Skoči do osrednje vsebine

Minister Han na sejmu AGRA: »Kmetijsko-živilski sektor pomembno prispeva k družbeni blaginji«

Ministrstvo se letos prvič predstavlja na sejmu, kjer podjetnikom, obrtnikom in rokodelcem nudi koristne informacije s področja podjetništva. Danes je sejem obiskal tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Srečal se je s številnimi podjetniki in kmetovalci, sestal pa se je tudi z Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije.

»Kmetijsko-živilski sektor je del slovenskega gospodarstva in pomembno prispeva k družbeni blaginji. Zato se letos na tem sejmu tudi prvič predstavlja gospodarsko ministrstvo; nenazadnje tudi zato, da slišimo izzive in ideje tega dela gospodarstva,« je ob robu obiska poudaril minister Han.

Minister je nagovoril tudi udeležence strokovnega posveta o rokodelstvu z naslovom »Izzivi in priložnosti rokodelstva na področju kmetijstva«, ker je izpostavil pomen rokodelstva. »Vesel sem, da smo letos sprejeli zgodovinsko odločitev, in sicer smo sprejeli zakon o rokodelstvu. Z zakonom želimo ne samo ohraniti, ampak v prihodnje tudi razvijati rokodelstvo in ga posredovati našim zanamcem, da ne bo nikoli šlo v pozabo,« je bil jasen minister Han. »Vsak dober gospodarstvenik je najprej začel delati s svojimi rokami in nato gradil naprej. Rokodelstvo je sicer majhen del gospodarstva, a zato nič manj pomemben. Zakon, ki smo ga sprejeli, ni idealen, je pa začetek in v prihodnje ga bomo glede na sprotne izkušnje tudi dopolnjevali. Rokodelstvu tako vračamo mesto, ki si ga v Sloveniji zasluži,« je zaključil minister Han.

Ob tem je izpostavil, da bo ministrstvo z zakonom med drugim zagotovilo tudi sistemsko financiranje tega področja. Del sredstev bo namenjen neposredno rokodelkam in rokodelcem, da bodo lahko pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pridobili certifikat za svoje najbolj kakovostne rokodelske izdelke brez plačila stroškov samega postopka. Ministrstvo bo finančno podporo rokodelcem dodeljevalo preko javnih razpisov. Rokodelcem pa bo brezplačno na voljo tudi usposabljanje po tako imenovani »rokodelskih shemi«, s čimer bodo omogočili prenos rokodelskih znanj in spodbujali mlade za vključitev na pot rokodelstva. Ministrstvo bo neposredno financiralo naloge ohranjanja in razvoja rokodelstva pri vseh glavnih nosilcih podpornega okolja rokodelstva, kot so obe gospodarski zbornici, rokodelski centri, konzorcij rokodelskih centrov, Zveza društev upokojencev Slovenije in Slovenski etnografski muzej.

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport se letos prvič predstavlja na sejmu AGRA v Gornji Radgoni. Ministrstvo na sejmu predstavlja dejavnosti rokodelstva lesarstva, gastronomijo v turizmu, socialno podjetništvo in razvojne ter likvidnostne spodbude za mala in srednje velika podjetja. Vse dni je na stojnici tudi informator, ki obiskovalcem nudi vsebinsko podporo glede ukrepov ministrstva in morebitne pomoči pri poslovanju podjetij.

Vse dni trajanja sejma AGRA je v Hali A med 9. in 18. uro pestro dogajanje na razstavnem prostoru Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.