Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. avgusta 2023.

Poplave, plazovi

Na prizadetem območju posredujejo vse razpoložljive sile ZRP v občinah in regijah, pomoč pa prihaja tudi iz drugih regij. Sile za ZRP (prostovoljne in poklicne gasilske enote, civilna zaščita, podvodna reševalna služba, gorski reševalci, radioamaterji ...) izvajajo naloge črpanja vode iz poplavljenih objektov, zagotavljanja dostopa do naselij, zagotavljanja prevoznosti cest, odstranjevanja podrtega drevja, naplavin in zagotavljanja telekomunikacijskih povezav, električne energije). Evakuacija oseb je bila zaključena. Sile ZRP in pripadniki Slovenske vojske pomagajo tudi pri iznosu poškodovane in uničene opreme iz objektov, odstranjevanju mulja in blata ter začasni sanaciji. Pomoč s helikopterji nudita Slovenska vojska in Policija, ki opravljata prevoze potrebnih materialnih sredstev na nedostopna območja. Poleg njih izvajajo helikopterske prevoze tudi helikopterji iz Avstrije, Nemčije in Španije. Na več območjih, kjer je bil poškodovan vodovod, izvajajo prevoze pitne vode.

Aktivnosti potekajo na več deloviščih na območju Zgornje Savinjske doline, Koroške, Pomurja, Gorenjske in Osrednje Slovenije.

Prebivalcem, ki se soočajo s psihološkimi posledicami travmatičnega dogodka je zagotovljena psihološka pomoč psihologov, pripadniki Civilne zaščite.

V skladu z Načrtom zaščite in reševanja ob poplavah pa mora nadaljnjo pomoč s strani psihologov zagotoviti Ministrstvo za zdravje oz. Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki so pristojni za duševno zdravje. Psihološko pomoč prebivalcem prizadetih področij naj bi izvajali psihologi iz zdravstvenih domov, npr. iz centrov za krepitev zdravja, nevladne organizacije in drugi, ki bi jih pritegnili k sodelovanju, v okviru inštitucij pristojnih za zdravje. Psihologi in drugi, v skladu z dogovorom, bi morali dajati psihološko pomoč na terenu samem, kjer so utrpeli največje posledice poplav.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Brežice

Ob 21.20 je v bližini naselja Cirnik, občina Brežice, potekala iskalna akcija za pogrešano osebo v kateri so sodelovali policisti in vodniki psov ZRPS Dolenjska. Pogrešano osebo so našli nepoškodovano. 

Ob 22.25 je v Ločah pri Dobovi, občina Brežice, potekala iskalna akcija za pogrešano osebo, v kateri so sodelovali policisti in vodniki psov ZRPS Dolenjska. Pogrešane osebe niso našli.

Nesreče v cestnem prometu 

Izpostava Brežice 

Ob 22.38 sta na Topliški cesti v naselju Čatež ob Savi, občina Brežice, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Brežice so poškodovani osebi prepeljali v UC Brežice. 

Izpostava Celje

Ob 20.48 je na Dečkovi cesti v Celju padel kolesar in se poškodoval. Gasilci PGE Celje so nudili prvo pomoč poškodovanem kolesarju do prihoda reševalcev NMP. Poškodovani je bil prepeljan v SB Celje. 

Izpostava Ljubljana

Ob 14.58 je v naselju Strmec v občini Litija padla motoristka in se poškodovala. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanke v reševalno vozilo, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter odklopili akumulator. 

Ob 16.35 sta na gorenjski avtocesti med razcepom Koseze in tunelom Šentvid, občina Ljubljana, trčila osebno vozilo in motorist. Motorist se je pri padcu poškodoval. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanega motorista oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor 

Ob 18.52 sta v bližini naselja Spodnja Nova vas, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in JZ GB Maribor so zavarovali so kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Nova Gorica 

Ob 19.10 sta na gozdni cesti nad naseljem Ljubinj, občina Tolmin, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč policiji pri osvetljevanju kraja dogodka in usmerjanju prometa. V nesreči ni bilo poškodovanih. 

Izpostava Postojna

Ob 8.20 sta na primorski avtocesti pri izvozu za Razdrto, občina Postojna, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka. Lažje poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Postojna. 

Izpostava Ptuj 

Ob 19.36 sta v Godenincih, občina Središče ob Dravi, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Ormož in Središče ob Dravi so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč pri oskrbi ter prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Ptuj.

Požari v objektih 

Izpostava Ljubljana 

Ob 14.46 je v Spodnji Slivnici, občina Grosuplje, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše, v okolici zalogovnika tople vode. Gasilci PGD Grosuplje, Šmarje Sap, Spodnja Slivnica in Ponova vas so požar pogasili, s termovizijsko kamero pregledali prostore in celotno hišo nadtlačno prezračili. Na kraju prisotna tudi policija in dežurna delavca elektro podjetja, ki sta del objekta odklopila iz električnega omrežja. 

Izpostava Maribor 

Ob 20.46 je na Gosposvetski cesti v Mariboru v kopalnici stanovanja večstanovanjske stavbe gorel ventilator. Požar je še pred prihodom gasilcev pogasil občan, gasilci JZ GB Maribor so opravili pregled s termovizijsko kamero. 

