Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. avgusta 2023.

Poplave, plazovi

Na terenu posredujejo vse razpoložljive sile ZRP iz prizadetih območij, pomoč pa prihaja tudi iz drugih regij. Posredovanje sil ZRP (prostovoljne in poklicne gasilske enote, civilna zaščita, podvodna reševalna služba, gorski reševalci, radioamaterji ...) je povezano s črpanjem vode iz poplavljenih objektov, zagotovitvijo dostopa do odrezanih naselij in zagotovitvijo prevoznosti cest, odstranjevanjem podrtega drevja, odstranjevanjem naplavin in zagotavljanje oskrbe prebivalstva (telekomunikacije, električna energija). Evakuacija oseb je večinoma zaključena. Sile ZRP in pripadniki Slovenske vojske pomagajo tudi pri iznosu poškodovane in uničene opreme iz objektov, odstranjevanju mulja in blata ter začasni sanaciji. Pomoč s helikopterji nudita Slovenska vojska in policija, ki opravljata prevoze potrebnih materialnih sredstev na nedostopna območja. Na več območjih, kjer je poškodovan vodovod, se izvajajo tudi prevozi pitne vode.

V času poročanja aktivnosti potekajo na več deloviščih. Najbolj prizadeto območje ostajata Zgornja Savinjska dolina in del Koroške regije.

Potresi

Izpostava Postojna

Ob 19.06 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 2,4 v bližini Jelšan, 61 km južno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Jelšan in Knežaka. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ob 20.44 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 2,2 v bližini Jelšan, 61 km južno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Jelšan in Koritnic. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 12.43 je v centru Ljubljane pri postavljanju dvižne košare podpornik košare stisnil osebo ob zid. Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo hidravličnega razpirala odmaknili podpornik, iznesli osebo ter nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in transportu poškodovane do reševalnega vozila.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.00 sta na cesti Beltinci–Bratonci, občina Beltinci, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter odklopili akumulator. Poškodovano osebo so prevzeli reševalci NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.58 se je na cesti Podkraj–Kalcem, občina Ajdovščina, zgodila prometna nesreča z udeležbo enega osebnega vozila. Gasilci GRC Ajdovščina so odklopili akumulator, razsvetljevali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Poškodovana oseba je bila prepeljana na nadaljnje zdravljenje.

Ob 21.12 je na odseku regionalne ceste med Žago in Kobaridom, pri naselju Srpenica, občina Bovec, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.40 se je v naselju Loka, občina Šentjernej, prevrnil traktor s priključkom, pod katerim je ostal voznik. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, odklopili akumulator, s tehničnim posegom dvignili vozilo, izvlekli preminulega voznika ter pomagali reševalcem in policiji. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 15.42 je pri naselju Breza, občina Trebnje, na avtocestnem priključku Trebnje zahod, voznik osebnega vozila zapeljal s ceste in se prevrnil. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanega voznika ter policiji in avto vleki pri odvozu vozila. Reševalci NMP Trebnje so voznika na kraju oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 10.45 so na Spodnjem Brniku, občina Cerklje na Gorenjskem, v dimniku stanovanjskega objekta gorele saje. Gasilci PGD Spodnji Brnik, Zgornji Brnik in Cerklje na Gorenjskem so saje pogasili, očistili dimnik ter okolico pregledali preverili s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.36 se je na Smrtnikovi ulici v Ljubljani v stanovanju v 9. nadstropju na štedilniku smodila hrana. Gasilci GB Ljubljana so odstavili posodo ter prezračili stanovanje in hodnik.

Ob 20.44 je na Cesti na Mele, občina Log-Dragomer, v kuhinji stanovanjske hiše zagorel pomivalni stroj. Gasilci PGD Log pri Brezovici so pogasili požar.

