Skoči do osrednje vsebine

Podprli bomo deset družbeno inovativnih projektov zadružništva in socialne ekonomije

Na Javnem razpisu za spodbujanje razvoja projektov zadružništva in socialne ekonomije 2023–2024 je bilo izbranih deset projektov in bodo skupno financirani z 1,4 milijona evri. Projekti bodo bistveno prispevali k razvoju inovativne ponudbe blaga in storitev, ki bo pozitivno vplivala na reševanje okoljskih in družbenih izzivov.

Namen javnega razpisa je spodbujanje razvoja projektov zadružništva in socialne ekonomije ter izboljšanje oziroma oblikovanje ponudbe blaga in storitev z družbenim učinkom. Torej projektov, ki razvijajo gospodarske dejavnosti v skladu z načeli socialne ekonomije in bodo kot rezultat projekta na trgu ponudili nove, izboljšane storitve oziroma blago na področjih, ki jih opredeljuje Strategija razvoja Slovenije 2030.

Za razvoj družbeno inovativnih projektov zadružništva in socialne ekonomije je bilo na voljo 1,5 milijona evrov. Na javni razpis se je prijavilo 38 prijaviteljev, in sicer 14 s projektnim partnerjem, 24 pa samostojno. Vloge prijaviteljev so bile predložene v vrednosti, 5.593.866,42 evra, pri čemer so prijavitelji zaprosili za 4.844.883,13 evra.

Prijavitelji so lahko kandidirali v dvanajstih vsebinskih sklopih glede na Strategijo razvoja Slovenije 2030:

  • Zdravo in aktivno življenje
  • Znanje in spretnosti za kakovostno življenje in delo
  • Dostojno življenje za vse
  • Kultura in jezik kot temeljna dejavnika nacionalne identitete
  • Gospodarska stabilnost
  • Konkurenčen in družbeno odgovoren podjetniški in raziskovalni sektor
  • Vključujoč trg dela in kakovostna delovna mesta
  • Nizko-ogljično krožno gospodarstvo
  • Trajnostno upravljanje naravnih virov
  • Zaupanja vreden pravni sistem
  • Varna in globalno odgovorna Slovenija
  • Učinkovito upravljanje in kakovostne javne storitve

Vloge so oddali v devetih vsebinskih sklopih. Največ, osem, jih je kandiralo v drugem sklopu Znanje in spretnosti za kakovostno življenje in delo. Najmanj vlog, dve, pa je kandidiralo v sklopu Konkurenčen in družbeno odgovoren podjetniški in raziskovalni sektor. V vsebinskih sklopih Zaupanja vreden pravni sistem, Varna in globalno odgovorna Slovenija ter Učinkovito upravljanje in kakovostne javne storitve ni kandidiral nihče.

Po pregledu vlog je bilo izbranih 10 projektov oziroma prijaviteljev, in sicer šest takih, ki so kandidirali samostojno, in štirje, ki so kandidirali s projektnim partnerjem. Skupna vrednost izbranih projektov je 1.717.158,10 evra, na podlagi javnega razpisa pa so upravičeni do financiranja v vrednosti 1.373.106,15 evra. Izvajanje projektov zadružništva in socialne ekonomije bo financirano iz proračunskih sredstev. Sklepe o izboru oziroma neizboru je ministrstvo prijaviteljem odposlalo 3. avgusta.

Deset izbranih projektov bo bistveno prispevalo k razvoju inovativne ponudbe blaga in storitev, ki bo pozitivno vplivala na reševanje okoljskih in družbenih izzivov, tako z vzpostavitvijo obratov za predelavo odpadkov, vzpostavitvijo stanovanjske zadruge, dostopnih kulturnih storitev za mlade, povečevanjem pridelave ekološke hrane in samooskrbe ter številnih drugih zanimivih rešitev.

Ker je bil javni razpis za spodbujanje razvoja projektov zadružništva in socialne ekonomije 2023–2024 prvi tovrstni razpis po letu 2016 in je prispelo veliko kakovostnih projektov, na ministrstvu načrtujemo izvedbo sorodnega razpisa letno, in sicer v sklopu izvajanja ukrepov Evropske kohezijske politike 2021–2027. Na tak način bomo lahko prispevali k razširitvi kakovostne in trajnostne ponudbe subjektov socialne ekonomije, ki bodo lahko s kontinuirano podporo razvijali svoje dejavnosti in na trgu ponudili konkurenčne storitve ter izdelke s pozitivnimi družbenimi učinki.