ena oseba. Oskrbeli so jo reševalci NMP Metlika ter jo prepeljali v SB Novo mesto. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Postojna

Ob 15.46 je na cesti Skopo–Kopriva, občina Sežana, osebno vozilo zletelo s ceste v grmovje. Gasilci ZGRS Sežana so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri prenosu poškodovane v reševalno vozilo. Voznico vozila so reševalci odpeljali v SB Šempeter.

Izpostava Ptuj

Ob 5.40 sta na Ptuju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 16.45 je v Zgornjih Gorjah v občini Gorje zaradi pregrevanja olja na štedilniku prišlo do požara v kuhinji stanovanja. Gasilci PGD Podhom in Gorje so požar pogasili in prostore prezračili ter iznesli ožgano pohištvo.

Ob 18.59 so v naselju Sovodenj, občina Gorenja vas - Poljane, zagorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci PGD Sovodenj so saje pogasili, odstranili žareče ostanke in prezračili prostore.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 7.45 so na Istrski cesti v Kopru gasilci JZ GB Koper pogasili požar osebnega vozila.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Novo mesto

Ob 1.58 je v ulici Straška cesta v Novem mesto gorelo pokošeno seno na travniku. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli petnajst kvadratnih metrov.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 20 .23 se je v Levstikovi ulici v Ljubljani na hodniku večstanovanjske hiše širil vonj po plinu. Gasilci GB Ljubljana so na kraju ugotovili, da je v enem od stanovanj stanovalec imel priklopljeno plinsko jeklenko brez tesnila, zaradi česar je plin uhajal. Vstavili so tesnilo in prezračili stanovanje.

Izpostava Maribor

Ob 10.26 je v ulici Leona Zalaznika v Mariboru, zaradi gradbenih del, prišlo do poškodbe plinovoda, posledica česar je bilo uhajanje plina. Gasilci JZ GB Maribor so skupaj z dežurnim delavcem Plinarne opravili detekcijo in zaprli cestne ventile. Nadaljnjo ukrepanje prevzame Plinarna Maribor in Policija.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.56 je na cesti Ajdovščina–Lokovec, občina Ajdovščina, zaradi prevelikega naklona parkiranega tovornega vozila prišlo do razlitja goriva iz rezervoarja. Gasilci GRC Ajdovščina so nevtralizirali razlito gorivo.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.42 je naselju Kromberk v občini Nova Gorica krajanka naletela na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila tri topovske granate in topovski vžigalnik, skupne mase 27,5kg, italijanskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 23.57 je v naselju Libna, občina Krško, osebno vozilo zapeljalo z dvorišča in nasedlo na zidano škarpo. Gasilci PGE Krško so vozilo s tehničnim posegom izvlekli nazaj na dvorišče.

Izpostava Celje

Ob 15.37 so na Titovem trgu v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili eno ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 19.05 je na Cesti 1. maja v Kranju oseba ostala ujeta v okvarjenem dvigalu. Gasilci GARS Kranj so jo s tehničnim posegom rešili, dvigalo izklopili in obvestili pristojno servisno službo.

Ob 20.46 so na Kranjski Cesti v Tržiču gasilci PGD Tržič v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe ter jim nudili pomoč pri oskrbi.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.51 je v Ulici Bratov Učakar v Ljubljani v večstanovanjski stavbi oseba v notranjem stopnišču padla čez ograjo nekaj nadstropij nižje. Gasilci GB Ljubljana so nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oživljanju. Reanimacija ni bila uspešna.

Izpostava Maribor

Ob 10.41 so v Endlicherjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.21 so v naselju Police v občini Gornja Radgona gasilci PGD Gornja Radgona s tehničnim posegom odstranili poškodovano drevo, ki je ogrožalo stanovanjsko hišo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.13 so v Trubarjevi ulici, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD Nova Gorica s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanju, kamor se je zaradi okvare mehanizma zaklenila oseba.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.50 so v Gorenjih Radencih, občina Črnomelj, gasilci PGD Radenci nudili pomoč pri varovanju pristanka helikopterja SV in prenosu poškodovane osebe.

Ob 19.20 so na Partizanski poti v Črnomlju gasilci PGD Črnomelj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše ter omogočili vstop reševalcem NMP in policistom.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na povezavi do spletnih strani Agencije Republike Slovenije za okolje.

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved sta dostopna na povezavi do spletnih strani Agencije Republike Slovenije za okolje.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na povezavi do spletnih strani Agencije Republike Slovenije za okolje.