Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. avgusta 2023.

Poplave, plazovi

Po sedaj zbranih podatkih so v torek aktivnosti potekale na več kot 600 deloviščih. Najbolj prizadeto območje ostajata Zgornja Savinjska dolina in del Koroške regije. Veliko cest, tako državnih kot lokalnih, je še zaprtih za promet zaradi poplavljenega ali poškodovanega cestišča.

Aktiviranih je bilo preko 200 prostovoljnih in 6 poklicnih gasilskih enot, enote gorskih reševalcev, vodnikov reševalni psov, ekipe prve pomoči in druge enote ZRP. Na terenu je preko 150 pripadnikov civilne zaščite. Na vseh nivojih, naloge je opravljalo 100 javnih uslužbencev URSZR. Na huje poplavljenih območjih je naloge izvajalo 7 regijskih enot za prečrpavanje vode (EPV – HCP). Enota Brežice je zaključila z delom na območju Posavja, enoti Nova Gorica in Maribor pa sta zaključili z delom v Pomurju. SV in policija so z vsemi razpoložljivimi helikopterji sodelovali pri oskrbi prebivalstva na nedostopnih območjih. Skupno je sodelovalo več kot 350 pripadnikov SV in pripadniki policije, ki naloge opravljalo v okviru rednega dela. Na evakuiranih območjih je  povečana prisotnost policije. Aktivirana je bila tudi enota CZ za psihološko pomoč. SV izvaja aktivnosti za sprejem in namestitev helikopterjev in posadk iz drugih držav, ki so ponudile mednarodno pomoč. Ekipe rdečega križa sodelujejo pri zbiranju in dostavi hrane in higienskih pripomočkov.

Na terenu posredujejo vse razpoložljive sile ZRP iz prizadetih območij, drugih regij in držav članic EU. Posredovanje sil ZRP je povezano s črpanjem vode iz poplavljenih objektov, zagotovitvijo dostopa do odrezanih naselij in zagotovitvijo prevoznosti cest, odstranjevanjem podrtega drevja, odstranjevanje naplavin in zagotavljanje oskrbe prebivalstva (telekomunikacije, električna energija). Evakuacija oseb je večinoma zaključena. Sile ZRP in pripadniki slovenske vojske pomagajo tudi pri iznosu poškodovane in uničene opreme iz objektov, odstranjevanju mulja in blata ter začasni sanaciji. Pomoč s helikopterji nudita Slovenska vojska in Policija, ki opravljata prevoze potrebnih materialnih sredstev na nedostopna območja. Na več območjih kjer je poškodovan vodovod se izvajajo tudi prevozi pitne vode.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 16.36 je v bližini naselja Brod, občina Bohinj, planinec zdrsnil na težko dostopnem terenu. Gorski reševalci GRS Bohinj so skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku in helikopterjem slovenske policije planinca prepeljali v dolino in ga predali pristojnim službam.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.46 sta se na območju Krasjega vrha, občina Kobarid, izgubila dva tuja planinca. Reševalci GRS Tolmin so skupaj z dežurno ekipo GRS Brnik in posadko helikopterja LPE izgubljena planinca našli in prepeljali v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 18.46 so na Vranskem gasilci PGD Vransko nudili pomoč oboleli osebi in jo prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 20.28 so na Dolinski cesti v Kopru gasilci JZ GB Koper nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Celje

Ob 13.33 se je v občini Štore pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. Pogrešanega so iskali gasilci PGD Prožinska vas, PGE Celje, enota za iskanje pogrešanih ljudi SIP3 in ZRPS in člani lovske družine. Pogrešana oseba ni bila najdena.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.20 sta na cesti Kanal–Ročinjem, občina Kanal, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč policistom ter reševalcem. Ena poškodovana oseba je bila prepeljana v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Postojna

Ob 16.07 sta na Vilharjevi ulici v Postojni, trčila osebno vozilo in voznik skiroja. Gasilci PGD Postojna so zavarovali mesto nesreče ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi in prenosu mlajše lažje poškodovane osebe, katero so prepeljali na postojnsko urgenco.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 18.37 je v Ulici 15. maja v Kopru zagorel električni razdelilnik v prostorih podjetja. Ogenj je ugasnil še pred prihodom gasilcev. Gasilci JZ GB Koper so prezračili in pregledali prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 16.31 je v bližini naselja Fijeroga v občini Koper gorela počitniška prikolica. Gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče so iz prikolice so odstranili dve plinski jeklenki ter pogasili požar. Prikolica je uničena.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.04 je na Bratislavski cesti v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili mimoidoči, gasilci GB Ljubljana so vozilo ohladili in preventivno pregledali s termovizijsko kamero. Vozilo je uničeno.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.29 je na HC med Selom in Ajdovščino, občina Ajdovščina, zagorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Ajdovščina ter PGD Selo in Ajdovščina so zavarovali kraj in požar pogasili.

