Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. avgusta 2023

Neurje

Nevihtni pas z močnejšimi padavinami in vetrom se je pomikal od slovenske Istre preko osrednje Slovenije proti severovzhodu države. Veter je najbolj prizadel Primorsko in Kras.

Po do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 530 dogodkov in sicer največ v Regijskih centrih za obveščanje Celje (21), Koper (199), Kranj(95), Ljubljana (100), Nova Gorica (48), Postojna (49) in Slovenj Gradec (18). Aktiviranih je bilo 150 prostovoljnih in drugih enot, ki so predvsem prečrpavale vodo iz poplavljenih objektov, pokrivale poškodovana ostrešja objektov, odstranjevale podrto drevje, nameščale protipoplavne vreče in spremljale vodostaje rek in njenih pritokov. Meteorne vode so zalile tudi nekaj cestišč in podhodov zaradi česar je bil promet oviran. V Pesnici pri Mariboru je veter podrl šotor podjetja Tehnoles, v Luciji, občina Piran, pa poškodoval električni vodnik. V Topolšici je udar strele podrl drevo. Zaradi razmočenega zemljišča se je sprožilo 13 zemeljskih plazov. V naselju Lepa Njiva v občini Mozirje je zemeljski plaz odnesel del ceste.

 

Neurje, poplave

Aktivnosti pri odpravljanju posledic poplav so potekale na deloviščih na območju Zahodnoštajerske, Koroške, Gorenjske in Ljubljanske regije, večje število aktivnosti zaradi novih neurij pa je bilo tudi na območju Severno primorske in Obalne regije. Na terenu je bilo aktivnih skupno 531 pripadnikov različnih služb ZRP.

Prebivalcem, ki se soočajo s psihološkimi posledicami travmatičnega dogodka, je bila takoj zagotovljena psihološka pomoč psihologov - pripadnikov CZ, od 16. avgustu 2023 pa psihosocialno pomoč zagotavljata MZ in NIJZ.

 

Potresi

Ob 9.15 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,1 v bližini Ivančne Gorice, 29 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci občine Ivančna Gorica. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ob 13.05 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 0,8 v bližini Dolenjskih Toplic, 52 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Novega mesta in Straže. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 9.29 si je v Domu na Kališču, občina Preddvor, oskrbnica poškodovala roko. Gorski reševalci GRS Kranj in dežurna ekipa GRS Brnik so jo oskrbeli in s helikopterjem LPE prepeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.01 sta v naselju Glinje v občini Braslovče trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in PGD Braslovče so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč udeleženim osebam do prihoda reševalcev NMP, usmerjali promet, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter odstranili vozili s cestišča. Reševalci NMP so eno poškodovano osebo pregledali in oskrbeli na kraju, drugo pa prepeljali v UC Celje.

Izpostava Kranj

Ob 19.35 sta v križišču v Lahovčah v občini Cerklje na Gorenjskem trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč trem poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorja na vozilih in nevtralizirali razlite tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob17.50 sta v naselju Brest, občina Ig, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, pomagali pri oskrbi poškodovane osebe in odklopili akumulator.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 23.27 je v Stražah, občina Mislinja, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se obrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in vozilo postavili nazaj na cesto. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 0.16 je na Celjski cesti v Rogatcu v večstanovanjski stavbi na štedilniku zagorela pozabljena hrana. Gasilci PGD Rogatec so s tehničnim posegom odprli stanovanje, odstavili posodo, pogasili požar in prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.22 je na vrtičkih v bližini Vodovodne ceste v Domžalah zagorela vrtna lopa. Gasilci Domžale-mesto in CZR Domžale so požar pogasili. Objekt je uničen.

