Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. avgusta 2023.

Neurje

Slovenijo je prešel nevihtni pas z intenzivnimi padavinami, močnim vetrom ponekod tudi točo, ki se je od slovenske Istre preko osrednje Slovenije pomikal proti vzhodu države. Močan veter je najbolj prizadel slovensko Istro ter severno Primorsko in Kras, v Ajdovščini je toča poškodovala nekaj objektov, v preostalem delu prizadetih območij v državi pa je težave povzročala meteorna voda.

Zabeleženi so bili dogodki na skupno 481 lokacijah, od tega po Regijskih centrih za obveščanje, Koper (161), Ljubljana (98), Kranj (93), Nova Gorica (48), Postojna (47), Slovenj Gradec (18), Celje (15), in Maribor (1). Aktiviranih je bilo 143 gasilskih enot, od tega 9 poklicnih, ki so izvedle skupno 604 intervencije. Gasilci so predvsem prečrpavali vodo iz poplavljenih objektov in odstranjevali podrto drevje. Močan veter je odkril več streh stanovanjskih in drugih objektov, podrta drevesa pa so poškodovala tudi več objektov in vozil ter električne napeljave, zaradi česar je bila ponekod motena oskrba z električno energijo. Nanosi peska in kamenja so ovirala promet, prav tako pa tudi podrto drevje in vejevje. Sprožilo se je 16 zemeljskih plazov. Udar strele je poškodoval delavca v koprskem tovornem pristanišču

 

Poplave

Aktivnosti pri odpravljanju posledic poplav, ki so bile v začetku meseca avgusta 2023, so potekale na deloviščih na območju Zahodnoštajerske, Koroške, Gorenjske in Ljubljanske regije. Na terenu je bilo aktivnih skupno 903 pripadnikov različnih enot ZRP.

 

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 18.30 je v ulici Stolni vrh v Mariboru sproženi plaz ogrožal objekt. Gasilci PGD Maribor mesto so plazišče prekrili s PVC folijo.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.10 so gorski reševalci GRS Maribor nudili pomoč z dronom, pri iskanju pogrešane osebe na Navrškem Vrhu, občina Ravne na Koroškem. Pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.33 sta na Ulici Heroja Staneta v Žalcu trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in PGD Žalec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč ponesrečenim do prihoda reševalcev NMP. Ti so tri osebe prepeljali v SB Celje

Izpostava Kranj

Ob 16.27 je na avtocesti pri naselju Naklo voznik osebnega vozila na mokrem cestišču izgubil nadzor nad vozilom, pri čemer se je vozilo večkrat obrnilo in obstalo na prehitevalnem pasu. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.57 sta v Volčjem potoku, občina Kamnik, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik in Duplica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 16.01 sta na Dunajski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč eni poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Ob 18.55 je na avtocesti Krtina–Lukovica, občina Lukovica, osebno vozilo trčilo v avtodom in odbojno ograjo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in pomagali reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovanih oseb. Eno od teh so reševalci odpeljali v UKC.

Ob 19.49 je na zahodni ljubljanski obvoznici med razcepom Koseze in izvozom Brdo osebno vozilo zapeljalo s cestišča v jarek in pristalo na boku. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator. Reševalci NMP Ljubljana so lažje poškodovanega voznika oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 20.17 sta na avtocesti pri priključku Šmarje Sap v smeri Ljubljane, občina Grosuplje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Ob 22.46 sta na avtocesti med Vrhniko in Logatcem, smer Koper, občina Vrhnika trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč policiji in avtovleki. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.38 je v naselju Gabrje, občina Tolmin, kombinirano vozilo zaradi umikanja nanosa na cesti zapeljalo čez rob in obstalo na bankini. S tehničnim posegom so ga nazaj na cestišče postavili gasilci PGD Tolmin.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.06 je na Kovaški cesti v Zrečah pod streho podjetja zagorela izolacija. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, pogasili ogenj ter pregledali streho s termovizijsko kamero. Gasilci PGD Zreče so postavili požarno stražo.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.27 se je v Mencingerjevi ulici v Ljubljani iskrilo na priklopu električnega vodnika na enostanovanjskem objektu. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Trnovo so zavarovali območje in nadzorovali objekt do prihoda Elektra. Po odklopu elektrike so območje iskrenja pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 20.28 sta v Clevelandski ulici v Ljubljani na enem od balkonov v večstanovanjskem objektu gorela kup smeti in sesalnik. Aktivirani so bili gasilci GB Ljubljana ter PGD Ljubljana-mesto in Zg. Šiška. Še pred njihovim prihodom na kraj je pričel z gašenjem lastnik, dokončno so ogenj pogasili gasilci.

