Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. avgusta 2023.

Potresi

Ob 17.05 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 0,7 v bližini Kobarida, 74 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Starega sela in vasi Soča. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.39 se je pri sestopu s Storžiča, občina Kranj, poškodoval planinec. Posadka helikopterja LPE je reševalce GRS Kranj prepeljala do vidne lokacije, od tam pa so zaradi oblačnosti nadaljevali peš. Poškodovanega planinca so na kraju oskrbeli, s helikopterjem je bil prepeljan v bolnišnico.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.19 se je pri slapu Kozjak, občina Kobarid, poškodovala pohodnica. Poškodovanko so oskrbeli reševalci NMP ZD Tolmin, reševalci GRZS Tolmin so izvedli imobilizacijo in jo z nosili prenesli do reševalnega vozila.

Ob 16.49 je na območju Godiče nad Poljubinjem, občina Tolmin, strmoglavil jadralno padalski tandem. Reševalci GRZS Tolmin so oba padalca z uporabo vrvne tehnike nepoškodovana rešili z drevesa ter nudili pomoč pri sestopu do poti in prevozu v dolino.

 

Reševanje obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.47 so v Ravnah na Koroškem, gasilci KGZ Ravne na Koroškem nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja SV z dežurno ekipo HNMP Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 14.45 sta na cesti za Podgorje v občini Koper trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in počistili cestišče. Reševalci NMP so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 16.51 je v naselju Volaka, občina Gorenja vas-Poljane, padel motorist. Gasilci PGD Hotavlje so nudili pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.09 sta na avtocesti Logatec–Vrhnika trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanega motorista.

Ob 13.34 sta na primorski avtocesti pred počivališčem Lom v smeri Ljubljane, občina Logatec, trčili osebni vozili. Ena oseba se je pri tem lažje poškodovala in so jo oskrbeli reševalci NMP. Gasilci PGD Cerknica in Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, razlite motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom in nudili pomoč policiji pri transportu poškodovanih vozil na počivališče.

Ob 14.55 je na avtobusni postaji na trzinski obvoznici za križiščem z ulico Dobrave, občina Trzin, ob poškodovanem vozilu ležala slabo odzivna oseba. Gasilci PGD Trzin in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila ter opravili tudi preventivni pregled poškodovanega vozila. Na kraju dogodka so bili tudi policisti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.43 je v ulici Klanec v Tolminu osebno vozilo zapeljalo s cestišča čez podporni zid in obstalo na latniku za trto. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, vozilo stabilizirali in ga s tehničnim posegom potegnili na cesto. Poškodovanega voznika je dežurna ekipa HNMP z Brnika in posadka helikopterja SV prepeljala v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.03 je v Trdinovi ulici v Domžalah, v stanovanju zagorela hrana na štedilniku. Oseba, ki je posodo z gorečo hrano prenesla iz objekta, je utrpela opekline po rokah in obrazu. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, preventivno pregledali prostore in nudili pomoč policistom in reševalcem NMP, ki so poškodovano osebo prevzeli v oskrbo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 22.36 so v ulici Polule v Celju gasilci PGE Celje pogasili manjši kup odpadkov.

Izpostava Maribor

Ob 18.46 je ob ulici Pot na Gomilo v Račah, zaradi pretrganih električnih žic, gorelo na njivi. Gasilci PGD Rače so pogasili požar na površini približno 700 kvadratnih metrov.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.32 je bil v večstanovanjskem objektu v Cankarjevi ulici v Novi Gorici zaznan vonj po plinu. Pri detekciji so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica zaznali malo povečano vrednost amonijaka. Gasilci so prezračili prostore. V popoldanskih urah so gasilci ponovno opravili detekcijo plinov. Rezultati merjenja so bili v mejah normale.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 8.08 je v Boharini, občina Zreče, prišlo do razlitja olja po cestišču. Gasilci PGD Zreče so madež na površini približno 10 kvadratnih metrov nevtralizirali z vpojnim sredstvom.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.33 je občanka v Orehovljah, občina Miren-Kostanjevica, našla neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in spravila na varno do uničenja tri ročne bombe, mase po 1,2 kg, avstrijskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.03 so pri naselju Stranska vas, občina Novo mesto, našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so minometno mino, kalibra 81 mm, nemške izdelave iz 2. svetovne vojne uničili na varni lokaciji. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.16 je v Trubarjevi ulici v Laškem, zaradi počene cevi voda zalila kletne prostore in kotlovnico upravne stavbe podjetja. Gasilci PGD Laško so izčrpali približno 20 kubičnih metrov vode in začasno preprečili iztekanje. Napako je odpravila komunalna služba.

Izpostava Koper

Ob 3.57 je v Pusterli v Piranu bojler padel s stene v banjo. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so zaprli vodovodni ventil in odklopili električno varovalko.

Ob 15.15 so v ulici Obala v Luciji, občina Piran, gasilci JZ GB Koper iz dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 12.42 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah, gasilci GARS Jesenice iz okvarjenega dvigala objekta rešili osebo, dvigalo izključili in obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.09 so na Papirniškem trgu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 17.07 so v Rasbergerjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avto lestve iz stanovanjskega objekta prenesli obolelo osebo in jo predali reševalcem NMP Maribor, ki jo je prepeljala v UKC Maribor.

Ob 18.20 so v Koprivnikovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.50 so v naselju Sv. Jurij ob Ščavnici, gasilci PGD Sveti Jurij ob Ščavnici iz kleti stanovanjske hiše prečrpali okrog 70 kubičnih metrov vode, ki je iztekla iz okvarjene vodovodne napeljave.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.36 so na Neži v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje - mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP Trbovlje do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje bodo v četrtek od nekje sredine popoldneva do sobote zjutraj krajevno možni močnejši in tudi dolgotrajni nalivi. Tudi v soboto bodo padavine kar izrazite, ne bo pa več nevihtno. V nedeljo bodo ponovno plohe in nevihte, a ne tako intenzivne in tudi količina padavin bo manjša.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Geološko stanje in napoved

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije bo od četrtka zvečer do vključno sobote, zaradi napovedanih povečanih padavin in namočenosti tal, povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni državi. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode

Vir: https://www.geo-zs.si