Izpostava Maribor

Ob 12.34 je v naselju Župetinci, občina Cerkvenjak, gorel drog električne napeljave. Gasilci PGD Cerkvenjak so počakali na izklop elektrike in pogasili požar.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.17 je v podjetju Iskra, d.o.o. PE Kondenzatorji Semič v Vajdovi ulici v Semiču gorelo v sušilni peči v lakirnici. Požar so omejili zaposleni, dokončno pa gasilci PGD Semič, Kot-Brezje, Gradnik, Črešnjevec, Krvavčji vrh, Stranska vas pri Semiču in Štrekljevec. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Ptuj

Ob 21.44 je v Turškem vrhu, občina Zavrč, gorela elektro omarica. Gasilci PGD Zavrč so zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurne elektro službe in požar pogasili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 8.35 je v naselju Rogoza, občina Hoče-Slivnica, gorel avtobus. Ob prihodu gasilcev JZ GB Maribor in PGD Bohova na kraj, je avtobus že pogorel. Gasilci so dokončno pogasili manjša požarišča. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.43 je na avtocesti med priključkoma Mirna Peč—Trebnje vzhod gorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka ter pogasili požar. Vozilo je uničeno. Na kraju je bil delavec DARS-a in policija.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 8.00 so na Koroški cesti v Šoštanju goreli kosovni odpadki. Gasilci PGD Šoštanj-mesto so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Izpostava Postojna

Ob 12.47 je pri naselju Žirje, občina Sežana, zagorelo na deponiji odpadnega materiala. Požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Sežana.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 13.54 je v industrijskem objektu na Partizanski cesti v Velenju prišlo do uhajanja plina iz sušilne naprave. Gasilci PGE Velenje so evakuirali zaposlene, opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov ter prezračili prostor.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 4.28 so v Stavči vasi, občina Žužemberk, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije odstranili in na varni lokaciji uničili ročno bombo, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 18.41 se je na Ulici Florjana Pohlina v občini Žalec zaradi napake pregreval električni štedilnik. Gasilci PGD Žalec so izklopili štedilnik iz vira električne napetosti in preprečili morebiten nastanek požara.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.44 so v naselju Prigorica, občina Ribnica, gasilci PGD Ribnica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba in ji nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Maribor

Ob 16.09 je v Ferkovi ulici v Mariboru v kopalnici stanovanja zaradi poškodovanega ventila iztekala voda. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli glavni ventil in preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 23.43 so v Regentovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe. Izpostava Murska Sobota

Ob 17.11 so v Gaberju, občina Lendava, gasilci PGD Lendava s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.03 je v Gubčevi ulici v Slovenj Gradcu iztekala voda v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zaprli ventil in preprečili nadaljnje iztekanje.

 

Mednarodna pomoč in sodelovanje

Prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite je/bo pomoč zagotovilo 10 držav in sicer Avstrija, Bosna in Hercegovina, Češka, Hrvaška, Italija, Francija, Nemčija, Poljska, Slovaška in

Švedska, preko NATA (EADRCC) pa je pomoč zagotovila Španija. Na bilateralni ravni sta pomoč zagotovili Madžarska in Ukrajina.

Pomoč v težki gradbeni mehanizaciji s pripadajočo opremo so 29. 8. zagotavljale 3 države  (BIH, FR in SK). BiH in SK sta pomoč zagotavljali v Zgornje Savinjski dolini, FR pa na Prevaljah. 29. 8. je hrvaška enota z mehanizacijo zaključila z delom in odšla iz Slovenije. Načrtovano je, da bo češka enota za postavljanje montažnih mostov prispela v Slovenijo v nedeljo, 3. 9. in pričela s postavitvijo prvega mostu v Mežici. Prihod hrvaške enote za postavljanje montažnega mostu v Nazarjah je načrtovan za 3. 9. 2023. Predviden prihod IT enote za postavljanje mostov v Dobrovi-Polhovemu Gradcu in v Gornjem Gradu je 1. 9. 2023.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije izdana posebna vremenska napoved: Od srede zjutraj bo še občasno zmeren dež. Padavine bodo najbolj verjetne na Gorenjskem in Koroškem, kjer lahko do četrtka zjutraj lahko pade od 10 do 20, krajevno do 40 mm dežja.