Ob 23.03 je na Barletovi cesti v Medvodah zagorelo v TK prostoru podjetja Jamnik, kamor se je požar razširil po vžigu elektro omarice. Gasilci PGD Preska Medvode, Sora in Zgornje Pirniče so požar pogasili, odklopili sončno elektrarno na objektu, prezračili skladiščne ter proizvodne prostore in preventivno opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov.

Izpostava Maribor

Ob 12.25 je v Lušečki vasi v občini Poljčane gorela vrtna lopa. Požar se je razširil na stanovanjsko hišo ob njej. Požar so pogasili gasilci PGD Poljčane, Makole, Videž, Laporje in Loče. Požar je uničil lopo in poškodoval okoli 80 kvadratnih metrov fasade in približno 70 kvadratnih metrov ostrešja s kritino na stanovanjski hiši.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.16 je v kraju Polje v občini Idrija zagorela električna omarica na stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Zavratec, Idrija in Dole so požar pogasili, zadimljeno podstrešje prezračili in opravili pregled z termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.50 je na Ulici Jožeta Jame v Ljubljani med vožnjo zagorelo osebno vozilo. Ob prihodu gasilcev GB Ljubljana, je bilo vozilo popolnoma v plamenih. Goreče vozilo so pogasili in razlite motorne tekočine posuli s vpojnim sredstvom.

Izpostava Maribor

Ob 9.50 je na parkirišču ob Goriški ulici v Mariboru zagorelo osebno vozilo. Gasiti so ga začeli mimoidoči, gasilci JZ GB Maribor pa so požar dokončno pogasili in odklopili akumulator.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.05 je na regionalni cesti med Logom pod Mangartom in Predelom, občina Bovec, zagorelo osebno vozilo. Požar so še pred prihodom gasilcev PGD Bovec pogasili prisotni. Po prihodu so gasilci zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 14.52 so na Kidričevi cesti v Celju goreli odpadki. Gasilci PGE Celje in PGD Teharje so pogasili požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov.

Izpostava Koper

Ob 3.50 sta v Koštaboni, občina Koper, goreli robida in trava na površini okoli 40 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Krkavče in JZ GB Koper.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.40 je v Ulici Slavka Gruma v Novem mestu gorel kup vejevja. Požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

Ob 20.43 je pod mostom čez reko Mirno v Mirni gorel odpadni material. Gasilci PGD Mirna so požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 01.30 so na Efenkovi ulici v Velenju na ekološkem otoku gorele vzmetnice. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

 

Eksplozije

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.23 je v naselju Veščica v občini Murska Sobota prišlo do eksplozije hlapov na črpalki za iztekanje goriva iz cisterne. Pri tem ni prišlo požara, niti do iztekanja goriva. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka in pregledali cisterno.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 19.07 so na avtobusni postaji ob Ljubljanski cesti v Slovenski Bistrici gasilci PGD Slovenska Bistrica nevtralizirali naftni madež na površini okoli 15 kvadratnih metrov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 8.24 je bila na Litijski cesti v Ljubljani, zaradi okvare vodovodne napeljave, poplavljena klet stanovanjske hiše. Gasilci GB Ljubljana so preiskali prostore, našli mesto okvare, zaprli ventil ter preprečili nadaljnje zalivanje objekta.

Ob 15.15 so v bližini naselja Na produ, občina Kamnik, gasilci PGD Kamnik iz struge reke Kamniške Bistrice dvignili dve električni kolesi.

Ob 20.57 je v objektu v Potrčevi ulici v Ljubljani voda iz počenega parovoda zalila jašek dvigala ter kletne prostore. Dežurna služba Energetike Ljubljana je zaprla vročevod, gasilci PGD Ljubljana Vič pa so prečrpali vodo iz jaška dvigala ter kletnih prostorov.