Izpostava Maribor

Ob 17.00 je v naselju Malečnik, občina Maribor, zagorela plastična posoda in slama ob lesenem objektu. Do prihoda gasilcev JZ GB Maribor in PGD Malečnik je lastnik požar pogasil sam, gasilci pa so pregledali požarišče. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.47 se je v ulici Staro sejmišče v Šentjerneju, kadilo iz elektro omarice na stanovanjski hiši. Gasilci PGD Šentjernej so zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurnega delavca elektro podjetja.

Izpostava Ptuj

Ob 10.29 je v naselju Bukovci, občina Markovci, gorela elektro omarica. Gasilci PGD Bukovci so požar pogasili. Obveščen je bil dežurni delavec podjetja Elektro Maribor.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 20.48 je pri naselju Vihre, na avtocesti v smeri Drnovo–Čatež ob Savi, občina Krško, na odstavnem pasu gorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Krško so pogasili požar in odklopili akumulator.

Izpostava Postojna

Ob 0.39 je na avtocesti Koper–Ljubljana v občini Divača gorelo osebno vozilo. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka, pogasili goreče vozilo, počistili vozišče ter nudili pomoč avto vleki pri nakladanju vozila. Vozilo je uničeno.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 19.15 je na Vodovodni cesti v Ljubljani v kletni shrambi puščala manjša plinska kartuša. Pred prihodom gasilcev sta jo na prosto iznesla dežurna delavca Plinarne Ljubljana. Gasilci GB Ljubljana so prostore prezračili in ponovno opravili meritve prisotnost plina.

Ob 22.38 se je na Puhtejevi ulici v Ljubljani v odprti garaži sprožil alarm za prisotnost nevarnih plinov. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, pregledali prostore in opravili meritve, ki niso zaznale posebnosti. Ugotovili so, da je alarm posledica kapljanja manjše količine bencina iz vozila v zbiralno posodo.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 16.52 je na Sneberskem nabrežju v Ljubljani zaradi poškodbe na cevi iz cisterne iztekalo kurilno olje. Domači so iztekanje zaustavili in izteklo olje ulovili. Gasilci GB Ljubljana so izteklo olje nevtralizirali in očistili.

Izpostava Maribor

Ob 12.24 so obrežju Trojiškega jezera v Sveti Trojici opazili manjše oljne madeže. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, zajezili madeže, namestili vpojna črevesa, izmerili pH vrednost in nevtralizirali madeže. Do onesnaženja jezera ni prišlo.

Izpostava Postojna

Ob 6.43 je na avtocesti med uvozom Senožeče in izvozom Divača pri odcepu za Sežano, občina Divača, iz tovornega vozila iztekala hladilna tekočina. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali madež. Gmotna škoda ni nastala.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.01 so v Čopovi ulici v Žalcu gasilci PGD Žalec iz okvarjenega dvigala stanovanjskega objekta rešili dva otroka.

Izpostava Koper

Ob 13.16 je na Senčni poti v Portorožu v občini Piran otrok zaklenil mamo iz stanovanja. Gasilci JZ GB Koper so razbili okno na zastekljeni terasi in omogočili vstop v stanovanje.

Izpostava Kranj

Ob 16.18 se je na Vogljanski cesti v Vogljah, občina Šenčur, otrok zaklenil v avtomobil. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata vozila in otroka izročili staršem.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.34 so na Ulici pod Strahom na Škofljici gasilci PGD Lavrica nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 15.19 so na cesti Ljubljanske brigade v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata vozila, v katerem se je nahajal dojenček.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.24 se je v naselju Ajba, občina Kanal ob Soči, na vozišče podrlo drevo. Gasilci PGD Kanal so drevo razžagali in odstranili s cestišča.

Ob 12.05 so v ulici Za gradom v Idriji gasilci PGD Idrija nudili pomoč NMP Idrija pri prenosu poškodovane osebe.

