Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Frangež tujim gospodarskim zbornicam predstavil ukrepe za gospodarstvo po poplavah

Državni sekretar Matevž Frangež z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport se je srečal s predstavniki mednarodnih gospodarskih zbornic v Sloveniji. Predstavil jim je dosedanje ukrepe vlade za pomoč gospodarstvu po poplavah. Ob tem je zbornice pozval, da naj komunicirajo s svojimi gospodarstvi in podjetji, da je Slovenija v večjem delu gospodarsko povsem delujoča in varna.
Državni sekretar Matevž Frangež za mizo na pogovoru s predstavniki tujih gospodarskih zbornic v Sloveniji
1 / 2

Izrazil je željo, da bi tuji poslovni partnerji tudi v prihodnje ohranili sodelovanje s prizadetimi slovenskimi podjetji.

Državni sekretar Matevž Frangež je na srečanju predstavil sprejete ukrepe vlade in predvidene nadaljnje korake. Ob tem je poudaril prednosti slovenskega gospodarstva, dosedanje dobro sodelovanje in vpetost slovenskih podjetij v mednarodne dobavne verige. Izrazil je željo, da mednarodna podjetja ohranijo sodelovanje s slovenskimi podjetji. Ministrstvo je predstavnike tujih gospodarskih zbornic tudi seznanilo s postopkom ocenjevanja škode v podjetjih v Sloveniji, saj se postopki in pomoč nanašajo tudi na škodo v podjetjih v tuji lasti.

Ob tem je državni sekretar Frangež poudaril: »Slovenska vlada dela vse, da prizadeta podjetja čimprej prejmejo pomoč, sanirajo škodo in zaženejo svojo proizvodnjo. Gospodarsko ministrstvo tesno sodeluje s predstavniki slovenskega gospodarstva, s katerimi skupaj oblikujemo najnujnejše ukrepe za pomoč in zagon prizadetih podjetij.«

Frangež je na sestanku izpostavil zanesljivost slovenskega gospodarstva in pomembnost nadaljnje ohranitve vključenosti slovenskih podjetij v mednarodne verige: »Slovenska vlada stoji za prizadetimi podjetji, ki bodo lahko kmalu začela delovati, zato naj tuji poslovni partnerji in dosedanji kupci ne iščejo nadomestnih dobaviteljev. Prizadet je bil le del Slovenije, večji del pa deluje povsem normalno in tako tudi slovensko gospodarstvo. Tuje investicije in vlaganja tujih podjetij v Sloveniji so dobrodošla, cenjena in varna.«
Ob tej priložnosti se je Matevž Frangež se je predstavnikom tujih zbornic zahvalil tujim državam za vso pomoč, ki so jo namenile Sloveniji v času odpravljanja posledic poplav.

Predstavniki zbornic so pozdravili hitro ukrepanje vlade in prve sprejete ukrepe za pomoč gospodarstvu. Sogovorniki so izmenjali informacije o škodi v gospodarstvu, pomoči države podjetjem in ukrepih ter izmenjali informacije o aktualnih odprtih vprašanjih v okviru odpravljanja posledic poplav.

Srečanja na ministrstvu so se udeležili Slovensko-nemška gospodarska zbornica, Ameriška gospodarska zbornica AmCham Slovenija, GZS – Center za mednarodno poslovanje, Advantage Austria, Britansko-slovenska gospodarska zbornica ter Agencija za promocijo v tujini in internacionalizaciji italijanskih podjetij.