Skoči do osrednje vsebine

Minister in šef policije na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić sta obiskala Koroško in Zgornjo Savinjsko dolino. Ministrstvo za notranje zadeve in Policija spremljata razmere na terenu in ostajata pomemben del lokalnih skupnosti, ki so v fazi sanacije po poplavah.

Dopoldne sta na območjih občin Črna na Koroškem, Mežice, Prevalj in Raven na Koroškem preverila stanje varnosti na terenu. V popoldanskem času pa sta minister in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije obiskala Zgornjo Savinjsko dolino. Sestala sta se s pristojnimi v štabu Civilne zaščite za Zgornjo Savinjsko v Rečici ob Savinji in si pogledala razmere v občini Luče, tudi zaselek Struge.  

Minister je ob obisku povedal, da so razmere na prizadetih območjih zelo zahtevne, obenem pa je izrazil zadovoljstvo, da je oskrba za prebivalce zagotovljena. Pozval je k spoštovanju navodil policije in vseh pristojnih služb. »Sistem notranje varnosti deluje, policija izvaja redne naloge po državi in tudi izredne na prizadetih območjih, z vpoklicem pomožne policije pa je še dodatno okrepila svoje vrste.« Pohvalil je delo interventnih služb, občane in prostovoljce, ki odpravljajo posledice poplav. »Življenje se počasi vrača, sanacija pa bo dolgotrajna, je pa izjemen občutek, ko vidiš vso to solidarnost na terenu.«

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić je izrazil zadovoljstvo, da zaenkrat ne beležijo prijav tatvin ali drugih kaznivih dejanj na prizadetih območjih. »Policija sodeluje z lokalnimi skupnostmi in osvešča o samozaščitnem ravnanju, zlasti pa zagotavlja varnost.« Pohvalil je vse interventne službe in dejal, da sanacijska dela potekajo usmerjeno in pod nadzorom pristojnih inštitucij. V Rečici ob Savinji je danes ulice čistil tudi vodni top, ki je po Jušićevih besedah tehnično sredstvo, ki še dodatno pripomore k čiščenju cest, ulic, zato je dnevno na terenu.

V pogovoru z župani, predstavniki civilne zaščite, policije, Slovenske vojske, domačini in prostovoljci sta se seznanila z razmerami na terenu. Čeprav so posledice poplav katastrofalne, pa upanje vlivajo solidarnost, požrtvovalnost in srčnost vseh, ki sodelujejo pri sanaciji.

Na spletni strani Policije je objavljeno podrobnejše pojasnilo o omejenem dostopu prostovoljcev na nekaterih ogroženih delih celjskega in koroškega območja.

Policija je na teren že pred dnevi napotila večje število policistov, kriminalistov in pomožnih policistov, ki zagotavljajo varnost na prizadetih območjih. Pomembno je, da so ljudje pozorni na morebitne goljufe in sumljive osebe, ki bi v teh razmerah izkoristile stisko ljudi. Minister je pozval k previdnosti, vsako sumljivo dogajanje pa je treba nemudoma prijaviti policiji na 113. Na spletni strani Policije je objavljeno podrobnejše pojasnilo o okrepljeni prisotnosti policistov na poplavljenih območjih po vsej državi.

Prav tako je pomembno, da so vsi, ki sodelujejo pri sanaciji poplavljenih območij previdni in ravnajo samozaščitno, da ne bi prihajalo do poškodb ali drugih nesreč. Pri tem je bistvenega pomena tudi, da se vsi prostovoljci, ki odhajajo pomagat, na prizadeta območja odpravijo organizirano in najavljeno. Na spletni strani Policije je objavljen poziv prostovoljcem, naj se na prizadeta območja odpravijo organizirano in najavljeno.

Pri odstranjevanju posledic naravne nesreče se lahko najde tudi orožje ali strelivo, zato je pomembno, da najditelji o tem nemudoma obvestijo Policijo in počakajo na njen prihod oziroma se ravnajo po njenih navodilih. Sami pa naj se najdenega orožja ali streliva ne dotikajo. Imetnike orožja, ki so med ujmo izgubili svoje orožje in strelivo, pozivamo, naj o izgubi svojega orožja in streliva nemudoma obvestijo Policijo in naknadno še upravno enoto.

Minister je v pogovoru z župani prenesel tudi informacijo o zamenjavi poškodovanih, uničenih ali izgubljenih potnih listinah, osebnih izkaznic, vozniških in prometnih dovoljenj ter drugih identifikacijskih dokumentov. Vloge za nove dokumente se lahko vložijo pri kateri koli upravni enoti, pri tem pa ne bo treba plačati upravne takse. Postopek zamenjave poškodovanega ali uničenega dokumenta je enak kot za pridobitev novega dokumenta. Ob tem je minister tudi poudaril, da se najdenih dokumentov ne objavlja na družbenih omrežjih, saj bi se s tem izpostavljali osebni podatki ljudi.