Izpostava Maribor

Ob 10.39 so v naselju Počehova v občini Maribor gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.00 so gasilci PGD Beltinci odstranili oljni madež v kleti poslovnega objekta na Panonski ulici v Beltincih.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.35 so v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, gasilci PGD Šempeter s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta, v katerem je bila starejša obnemogla oseba.

Izpostava Postojna

Ob 12.15 so na Gerbičevi ulici v Cerknici, gasilci PGD Cerknica pomagali reševalcem NMP Cerknica pri prenosu osebe iz reševalnega vozila v prvo nadstropje večstanovanjskega objekta.

Mednarodna pomoč in sodelovanje

Prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite je/bo pomoč zagotovilo 10 držav Avstrija, Bosna in Hercegovina, Češka, Hrvaška, Italija, Francija, Nemčija, Poljska, Slovaška in Švedska, preko NATA (EADRCC) je pomoč zagotovila Španija. Na bilateralni ravni sta pomoč zagotovili Madžarska in Ukrajina.

Pomoč v težki mehanizaciji s pripadajočo opremo so 28. 8. 2023 zagotavljale 3 države (BIH, FR in HR). BiH in HR sta pomoč zagotavljali v zgornji Savinjski dolini, FR pa na Prevaljah. Z delom je 28. 8. 2023 zaključila UA enota ter zapustila Slovenijo. 29. 8. 2023 zapušča HR enota z mehanizacijo. V Slovenijo se je vrnila SK enota, ki bo v zgornji Savinjski dolini pomoč nudila do 7. 9. 2023. Pomoč pri izgradnji mostu je danes zagotavljala PL enota, ki jo bo jutri na terenu obiskal PL državni sekretar za obrambo. Potekal je tudi pregled pripravljalnih del za izgradnjo mostov s strani IT izvidnice.

Meteorološko, hidrološko in geološko opozorilo

Po podatkih Urada za meteorologijo, Agencije RS za okolje, bo v večjem delu Slovenije v torek in v noči na sredo obilneje deževalo, krajevno se bodo pojavljali dolgotrajnejši nalivi. Težišče padavin bo predvidoma v vzhodni polovici Slovenije, kjer lahko do jutri zjutraj pade od 50 do 80, krajevno okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo , Agencije RS za okolje, je pretok Drave na meji z Avstrijo ustaljen pri pretoku okoli 1000 m3/s. V spodnjem toku pa Drava še narašča. Poplavljene površine dolvodno od jezu Markovci se bodo danes povečevale. Popoldne in zvečer bodo močneje narasli tudi pritoki Drave. Popoldan in ponoči bo predvidoma narasla tudi reka Mura, ki se bo razlivala znotraj protipoplavnih nasipov.

Reke in hudourniški vodotoki v Podravju, predvsem na Koroškem ter reke v porečju Savinje bodo čez dan in v noči na sredo še naraščale. Zaradi spremenjenih odtočnih razmer lahko reke in hudourniki poplavljajo na neobičajnih območjih. Ob močnejših nalivih se lahko razliva tudi zaledna voda.

V torek okoli 9. ure in popoldan okoli 19. ure se lahko morje razlije na najbolj izpostavljenih delih obale.

Geološki zavod Slovenije opozarja, da ob napovedanih padavinah z možnimi lokalnimi nalivi, obstaja povečana nevarnost ponovne aktivacije zemeljskih plazov na območjih, kjer so se sprožili ob nedavni ujmi. Verjetnost za nastajanje novih plazov na neprizadetih mestih je sicer manjša, ni pa izključena.

Prebivalce opozarjamo naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in da upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija.

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov, izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer.

Začele so se pojavljati krajevne padavine, ki se bodo popoldne okrepile. Na vseh območjih bodo do srede zjutraj možni dolgotrajnejši nalivi. Te bodo najbolj verjetne na Koroškem, kjer lahko do srede zjutraj pade od 50 do 80, krajevno do 100 mm dežja. V preostalih regijah pričakujemo od 20 do 50 mm padavin.

V sredo bo občasno še rahlo deževalo, količina padavin bo majhna. Od četrtka dalje bo nekaj časa suho vreme.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/