Skoči do osrednje vsebine

Srečanje preimerja dr. Goloba s predstavniki občinskih združenj

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes srečal s predstavniki občinskih združenj - Združenja občin Slovenije, Združenja mestnih občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije.
Minister Brežan, predsednik vlade Golob in predstavnika občinskih združenj na novinarski konferenci.

Predsednik vlade Robert Golob, minister Uroš Brežan in predstavnika občinskih združenj na novinarski konferenci. | Avtor: Katja Kodba, STA

1 / 2

Na sestanku so sodelovali tudi ministrice in ministri ter drugi predstavniki pristojnih resorjev.

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je županom zahvalil za njihovo dosedanje delo in odziv na poplave. Z župani so nato spregovorili o nadaljnjih korakih v spopadanju s posledicami ujme: “Da bomo na nacionalnem nivoju čim bolje koordinirali vse razpoložljive zmogljivosti, da tistim občinam, ki so najbolj prizadete, tudi najbolj učinkovito pomagamo,” je poudaril premier.

Poleg tega je izpostavil predlog glede predplačil, ki ga predvideva novela Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč: “Država se je obvezala, da bo krila vse intervencijske stroške in omogočila hitre ukrepe za sanacijo. Delež predplačil se bo dvignil s predvidenih 20 na 40 odstotkov predvidene škode,” je poudaril dr. Golob. Predplačilo bo omogočilo, da bodo občinske službe lahko hitreje ukrepale. Novela Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč bo na ta način amandmirana in predvidoma jutri, 9. avgusta 2023, obravnavana v Državnem zboru. Premier dr. Golob je izpostavil tudi pomen pomoči gospodarstvu, kmetijstvu in ribogojništvu v prizadetih občinah.

Udeleženci sestanka so spregovorili tudi o odvozu odpadkov, mehanizaciji za obnovo cest in čiščenju hudournikov. Predsednik vlade je poudaril, da je ključna prioriteta, da intervencijske službe zagotovijo dostopnost do domov, energetsko in telekomunikacijsko povezavo ter odvoz odpadkov. Razprava je tekla tudi o stanovanjih za tiste, ki so izgubili dom. Država je že vzpostavila aplikacijo Poplave 2023, v katero bo vključila tudi prosta stanovanja države ter stanovanja, ki jih posamezniki ponujajo za uporabo. Gre za začasno rešitev, kot trajno rešitev pa je predsednik vlade izpostavil nadomestno gradnjo: “Država zemljišč nima, imajo jih občine, treba pa je ta zemljišča opremiti in jih seveda ustrezno prostorsko umestiti.” Pri tem je poudaril, da gre za zapleten postopek, ki ga je treba poenostaviti in skrajšati: “Na državi pa je, da nato poskrbi za gradnjo,” je dodal predsednik vlade.