Ob 20.37 je na Cesti IV. Prekomorske v Ajdovščini, gorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili, vozilo pregledali s termovizijsko kamero in očistili območje požara.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.44 je v Škrabčevi ulici v Novi Gorici zagorel zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.56 so delavci Slovenskih železnic pri čiščenju vodotoka ob železniških tirih naleteli na NUS. Pripadnika NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja na varno prepeljala minometno mino kalibra 45 mm, mase 0,48 kg, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.24 so na Cesti talcev v Velenju gasilci PGE Velenje v večstanovanjskem objektu s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili eno ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 12.57 so v ulici Deteljica v občini Tržič v večstanovanjskem bloku gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala rešili eno osebo in obvestili serviserja. 

Izpostava Ljubljana

Ob 8.22 so na Sostrski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in omogočili reševalcem NMP dostop do starejše onemogle osebe ter jim pomagali pri prenosu le-te do reševalnega vozila.

Ob 12.16 so v Ljubljanski cesti v Domžalah gasilci CZR Domžale s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v večstanovanjskem bloku in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe. Obolelo osebo  so prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.34 je v Hribarjevi ulici v Mengšu na občana padla stružnica. Gasilci PGD Kamnik in Mengeš so zavarovali kraj dogodka in stabilizirali stružnico ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Oseba je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 9.10 so v ulici Borova vas v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pomagali reševalcem NMP Maribor pri oskrbi starejše poškodovane osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 11.20 so v naselju Gradišča, občina Cirkulane, gasilci PGD Cirkulane nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.48 sta v ulici Polje v Prevaljah poklicna gasilca KGZ Ravne na Koroškem s tehničnim posegom odprla vrata avtomobila v katerem se je nahajal otrok.

Mednarodna pomoč in sodelovanje

Preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite (ERCC) je pomoč ponudilo 8 držav: Avstrija, Bolgarija, Češka, Hrvaška, Italija, Francija, Nemčija in Slovaška. Preko NATA (EADRCC) se je odzvala Španija. Na bilateralni ravni so pomoč ponudile vojske: Hrvaška, Madžarska, BIH, Severna Makedonija, Srbija in Črna gora.

V torek sta v Slovenijo prišli enoti iz Hrvaške in Francije ter drugi del enote iz Nemčije (vse prek UCPM), vse s težko mehanizacijo. Navedene enote so nastanjene v Rečici ob Savinji, od koder so dnevno napotene na delovišča na najbolj prizadeta območja v zgornji Savinjski dolini. V Slovenijo sta na pomoč priletela tudi 2 helikopterja iz Nemčije (prek UCPM) in eden iz Španije (prek zveze NATO), z delom bodo pričeli 9. 8. 2023. Teren si je ogledal tudi predstavnik Avstrije (prek UCPM) z namenom določanja nalog za 2 avstrijska helikopterja, ki bosta delovala iz Celovca.

Skupno je v Sloveniji na dan 8. 8. 2023: 91 osebja v okviru mednarodnih enot z 8 bagri in 34 dodatnimi vozili ter 2 helikopterja (Nemčija, Španija).

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Agencije RS za okolje je vremenska napoved za območja Gorenjske, Savinjske in Koroške zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

V sredo bo sprva delno jasno, čez dan bo zmerno do pretežno oblačno. Popoldne in zvečer bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč na četrtek. Razvoj prvih ploh in neviht pričakujemo po 13. uri. Ocenjena skupna količina padavin na teh območjih bo predvidoma od 0 do 10, krajevno do 25 mm. Ponoči bo intenziteta padavin vse manjša.

V četrtek bo deloma sončno. Popoldne ni izključena kakšna kratkotrajna ploha. Od petka do nedelje bo sončno in postopno vsak dan topleje.

Obvestilo za javnost

Aplikacija Poplave2023, ki predstavlja orodje za zbiranje potreb pomoči prizadetim v poplavah 2023 je dostopna na spletni strani https://poplave2023.urszr.si.

Vsak posameznik ali organizacija, ki je pripravljena pomagati, bo lahko s pomočjo aplikacije izbral/a obliko materialne pomoči oziroma storitev, ki jo lahko ponudi. Civilna zaščita bo imela na podlagi zbranih podatkov jasen vpogled v razpoložljive oblike pomoči, s čimer bo zagotovljena učinkovitejša organizacija pri dnevnem usklajevanju zapolnitve potreb na prizadetih območjih.

Cilj aplikacije je omogočiti centralizirano zagotavljanje in organizacijo razpoložljivih storitev in materialnih sredstev ter njihovo medsebojno usklajevanje.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/