Požari v naravi oziroma na prostem 

Izpostava Nova Gorica 

Ob 8.02 so v Dolenjih Novakih, občina Cerkno, gasilci PGD Novaki pogasili požar skladovnice drv. 

Izpostava Ptuj 

Ob 14.04 je v naselju Draženci, občina Hajdina, gorel kup odpadnega vejevja. Gasilci PGD Draženci in Hajdina so požar, v velikosti okoli devet kvadratnih metrih, pogasili. 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana 

Ob 1.08 je v Majaronovi ulici v Ljubljani iz osebnega vozila iztekalo gorivo. Gasilci GB Ljubljana so razlito površino posuli z vpojnimi sredstvi.

Izpostava Maribor 

Ob 18.48 je bila v naselju Križni Vrh v občini Slovenska Bistrica po cestišču razlita večja količina motornih tekočin. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so nevtralizirali iztekle motorne tekočine. 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje 

Ob 8.30 sta v naselju Bukovje pri Slivnici, občina Šentjur, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije odstranila šolsko topovsko granato in jo do uničenja uskladiščila. 

Ob 19.03 so v naselju Podvolovljek, občina Luče, v potoku naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije sta ročno bombo angleške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne do uničenja varno uskladiščila. 

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.44 so na območju gozda Panovec, občina Nova Gorica, sprehajalci naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, italijanske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne. 

Izpostava Ptuj 

Ob 14.43 so v naselju Spodnja Hajdina, občina Hajdina, po prvih informacijah naleteli na 5 topovskih granat, kalibra 47 mm. Posredujejo pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije. 

Tehnična in druga pomoč 

Izpostava Kranj

Ob 12.40 so na Gobeli v Gozd Martuljku, občina Kranjska Gora, gasilci PGD Gozd Martuljek z lokalne ceste odstranili podrto drevo. 

Izpostava Ljubljana

Ob 10.54 so v Opekarniški ulici v Radomljah, občina Domžale, gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 11.27 je na Šmartinski cesti v Ljubljani iz stanovanja iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja in zaprli ventil za vodo. 

Ob 11.39 so na Ptujski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana preko lestve vstopili v stanovanje, s tehničnim posegom odklenili vrata stanovanja in s tem omogočili izhod stanovalki. 

Izpostava Postojna 

Ob 9.59 so v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe iz reševalnega vozila v helikopter. 

Izpostava Ptuj 

Ob 17.42 so v naselju Vareja, občina Videm, gasilci PGD Videm pri Ptuju odstranili in razžagali viseče drevo, ki je oviralo cestni promet.

Mednarodna pomoč in sodelovanje

Vse mednarodne enote so 12. 8. nadaljevale operativne aktivnosti odstranjevanja naplavin na deloviščih v zgornji Savinjski dolini in na Gorenjskem – območje Škofje Loke.

Nemška enota THW je nadaljevala aktivnosti za postavitev montažnega mostu na Prevaljah.

Drugi del enote iz Bosne in Hercegovine (14 oseb, 11 vozil, 4 bagri) je prispel v Slovenijo – Rečico ob Savinji 12. 8. ob 24. uri in bo danes, 13. 8., začel aktivnosti odstranjevanja naplavin.

Helikopterja iz Avstrije sta 12. 8 2023 zaključila operativno delovanje v RS in se bosta 13. 8. 2023 vrnila v Avstrijo. 

Slovenija je 12. 8. sprejela prvi del materialne pomoči iz Madžarske (škornji, vreče za pesek, protipoplavne folije, idr.). Drugi del materialne pomoči bo v Slovenijo prispel 13. 8. 2023.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je izdana za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov.

V nedeljo bo sončno. Popoldne je možna kakšna kratkotrajna nevihta. Ob tem lahko krajevno pade od 0 do največ 10 litrov dežja na kvadratni. meter. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 31 °C.

V ponedeljek in v torek bo ozračje stabilno, popoldanskih neviht ne bo.

Od srede do petka se bo verjetnost za popoldanske ali večerne krajevne nevihte nekoliko povečala. Temperature brez večje spremembe.

Obvestilo za javnost

Aplikacija Poplave2023, ki predstavlja orodje za zbiranje potreb pomoči prizadetim v poplavah 2023 je dostopna na spletni strani https://poplave2023.urszr.si.

Vsak posameznik ali organizacija, ki je pripravljena pomagati, bo lahko s pomočjo aplikacije izbral/a obliko materialne pomoči oziroma storitev, ki jo lahko ponudi. Civilna zaščita bo imela na podlagi zbranih podatkov jasen vpogled v razpoložljive oblike pomoči, s čimer bo zagotovljena učinkovitejša organizacija pri dnevnem usklajevanju zapolnitve potreb na prizadetih območjih.

Cilj aplikacije je omogočiti centralizirano zagotavljanje in organizacijo razpoložljivih storitev in materialnih sredstev ter njihovo medsebojno usklajevanje.