Mednarodna pomoč in sodelovanje

Preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite (ERCC) je pomoč ponudilo 9 držav: Avstrija, Bolgarija (ponudba ni bila sprejeta), Češka, Hrvaška, Italija, Francija, Nemčija, Slovaška in Poljska (ponudba je v pregledu). Preko NATA (EADRCC) se je odzvala Španija. Na bilateralni ravni so pomoč ponudile Ukrajina, v obliki 5 bagrov in 10 osebja, v Slovenijo naj bi prispeli že danes zvečer, ter tudi vojske: Hrvaška, Madžarska, BIH, Severna Makedonija, Srbija in Črna gora.

Mednarodno pomoč usklajuje Uprava RS za zaščito in reševanje, ki je v stalnem stiku z obema centroma v Bruslju. Pomoč zračnih zmogljivosti (helikopterji) ter pomoč vojske vojski usklajuje Slovenska vojska.

Podporo pri koordinaciji mednarodne pomoči zagotavlja tudi pooblaščenec iz Evropskega centra za nujni odziv (ERCC), ki je bil napoten v Slovenijo 7. 8. 2023.

9. 8. 2023 je ob 10.25 v Črni na Koroškem potekal obisk predsednice EK Ursule von der Leyen in komisarja Lenarčiča s predsednikom vlade Robertom Golobom in ministrom za obrambo Marjanom Šarcem ter poveljnikom CZ RS Srečkom Šestanom, generalnim direktorjem Uprave RS za zaščito in reševanje Leonom Behinom, regijskim poveljnikom CZ in lokalnim poveljnikom CZ štaba Črne na Koroškem, prisotni so bili tudi vodje vseh mednarodnih enot, delujočih v RS. Predsednica Komisije je izrazila veliko zadovoljstvo nad hitrim odzivom EU ob poplavah in se zahvalila mednarodnim enotam za pomoč. Ob obisku so bili prisotni vodje enot iz AT, DE, HR in FR, kratko predstavitev mednarodne pomoči prek UCPM je podal pooblaščenec iz ERCC. Predsednica je poudarila zelo dobro koordinacijo na terenu, angažiranost vseh služb in prostovoljcev. Izrazila je solidarnost s prebivalci ter zagotovila nadaljnjo pomoč EU.

Skupno je v Sloveniji na dan 9. 8. 2023: 134 osebja v okviru mednarodnih enot z 10 bagri in 36 dodatnimi vozili ter 2 mostovoma. 1 helikopter Nemčije (35 osebja), 1 helikopter Španije (20 osebja), 2 helikopterja (Avstrije sta stacionirana in delujeta iz Celovca), v pripravljenosti sta tudi helikopterja Madžarske in Hrvaške.

Posebna vremenska napoved

Posebna vremenska napoved Agencije RS za okolje za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

V četrtek bo sprva zmerno do pretežno oblačno, še bo možen občasen rahel dež ali rosenje. Čez dan se bo deloma zjasnilo. Popoldne bodo nastale posamezne plohe. Padlo bo od 0 do 5 mm dežja, večja verjetnost za plohe je na Koroškem.

Od petka do nedelje bo sončno in postopno topleje. V nedeljo bo predvsem v hribih severne in severozahodne Slovenije lahko nastala kakšna ploha ali nevihta.

Obvestilo za javnost

Aplikacija Poplave2023, ki predstavlja orodje za zbiranje potreb pomoči prizadetim v poplavah 2023 je dostopna na spletni strani https://poplave2023.urszr.si.

Vsak posameznik ali organizacija, ki je pripravljena pomagati, bo lahko s pomočjo aplikacije izbral/a obliko materialne pomoči oziroma storitev, ki jo lahko ponudi. Civilna zaščita bo imela na podlagi zbranih podatkov jasen vpogled v razpoložljive oblike pomoči, s čimer bo zagotovljena učinkovitejša organizacija pri dnevnem usklajevanju zapolnitve potreb na prizadetih območjih.

Cilj aplikacije je omogočiti centralizirano zagotavljanje in organizacijo razpoložljivih storitev in materialnih sredstev ter njihovo medsebojno usklajevanje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/